Cele mai ambitioase scenarii arata ca, desi sistemul energetic este in plina tranzitie, lumea va avea in continuare nevoie de petrol si gaze timp de decenii intregi. Iata in continuare cum isi concentreaza Shell activitatile din Upstream pe mai putine locatii existente si pe generarea de valoare, mai degraba decat de volum.

Productia de petrol si gaze

Petrolul si gazele sunt vitale pentru multe aspecte ale vietii moderne peste tot in lume, incepand cu alimentarea transporturilor si a domeniului industrial si ajungand pana la incalzirea caselor si iluminatul scolilor.
Divizia Upstream a celor de la Shell furnizeaza energie sigura si eficienta din sisturi, petrol si gaze conventionale si apa de adancime, intr-un mod din ce in ce mai competitiv din punct de vedere al costului.

Cele mai ambitioase scenarii arata ca, si in aceasta faza de tranzitie a sistemului energetic, lumea va continua sa aiba nevoie de petrol si gaze timp de decenii intregi de-acum incolo. Shell se concentreaza pe portofoliul sau Upstream pentru a deveni mai rezilienta, punand accent pe valoare in locul volumului, astfel incat sa furnizeze energia de care lumea are nevoie astazi, finantand in acelasi timp sistemul energetic de maine.
Shell isi propune sa gaseasca echilibrul adecvat intre gestionarea activelor sale Upstream – care vor genera profiturile financiare necesare pentru a ajuta compania sa isi finanteze tranzitia – si investitia in diviziile sale de Tranzitie si Dezvoltare. In plus, Shell transfera capital din divizia Upstream catre Tranzitie si Dezvoltare, odata cu accelerarea tranzitiei energetice si cu vanzarea unui numar mai mare de produse energetice cu emisii scazute de carbon. Productia de petrol de varf a Shell a atins apogeul in 2019, si excluzand impactul cesionarii Permian, estimarile arata ca productia de petrol va scadea cu 1-2% in medie pe an, pana in 2030.

Shell face, de asemenea, eforturi sa reduca emisiile provenite de la instalatiile sale care produc gaze naturale prin urmarirea eficientei operationale a activelor, inclusiv prin reducerea emisiilor sale de metan.

Operatiunile la mare adancime

Shell are o istorie indelungata in ceea ce priveste dezvoltarea de proiecte energetice folosindu-si cunostintele, experienta si tehnologiile testate in ape de mare adancime, pentru a debloca resurse energetice in siguranta si eficient. Portofoliul sau global deep water reprezinta doua pozitii de baza in divizia Upstream, cu bazine prolifice in Statele Unite si Brazilia, alaturi de un portofoliu interesant de explorare a frontierei in Mexic, Surinam, Argentina si Africa de Vest.

Explorarea seismica

Shell este un operator principal si responsabil, aplicand controale stricte si respectand orientarile internationale privind cele mai bune practici pentru operatiunile sale. Procedurile de gestionare a impactului activitatilor seismice sunt clar stabilite si in concordanta cu cele mai recente standarde globale din industrie.
Masuratorile seismice offshore reprezinta o tehnica sigura de cartografiere pentru culegerea de informatii legate de prezenta petrolului sau gazelor la o adancime situata sub fundul marii, folosind unde sonore directionate in jos. Sunetul produs in timpul studiilor seismice este comparabil cu multe sunete oceanice care apar in mod natural sau sunt produse de om, inclusiv actiunea vantului si a valurilor, furtunile, viata marina si transporturile maritime.
Shell are o experienta vasta in colectarea de date offshore din aceste studii si este extrem de preocupata sa previna sau sa reduca la minim impactul asupra pestilor, mamiferelor marine si a altor animale salbatice.

Shell contribuie, de asemenea, la programe comune la nivelul industriei, inclusiv Programul Comun “Sound and Marine Life”, care se afla in linia intai a celor mai avansate cercetari legate de sunetele din mediul marin.
In 2021, au fost ridicate diverse semne de intrebare cu privire la activitatile Shell in apele din largul Coastei Salbatice a Africii de Sud. Shell respecta decizia judecatoreasca din 28 decembrie 2021, cu privire la studiile din zona, suspendu-si activitatile aici. Compania continua sa caute cea mai buna cale de urmat pentru licenta sa pe termen lung, pentru a sprijini nevoile energetice ale Africii de Sud.

Regiunile arctice

Shell nu intentioneaza sa incheie noi contracte de inchiriere in vederea explorarii petroliere in largul Cercului Arctic. Compania evalueaza alte oportunitati in functie de caz, in conformitate cu obiectivele sale strategice.
Shell a incheiat operatiunile de foraj offshore in Alaska in 2015. Compania detine, de asemenea, participatii intr-un numar mic de licente de explorare in zone arctice din SUA, Norvegia si Rusia si o serie de alte licente din activitatile sale anterioare din zona arctica a Canadei, desi nu are planuri sa dezvolte in continuare aceste licente.

Shell detine participatiuni in doua locatii din zona traditionala de productie North Slope din Alaska. In decembrie 2020, Shell a primit aprobarea de a combina contractele de inchiriere din apropierea tarmului din West Harrison Bay intr-o singura unitate, pe care intentioneaza sa o cesioneze dupa faza de explorare.
In prezent, Shell cauta un co-proprietar care sa opereze unitatea. Prospectiunea Nikaitchuq North, pe care Shell o detine o participatiune de 50%, este operata de ENI. In acest moment sunt in curs de evaluare planurile de viitor.

Gazele naturale

Shell este unul dintre principalii producatori, distribuitori si comercianti de gaz natural lichefiat (GNL). Gazul natural, gazul natural comprimat si gazul natural lichefiat furnizeaza energie cu emisii mai reduse de carbon, iar trecerea de la carbune si petrol la gaze in timpul tranzitiei energetice poate contribui la reducerea emisiilor provocate de generarea de electricitate.

Agentia Internationala pentru Energie (AIE) estimeaza ca operatiunile globale cu gaze naturale au o rata medie a scurgerilor de metan de 1,7%. La aceasta rata, gazele naturale emit pe parcursul intregului ciclu de viata cu aproximativ 45% mai putine emisii de gaze cu efect de sera decat carbunele, atunci cand sunt utilizate pentru a genera electricitate.
Gazul natural poate avea, de asemenea, o contributie semnificativa la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in industrie, cum se intampla de pilda in sectorul siderurgic, unde trecerea de la carbune la gaz natural ar putea duce la reducerea emisiilor.

Gazul are avantaje semnificative si atunci cand este utilizat pentru a genera energie alaturi de sursele regenerabile: poate compensa rapid scaderile in aprovizionarea din surse solare sau eoliene si poate raspunde rapid la o crestere a cererii.
Shell face, de asemenea, eforturi sa isi decarbonizeze operatiunile prin urmarirea eficientei operationale a activelor sale, inclusiv prin reducerea emisiilor de metan si prin transformarea rafinariilor in parcuri energetice si chimice, astfel incat sa putem vinde mai multe produse sustenabile si cu emisii reduse de carbon.

Sisturile

Shell lucreaza la deblocarea in siguranta si in mod responsabil a resurselor de sist, prin respectarea stricta a Principiilor de Operare Onshore pentru Siguranta, Aer, Apa, Amprenta si Comunitate.

Sursa: https://www.shell.com/sustainability/integrating-sustainability-into-our-activities/producing-oil-and-gas-responsibly-and-efficiently.html

Foto: freepik