Transportul aviatic este sunt considerat una dintre cele mai poluante modalitati de transport existente. Aeroportul din Edinburgh joaca, insa, insa un rol extrem de important in reducerea amprentei de carbon a industriei aeriene, cu un plan de dezvoltare a unei ferme solare care sa furnizeze 26% din necesarul sau de energie si care sa il ajute astfel in demersul sau de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon. Iata mai jos proiectul si detaliile legate de noua strategie de sustenabilitate a aeroportului din Edinburgh.

Efectele schimbarii climatice si nivelurile tot mai ridicate de gaze cu efect de sera tin tot mai frecvent prima pagina a ziarelor si sunt un subiect aprins pe agenda agentiilor guvernamentale din toata lumea.
Industria aviatica globala produce in jur de 2% din toate emisiile de dioxid de carbon provocate de om, potrivit datelor furnizate de Transport Action Group, astfel ca aceasta industrie se regaseste adesea in prim planul atentiei publice, devenind imperios necesar sa-si reduca impctul fata de mediu.

Unele companii aeriene si aeroporturi investesc in combustibili alternativi, iar printre acestea se numara si Aeroportul din Edinburgh, care si-a propus sa creeze anul urmator o ferma solara cu o suprafata de 11 acri. Anuntul a venit pe data de 23 iunie, in aceeasi zi in care aeroportul si-a anuntat strategia de sustenabilitate “Greater Good”.

Solutia solara scotiana

Amplasat in zona Ingliston, Aeroportul din Edinburgh este cel de-al doilea cel mai aglomerat aeroport scotian si cel de-al saselea cel mai aglomerat din Regatul Unit. Aeroportul a raportat un record de 14.7 milioane de pasageri in 2019, un an record pentru toate aeroporturile din Scotia.
Insa aeroportul are si alte motive de lauda, in afara de numarul impresionant de pasageri pe care il gestioneaza. Atentia acordata problemelor presante de mediu a condus la pasi importanti pe care aeroportul din Edinburhg i-a facut in sensul reducerii impactului sau fata de mediu.

Ferma solara urmeaza sa fie prima de acest gen initiata de un aeroport scotian si va furniza 26% din necesarul de energie al aeroportului. Constructia este asteptata sa inceapa catre finele acestui an si se spera ca ferma va deveni operationala in vara anului 2022, beneficiind de o finantare in valoare de 2 milioane de lire sterline din partea Guvernului Scotian.
Ferma solara va fi localizata in partea de est a aeroportului si face parte dintr-o strategie in cinci etape, ce stabileste modul in care aeroportul va contribui la crearea unui viitor mai sustenabil si mai benefic pentru mediu.
“Suntem incantati sa fim primul aeroport din Marea Britanie care construieste o ferma solara pe un aerodrom. Unii se pot indoi de capacitatea soarelui in Scotia, insa ferma noastra solara va furniza aproximativ 26% din necesarul de energie si ne va permite sa furnizam energie si catre retea, atunci cand producem mai mult decat avem nevoie” a spus directorul executiv al aeroportului din Edinburgh, Gordon Dewar intr-un comunicat de presa.
“Acest proiect ce ilustreaza dedicarea noastra pentru imbunatatirea mediului, va putea fi vazut de catre pasageri cand vin sau pleaca de pe aeroportul nostru. Ne dorim sa fim o voce care da tonul si sa sustinem o abordare noua si imbunatatita”.

Strategia Greater Good

Strategia “Greater Good” stabileste modul in care aeroportul va actiona in sensul unui viitor mai sustenabil, ce nu va depinde doar de reducerea impactului fata de mediu – de pilda prin reducerea emisiilor de CO2 – ci se va concentra si pe modul in care aeroportul isi gestioneaza si inbunatateste impactul economic si social.
Strategia se concentreaza pe patru zone cheie, sau patru piloni, pentru a reusi sa-si atinga obiectivul legat de un viitor sustenabil.

Zero Carbon

In aceasta parte a strategiei aeroportul va lucra in parteneriat pentru a-si imbunatati abordarea generala fata de schimbarea climatica si pentru a-si reduce nivelul de emisii de CO2, NOx (oxizi de azot), SOx (oxizi de sulf) si alte gaze daunatoare.

Imbunatatirea Scotiei

Strategia nu se concentreaza numai pe impactul fata de mediu al aeroportului, ci si pe amprenta sa sociala. “Imbunatatirea Scotiei” are ca scop crearea unei experiente de aeroport care sa prezinte ce are Scotia mai bun de oferit, dar si sa produca cea mai buna experienta posibila pentru pasageri.

Vecinul de incredere

In cadrul sectiunii Vecinul de Incredere, aeroportul va lucra cu comunitatile si zonele invecinate pentru a impartasi si a discuta beneficiile dezvoltarii sustenabile. Discutiile vor viza, de asemenea, si impactul negativ si planurile privind reducerea efectelor negative.

Cea mai buna companie din Scotia

In aceasta parte a strategiei, aeroportul isi propune sa lucreze cu angajatii sai, cu partenerii si cu pasagerii pentru a crea o afacere cu integritate, una care face eforturi pentru a-si atinge obiectivele si targeturile.

Targeturile strategiei

Strategia stabileste, de asemenea, targeturile pentru aeroport, printre care si obtinerea neutralitatii carbonului pentru emisiile directe, pana in 2024.
In plus, strategia are ca scop si stabilirea unui standard de sustenabilitate la nivel de aeroport, ca si a unui standard mai curat pentru motoare.

Alaturi de pilonii de sustinere si de targeturi, strategia evidentiaza stradania de pana acum a aeroportului de a crea un viitor mai sustenabil. Din 2018, aeroportul a cumparat 100% electricitate regenerabila si si-a deturnat toate deseurile dinspre gropile de gunoi.
“Strategia noastra de sustenabilitate nu se refera doar la carbon, ci se concentreaza si pe a face din afacerea noastra o poarta a Scotiei catre lume, un asset sustenabil social si economic care serveste generatiilor viitoare. Operatiunile noastre sunt deja neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon si, desi ne mandrim cu asta, stim ca este mult mai mult de facut pentru binele general al Scotiei”, a mai spus Dewar in cadrul comunicatului de presa, pe marginea acestei strategii.
“Pentru o economie insulara, calatoriile sunt o realitate importanta si trebuie sa avem o discutie rationala cu privire la modul in care putem echilibra dorinta si nevoia de a calatori, ca urmare a pandemiei, si sa facem aceasta industrie mai curata si mai verde. Este o provocare pentru toate sectoarele, dar in mod deosebit pentru al nostru”.
“Cu totii ne dorim un viitor sustenabil. Ne bucuram sa pornim pe acest drum cu actiunile si targeturile ambitioase stabilite in cadrul Greater Good” a mai spus el.

Datorita strategiei detaliate a aeroportului, imbinata cu planurile interesante de dezvoltare pentru ferma solara, Aeroportul din Edinburgh se afla pe traiectoria corecta catre un viitor din ce in ce mai sustenabil.

Sursa: https://www.airport-technology.com/features/edinburgh-airports-solar-sustainability-solution/

Foto: freepik