După numeroase speculații privind viitorul său, pilotul german Sebastian Vettel a anunțat în mod oficial că 2014 va fi ultimul său an la Red Bull urmând ca în sezonul 2015 acesta să fie înlocuit de tânăra speranță Dani Kvyat, pilot la echipa secundă Toro Rosso. Știrea privind plecarea pilotului german vine în contextul zvonurilor privind despărțirea lui Fernando Alonso de Ferrari. Alonso se va îndrepta cel mai probabil către McLaren, echipă unde a obținut și titlul mondial iar Vettel se pare că este prima opțiune a italienilor pentru a-l înlocui în cadrul Scuderiei pentru sezonul 2015. Vettel a câștigat patru titluri de campion mondial cu Red Bull, dar în acest sezon a înregistrat rezultate inferioare coechipierului său mai tânăr, Daniel Ricciardo, acumulând o serie de frustrări din cauza deselor defecțiuni tehnice care l-au privat de obținerea unor rezultate bune în mai multe curse. Odată cu plecarea lui Alonso, Vettel ar avea ușa deschisă pentru a face mutarea către Ferrari.

Sebastian-Vettel_2851562

Pentru a umple golul lăsat de pilotul care a obținut 39 de victorii și 45 de pole position-uri la Red Bull și Toro Rosso, echipa lui Dietrich Mateschitz va utiliza rețeta consacrată a promovării unui pilot tânăr. Așa cum a procedat și în cazul lui Vettel, Red Bull va promova un pilot din cadrul programului său Junior. Este vorba de pilotul rus Daniil (Dany) Kvyat în vârstă de 20 de ani, actualmente pilot la Torro Rosso și fost campion în GP3. În 2014, Kvyat a reușit să obțină 8 puncte și să aibă evoluții constante pe placul lui Helmuth Marko (șeful programului de dezvoltare al Red Bull) și al lui Christian Horner (team principal Infiniti Red Bull F1 Team). Conducerea Red Bull și-a exprimat încrederea în abilitatea rusului de a deveni noul star al echipei alături de Ricciardo (la rândul său promovat de la Scuderia Toro Rosso). În acest context, Christian Horner a ținut să sublinieze că Red Bull nu a luat niciodată în considerare înregimentarea lui Fernando Alonso preferând să promoveze un pilot tânăr din cadrul pepinierei sale. Oficialii Red Bull i-au mulțumit lui Sebastian Vettel pentru rolul extrem de important pe care acesta l-a jucat în ascensiunea și succesul incontestabil al echipei în ultimii șase ani.

Sebastian Vettel le-a mulțumit la rândul său celor care l-a crescut timp de 15 ani în programul Red Bull pentru dezvoltarea piloților (în principal Christian Horner și Helmuth Marko) și i-au oferit susținerea și educația necesare pentru a deveni cvadruplu campion mondial în F1. Pilotul german a recunoscut faptul că decizia de a părăsi Red Bull nu a fost deloc una ușoară: „Desigur vorbim despre un pas mare și a fost foarte greu să iau această decizie. Șansa de a concura în Formula 1, prima victorie la Scuderia Toro Rosso, cele patru titluri de campion cu Infiniti Red Bull Racing și multe alte amintiri m-au integrat în familia Red Bull. Nimeni nu ne poate răpi aceste momente frumoase trăite împreună.”

Pentru moment, Vettel a refuzat să ofere detalii privind viitoare sa destinație în F1, limitându-se la a spune că va oferi un comunicat pe acest subiect în curând. Specialiștii din F1 susțin că decizia lui Vettel este influențată și de ambiția pilotului de a-și dovedi valoarea și în cadrul altei echipe după ce au existat destul voci care au afirmat că pilotul german a fost avantajat de echipa austriacă și tot succesul său s-a datorat exclusiv platformei tehnice de care a beneficiat și nu talentului său.

 

Foto: freepik