Respectul pentru natura face parte din strategia Shell Powering Progress, intr-un context in care compania de lubrifianti recunoaste ca exista o urgenta globala tot mai mare de a proteja si de a imbunatati biodiversitatea, de a conserva apa si de a utiliza mai eficient resursele.
Legaturile dintre natura si clima sunt recunoscute in Cadrul Global de Biodiversitate al ONU Kunming-Montreal din 2022 si in discutiile de la Conferinta ONU din 2023 privind schimbarile climatice (COP28).

Respectul pentru natura

Respectul fata de mediu si de comunitatile locale a fost integrat modului in care compania face afaceri de multi ani.
Shell foloseste resurse naturale, cum ar fi pamant, apa si materiale pentru operatiunile sale, iar activitatile companiei pot avea un impact asupra naturii prin deversari si emisii in mediu si prin modificari ale utilizarii pamantului si apei, inclusiv oceanele.
Ambitia Shell este sa aiba un impact pozitiv asupra biodiversitatii, sa atinga targetul zero deseuri si sa foloseasca eficient apa, precum si alte resurse si materiale.

Ambitii si prioritati Shell

Shell isi propune sa lucreze cu guvernele si cu alte organisme pentru a contribui la implementarea Cadrului Global de Biodiversitate al ONU Kunming-Montreal, care ofera o directie si targeturi comune pentru guverne pentru a lua masuri in sensul opririi si anularii efectelor pierderii biodiversitatii. In acest sens, va cauta sa foloseasca standarde si cadre comune relevante.

Biodiversitate si ecosisteme

Situri ale Patrimoniului Mondial. Shell se angajeaza sa nu exploreze si sa nu dezvolte resurse de petrol si gaze in situri naturale si mixte ale Patrimoniului Mondial.
Habitate critice. Noile proiecte ale companiei in zone bogate in biodiversitate – habitate critice – au un impact net pozitiv asupra biodiversitatii, incepand din 2021.
Habitate forestiere. Shell si-a propus, incepand din 2022, sa replanteze padurile, realizand defrisari net zero din activitatile noi, mentinand in acelasi timp biodiversitatea si valoarea de conservare.

Utilizarea resurselor si economia circulara

Circularitate si deseuri. Afacerile Shell dezvolta planuri locale de gestionare a deseurilor, explorand modalitati de imbunatatire a aplicarii principiilor economiei circulare prin dezvoltarea strategiilor de circularitate.
Administrarea apei. Shell implementeaza principii de administrare a apei in cadrul afacerilor sale si dezvolta planuri locale de imbunatatire. Aceasta include concentrarea asupra gestionarii sustenabile a apei dulci, inclusiv in zonele cu stres hidric.
Ambalaje din plastic. Shell promite sa colaboreze cu furnizorii si contractorii sai pentru a ajuta la eliminarea deseurilor de plastic din mediu: pana in 2030, va creste la 30% cantitatea de plastic reciclat din ambalajele marca Shell si garanteaza ca ambalajul pe care il foloseste pentru produsele sale este reutilizabil sau reciclabil.

Lantul de aprovizionare

Termenii standard de contract ai celor de la Shell necesita aderarea la Principiile Furnizorilor Shell sau la principiile echivalente care includ declaratii privind respectarea legilor si reglementarilor de mediu, utilizarea eficienta a energiei si a resurselor naturale si reducerea la minimum a deseurilor, emisiilor si deversarilor. Shell continua sa exploreze modalitati de a se aproviziona in mod responsabil in lantul sau de aprovizionare.

Progresele Shell in materie de respect fata de natura

Incepand din momentul lansarii, in 2021, a obiectivelor Shell privind respectul fata de natura, compania a lucrat pentru a integra respectarea naturii in activitatile si procesele sale de afaceri.
Shell si-a imbunatatit sistemele interne de management al performantei pentru a urmari si raporta progresul si a continuat sa dezvolte gradul de constientizare, cunostinte si abilitati ale angajatilor pentru a-si aprofunda intelegerea respectului fata de natura.
De asemenea, compania isi actualizeaza standardele si indrumarile legate de mediu, utilizate de proiectele si facilitatile sale din intreaga lume.
Comitetul executiv Shell este responsabil pentru respectarea targeturilor legate de respectul fata de natura, progresele sale in acest sens fiind revizuite de Comisia pentru Sustenabilitate a Consiliului sau (SUSCO).

Colaborarile Shell

Colaborarile si parteneriatele sunt esentiale pentru implementarea strategiei Shell Respecting Nature. Compania isi doreste sa invete de la altii si sa fie un catalist pentru schimbare colaborand intre industrii, guverne, clienti si in lantul de aprovizionare.
In planificarea noilor proiecte, Shell se implica alaturi de comunitatile locale si de alte parti interesate. Compania este interesata de preocuparile si de ideile pe care le-ar putea avea, astfel incat acestea sa poata fi abordate in planificarea si proiectarea proiectelor sale.
Participa in colaborari externe, asociatii sectoriale si industriale, parteneriate si coduri voluntare care ajuta la informarea gandirii sale cu privire la riscuri, oportunitati si bune practici. De exemplu, timp de peste douazeci de ani, Shell a lucrat cu partenerul sau global de mediu, Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN).
Raportarea companiei are la baza o serie de standarde si cadre voluntare. Participa la o selectie de evaluari de mediu si guvernanta sociala (ESG) utilizate cel mai des de partile interesate.
Shell este, de asemenea, parte intr-o serie de organizatii, inclusiv Consiliul Mondial de Afaceri pentru Dezvoltare Durabila (WBCSD) si Ipieca, asociatia globala a industriei de petrol si gaze.

Politici si standarde la baza respectului fata de natura

Protejarea mediului a fost o parte integranta a modului in care Shell face afaceri de multi ani, asa cum este stabilit in Principiile Generale de Afaceri Shell si in Angajamentul si Politica Shell privind sanatatea, securitatea, siguranta, mediul si performanta sociala.
Compania de lubrifianti efectueaza evaluari detaliate privind impactul asupra mediului, ca si evaluari sociale si de sanatate atunci cand planifica proiecte majore, pentru a evalua riscurile si oportunitatile de la inceput si pentru a le integra in livrarea si operatiunile proiectelor.
Standardele globale de mediu ale Shell (stabilite in cadrul de control HSSE si SP) sunt concepute pentru a indeplini sau depasi cerintele de reglementare. Compania se bazeaza pe standarde si linii directoare externe, cum ar fi cele dezvoltate de Banca Mondiala si Corporatia Financiara Internationala.
Instalatiile sale majore sunt certificate conform standardelor independente ale sistemelor de management de mediu, cum ar fi ISO 14001 sau sisteme echivalente cerute de reglementarile locale.
Shell isi propune sa lucreze cu furnizori si contractori, cu un comportament economic, ecologic si social responsabil, conform cu Principiile Generale de Afaceri Shell si Principiile pentru furnizorii Shell.
De asemenea, sustine o serie de coduri voluntare externe care ii ghideaza functionarea intr-un mod responsabil.

Sursa foto: Freepik.com

Foto: freepik