Un studiu recent derulat la Universitatea de Stat San Diego a descoperit a scurgerile provenite de la conductele de canalizare mai vechi de 50 de ani sunt principala cauza a poluarii raului San Diego.
Focarele de infectii din raul San Diego au fortat inchideri recente ale plajelor, iar anterior se credea ca sunt provocate de fosele septice si de taberele oamenilor strazii.
Ecologistii cred ca acest studiu este un semnal de alarma pentru autoritatile locale si pentru leaderii politici si fac un apel in sensul alocarii de fonduri pentru modernizarea sistemului de canalizare al statului, o sarcina despre care autoritatile stiau deja ca trebuie dusa la bun sfarsit.
Costul inlocuirii tevilor, care ar putea ajunge la cateva miliarde de dolari, ar fi transferat apoi platitorilor de taxe pentru canalizare si apa de catre agentiile locale care finanteaza modernizarile.
Bacteriile fecale din Raul San Diego reprezinta o problema majora pentru ca raul se varsa in ocean, existand astfel riscul de a contamina apa si de a determina inchiderea plajelor care atrag turistii si care sunt folosite frecvent de catre multi rezidenti locali pentru inot, surfing si alte activitati.
Inchiderea recenta a plajelor Coronado si Imperial Beach nu are, insa, legatura cu focarele bacteriene din Raul San Diego, ci a fost rezultatul scurgerilor canalizarilor la sud de granita internationala.
Analiza surselor bacteriene din Raul San Diego
Studiul Universitatii de Stat San Diego vine cu aproximativ doi ani inaintea unei analize mai complexe a surselor bacteriene ale raului, ce urmeaza sa fie finalizata in perioada urmatoare.
Analiza a fost comandata de Consiliul pentru Controlul Calitatii Apelor Regionale din San Duego in 2019, cand a descoperit ca raul are in mod constant niveluri ridicate de bacterii. Consiliul a cerut ca studiul sa fie derulat de agentiile de canalizare din San Diego El Cajon, La Mesa, Santee si din zonele din imprejurimile bazinului inferior al raului.
“Anticipez ca studiul SDSU este un semnal premergator pentru ceea ce ne va arata studiul mai amplu”, a spus directorul executiv al San Diego Coastkeeper, Matt O’Malley. “Studiul confirma multe dintre aspectele la care ne gandeam. Exista toate indiciile ca infrastructura de canalizare din regiune este imbatranita si ca exista scurgeri”, a adaugat el.
Studiul Universitatii de Stat San Diego a incercat sa identifice sursa materiilor fecale din rau testand prezenta a doua substante folosite doar de catre oameni – cafeina si indulcitorii artificiali – si a unui virus si unei bacterii regasite frecvent in materiile fecale umane.
“Am vrut sa stim de unde provin” a spus profesorul de inginerie ecologica la SDSU, Natalie Mladenov, autorul principal al studiului.
Oficialii locali sustinusera anterior ca, cel mai probabil, sursele de materie fecala din rau sunt conductele de canalizare cu scurgeri, deversarile ilegale, sistemele septice defecte si taberele de persoane fara adapost, unde nu exista toalete.
Studiul derulat pe o perioada de doi ani a analizat durata prezentei in apa raului a cafeinei, a indulcitorului artificial sucraloza, a bacteriei HF183 si a virusului RNA PMMoV – si concentratiile acestora.
De pilda, cafeina dispare din apele reziduale mai rapid decat majoritatea substantelor chimice, astfel ca nu existau asteptari ca s-ar regasi in concentratii mari in apa raului pentru o perioada indelungata. Insa, pentru ca studiul a descoperit exista cafeinei in concentratii mari in raul San Diego, a fost evident ca ea provine dintr-o sursa relativ proaspata.
Pornind de la aceasta informatie, cercetatorii concluzioneaza ca e improbabil ca taberele de oameni ai strazii si fosele septice sa fie surse ale materiilor fecale din rau, pentru ca in acest caz cafeina s-ar disipa destul de rapid, inainte ca poluarea sa ajunga in rauri.
Mergand mai departe, studiul atrage atentia ca, cel mai probabil, sursele de materii fecale sunt conductele de canalizare cu scurgeri.
Studiul a analizat locatiile a 13 tabere pentru persoanele fara adapost, situate de-a lungul raului. De asemenea, in zona bazinului raului exista aproximativ 17.000 de fose septice.
Conducte municipale sau conducte private?
Ceea ce nu a analizat studiul SDSU este daca aceste scurgeri de la conducte provin din conductele municipale sau de la conducte “private laterale” – conducte detinute de indivizi privati care isi conecteaza locuintele la retea municipala de canalizare.
O’Malley spune ca va fi important de stabilit pe viitor raspunsul la aceasta intrebare. Daca problema este in primul rand a conductelor municipale, va trebui ca agentiile de canalizare sa inlocuiasca tevile cu scurgeri. Daca problema este in principal a conductelor private, care conecteaza locuintele la sistem, agentiile pot fi nevoite sa ofere stimulente proprietarilor in vederea modernizarii acestor tevi.
Scurgerile inchid plajele locale?
Ideea ca inchiderea plajelor este determinata de scurgerile provenite de la conducte este una relativ noua. De multi ani, inotatorilor din zona li se spune sa evite plajele timp de 72 de ore dupa ce ploua, pentru ca apele pluviale urbane ajung in rauri si apoi in ocean. E de la sine inteles, astfel, ca precipitatiile puternice fac ca apa oceanului sa fie periculoasa, pentru ca ploaia spala pavajele de beton, asfaltul, lucrarile de amenajare din zonele urbane, benzinariile, etc, ducand cu ea substantele chimice si bacteriile.
Insa lucrurile ar putea sta diferit, daca se va dovedi ca sursa principala de bacterii in timpul furtunilor sunt, de fapt, conductele de canalizare cu scurgeri.
Unii oameni de stiinta cred ca apele reziduale netratate care se scurg lent din conducte raman in principiu pe loc atunci cand nu ploua. Dar in cazul unei furtuni, aceste scurgeri ajung rapid si in cantitati mari in cursurile de apa locale.
Investitii necesare in infrastructura locala
Oficialii din San Diego, incusiv primarul Todd Gloria, recunosc in mod frecvent ca infrastructura imbatranita a orasului – inclusiv conductele de canalizare – necesita urgent modernizari si reparatii majore.
In februarie, restantele la infrastructura orasului au depasit pentru prima data suma de 4 miliarde de dolari.
“In anii 1950 si 1960 s-au construit mai multe asset-uri ca niciodata, iar acestea ajung acum la scadenta, aflandu-se deja la finele ciclului de viata” a spus James Nagelvoort, functionar public in oras de foarte mult timp. “Asadar, in viitor ar trebui sa ne asteptam la mai multe aspecte ce vor trebui remediate”.
Fara sa comenteze in mod direct studiul SDSU, Arian Collins – un purtator de cuvant al orasului – a spus ca rata de scurgeri de ape reziduale din oras este de 0,04 deversari la 161 de km de conducta. Aceasta rata nu ia in calcul si eventualele scurgeri suplimentare ale conductelor.
Collins a mai spus ca orasul a identificat mai multe segmente de conducte ca potentiali candidati pentru a intelege daca scurgerile provenite de la canalizare afecteaza raul.
Mladenov, autorul principal al studiului Universitatii de Stat San Diego, si-a exprimat speranta ca cercetarea sa va incuraja actiunea. “Ne dorim sa fie relevant, nu sa ramana pe un raft”, a spus Mladenov despre studiul ce va fi publicat in ES&T Water, un jurnal al American Chemical Society.
Foto: freepik