Cu o populatie mondiala in continua crestere, si impactul acesteia asupra mediului se afla in continua crestere. Cand ne gandim la schimbarile climatice, imaginea care ne vine astazi in minte este cea a ghetarilor topiti, a cresterii nivelului marii, a climatului instabil si a epuizarii resurselor naturale.
Comparativ cu anii 1880, temperatura la nivel mondial a crescut cu aproximativ 1 grad Celsius, din pricina gazelor cu efect de sera produse de activitatile umane, “Lumea are trei ani sa inceapa sa faca reduceri semnificative de emisii cu efect de sera, sau se va confrunta cu perspectiva unei incalziri globale extrem de periculoase” avertizeaza expertii, intr-un articol publicat de prestigioasa publicatie Nature.
Cu atat de multe probleme de mediu la nivel global, este timpul ca fiecare dintre noi sa se gandeasca cum anume poate influenta pozitiv schimbarea climatica. Dar inainte, este important sa intelegem care sunt factorii ce determina schimbarea climatica.

Legatura dintre activitatile umane si schimbarea climatica

Iata cum au influentat oamenii mediul de-a lungul anilor, si de ce ne confruntam astazi cu un climat instabil.

Cresterea emisiilor de dioxid de carbon.

Pentru a produce energia necesara economiei mondiale, tarile se bazeaza pe combustibili fosili bogati in carbon, precum carbune, petrol si gaze, iar arderea acestora are efecte adverse asupra mediului si vietii umane. Arzand aceste materiale, oamenii au adaugat aproximativ 400 de miliarde de tone de dioxid de carbon in atmosfera.
Nivelurile atmosferice de astazi sunt mai mari ca niciodata. Mai mult, dioxidul de carbon din atmosfera este absorbit in oceane, crescandu-le aciditatea cu 30% in ultimii 100 de ani. Aceasta schimbare are efecte foarte importante asupra ecosistemelor din ocean si asupra lanturilor trofice care sprijina viata vegetala si animala subacvatica.

Defrisarile rapide.

O crestere exponentiala a populatiei umane inseamna nevoia de a produce mai multa mancare, mai multa energie si mai multe case. Iata de ce padurile sunt taiate intr-un ritm foarte rapid. Potrivit statisticilor internationale, aproximativ 18 milioane de acri de copaci sunt taiati anual pentru a face loc noilor dezvoltari. Taierea continua a copacilor nu duce numai la migrarea animalelor, ci perturba si proportia de oxigen si dioxid de carbon.

Productia de plastic.

Evolutia tehnologica a condus la inventarea de noi materiale, unul dintre ele fiind plasticul, un produs realizat din compusi chimici ce poate ramane activ in mediu mii de ani si care are un impact de durata asupra ecosistemelor.
Astazi lumea produce aproximativ 300 de milioane de tone de plastic anual si aproximativ 20-40% din acesta ajunge la depozitele de deseuri. Mai mult, 10-20 de milioane de tone ajung in oceane, tulburand viata acvatica. Substantele chimice folosite pentru producerea plasticului pot afecta sistemele endocrine ale animalelor, pot altera paternurile reproducatoare si pot cauza cancer.

Diminuarea stratului de ozon.

Stratul de ozon este cunoscut pentru capacitea sa de a absorbi razele UV daunatoare, care ar fi insuportabile daca ar cadea direct asupra noastra. Defrisarile, motoarele pe benzina sau motorina, gazele cu efect de sera si combustibilii fosili… toate contribuie la diminuarea stratului de ozon, un motiv pentru care apar schimbarile climatice.

Cum poti influenta pozitiv schimbarea climatica

Foloseste inteligent energia.

Adoptand un comportament eficient energetic, vei polua mai putin si vei economisi bani. Productia de energie inseamna arderea de carbune si gaze naturale, periculoasa pentru mediu. Sigur ca nu putem stopa productia de energie, pentru ca industriile sunt dependente de ea. In schimb, ce putem face este sa utilizam energia inteligent. Micile schimbari pe care le poti face conteaza:
-treci la becuri eficiente energetic;
-izoleaza-ti casa pentru a preveni pierderile de caldura;
-evita energofagele uscatoare de rufe;
-spala cu apa rece sau calda, nu fierbinte;
-cauta eticheta Energy Star pe aparatura noua;
-scoate din priza aparatura atunci cand nu o folosesti.

Alimenteaza-ti casa cu energie regenerabila.

Iata cateva ponturi pentru alimentarea cu energie a casei, care sa te ajute sa faci economii, dar si sa salvezi mediul.
-panouri solare pe acoperis – metoda cea mai comuna si mai eficienta;
-o mica turbina eoliana daca locuiesti intr-o zona cu vanturi;
-cuptoare solare si tehnici solare de incalzire a apei;
-aerul conditionat foloseste mai multa electricitate decat aproape orice altceva din casa, deci incearca aparatele solare de aer conditionat;
– redu si reutilizeaza inainte de a recicla.
Reducerea si reutilizarea sunt cele mai eficiente moduri de a salva resursele naturale, de a proteja mediul si de a economisi bani. Reciclarea foloseste si ea mai putina energie decat producerea de produse noi de la zero, dar reducerea si reutilizarea sunt procese si mai curate.

Cumpara produse reutilizabile, mai degraba decat produse de unica folosinta.

Cauta produse care pot fi reutilizate, pentru ca orice lucru mic chiar conteaza. De pilda, iti poti aduce propriile tacamuri si cana la serviciu, mai degraba decat sa folosesti obiecte de unica folosinta.

Transportul.

Reducerea timpului pe care il petreci la volan contribuie in bine la schimbarea climatica. Mijloacele de transport eco-safe iti pot reduce costurile pentru combustibili si reduc si emisiile daunatoare pentru mediu. Iata cateva sugestii la care te poti gandi:
-pentru drumuri scurte, mergi pe jos;
-mergi la serviciu impreuna cu mai multi colegi;
-mergi ocazional cu transportul in comun;
-mergi pe bicicleta;
-opreste motorul daca stationezi mai mult de doua minute.

Planteaza mai des copaci.

Plantarea copacilor este un mod de a ajuta mediul, pentru ca acestia absorb dioxidul de carbon si monoxidul de carbon.

Gradinaritul organic.

Fermele organice produc mancare sigura si sanatoasa, si pe de alta parte fac bine mediului. Fermierii organici nu lucreaza cu materii prime sintetice cu ajutorul carora sa controleze pestele sau sa mareasca fertilitatea solului.

Impartaseste si altora ideile tale “green”.

Mijloacele de comunicare globale au evoluat masiv in ultimii ani, astfel ca este acum posibil sa impartasesti idei si decoperiri cu o viteza incredibila. Iata doar cateva moduri in care poti face ca gandurile tale sa ajunga si la alte persoane:
-creaza un blog in care sa scrii despre solutiile energetice din casa ta;
-creaza un grup non profit care sa ii invete pe altii cum sa traiasca sustenabil;
-creaza un colectiv de reciclare impreuna cu vecinii.

Spune NU plasticului.

Expertii din toata lumea estimeaza ca in urmatorii 20 de ani cererea pentru plastic se va dubla, iar noi trebuie sa oprim asta. Iata ce poti face:
-stai departe de produse din plastic de unica folosinta;
-foloseste apa imbuteliata la sticla in loc de pet-uri;
-inlocuieste pungile de plastic cu pungi textile sau din iuta.
O planeta sanatoasa si o clima stabila nu sunt chestiuni politice. Totul tine de familii si de comunitati si de aceea este important ca toata lumea sa fie constienta si sa contribuie cu solutii pentru salvarea climei.

Foto: freepik