E foarte probabil ca cererea sustinuta de componente cheie pentru sistemele eoliene sa duca la un deficit, avertizeaza Consiliul Global pentru Energie Eoliana.
Sectorul eolian global se va confrunta in acest deceniu cu o criza in lantul de aprovizionare, deoarece blocajele care se profileaza in ceea ce priveste componentele cheie vor limita foarte mult acest sector, a avertizat un organism din industrie.
Conform Consiliului Global pentru Energie Eoliana, „capacitatea de rezerva” in productia de energie eoliana este foarte „probabil sa dispara pana in 2026”.
Criza va afecta in mod deosebit Statele Unite si Europa, deoarece ambele vizeaza o lansare ambitioasa a proiectelor interne de energie regenerabila, chiar daca o mare parte a lantului de aprovizionare al industriei eoliene este concentrata in China, a spus grupul. Companiile simteau deja criza, grupul de transporturi Marco Polo din Singapore avertizand cu privire la un „gol mare” de vase mari necesare pentru instalarea turbinelor offshore.
Cererea tot mai mare de proiecte eoliene noi a insemnat ca „aceasta problema devine in acest moment din ce in ce mai acuta”, a declarat Sean Lee, directorul executiv al Marco Polo Marine Group.
Producatorii europeni de turbine eoliene, printre care si Vestas si Siemens Gamesa, au trecut printr-un an 2022 plin de contuzii, pe fondul unei combinatii intre costuri in crestere, limitari in lantul de aprovizionare si un proces lent de autorizare al proiectelor noi, ce a afectat profiturile si a cauzat intarzieri.
GWEC a spus ca 2022 a fost al treilea cel mai bun an pentru instalatiile eoliene noi, in ciuda conditiilor dificile, si a estimat ca 2023 va fi anul in care lumea va atinge pragul de 1 TW din capacitatea totala eoliana instalata.
Cu toate acestea, Grupul a avertizat ca factorii de decizie politica „trebuie sa actioneze acum pentru a evita un blocaj al lantului de aprovizionare, ce va tine pe loc dezvoltarea energiei eoliene incepand din 2026”. A existat o „necesitate urgenta” de a creste investitiile in lanturile globale de aprovizionare din sectorul eolian onshore si offshore, a mai adaugat Grupul. Multe companii „nu au fost in pozitia de a investi in masura in care ar fi trebuit, pentru ca nu au facut bani in ultimii ani”, a spus directorul executiv al GWEC, Ben Backwell.
Incercarile parlamentarilor europeni si americani de a incuraja o mutare a productiei in afara Chinei, in sectoare cheie, inclusiv energia regenerabila, risca sa amplifice deficitul, a avertizat GWEC.
Raportul a mai adaugat ca e probabil sa apara o lipsa de componente cheie, cum ar fi nacelele turbinelor eoliene, ce contin cutia de viteze, generatorul, frana si lamele.
Capacitatea de asamblare a nacelei turbinelor offshore a Europei „nu va mai putea sustine cresterea in afara Europei” din 2026, iar pana in 2030 ar trebui sa se dubleze fata de nivelurile actuale „pentru a satisface doar cererea europeana”, a spus GWEC.
China reprezinta aproximativ 60% din productia totala de nacele onshore si offshore. Nu exista instalatii de asamblare a nacelelor offshore in America de Nord, desi companii precum GE Renewable Energy si Vestas au anuntat recent planuri de investitii in Statele Unite.
Sursa: https://www.ft.com/content/f324be0d-191e-4943-97fd-51a8d46e286c
Foto: freepik