Climatul global se schimba in prezent mai rapid decat oricand in ultimii 2000 de ani. Aceasta este concluzia unui trio de lucrari publicate in aceasta vara in revistele Nature si Nature Geoscience, care au analizat climatul global al ultimelor doua milenii. Cercetatorii au aratat ca niciuna dintre fluctuatiile din trecut – incluzand aici si Mica Epoca de Gheata si perioada calda cunoscuta drept Anomalia Climatica Medievala, sau orice alte schimbari celebre din istorie – nu au avut acoperirea globala pe care o are schimbarea climatica moderna.
Fluctuatiile trecute au avut tendinta de a fi localizate, afectand cate o regiune pe rand. Schimbarea climatica moderna este o problema pentru intreaga lume. “In trecut temperaturile nu au crescut si scazut peste tot in acelasi ritm”, scriu editorii Nature Geoscience. “In mod special intervalele anterioare de frig sau de caldura care au durat cateva secole au avut puncte de varf diferite in regiuni diferite”.
Asta inseamna o diferenta radicala fata de schimbarea climatica moderna, subliniaza intr-un articol din Nature Scott St. George, cercetator pe probleme climatice la Universitatea din Minnesota, unul dintre cercetatorii care nu au fost implicati in cercetare.
“Desi Mica Era Glaciara a fost cea mai rece perioada din ultimul mileniu, timingul celor mai scazute temperaturi a variat de la zona la zona. Doua cincimi din planeta au fost supuse celor mai scazute temperaturi la jumatatea secolului XIX, dar in alte regiuni cel mai mare frig a avut loc cu cateva secole mai tarziu”. In plus, exact in perioada de varf a Anomaliei Climatice Medievale, numai 40% din suprafata Pamantului a atins temperaturi maxime in acelasi timp.
Daca luam in calcul aceiasi parametri, descoperim ca incalzirea globala de astazi este fara precedent: pentru 98% din suprafata planetei cea mai calda perioada din era noastra a avut loc la sfarsitul secolului XX.
Asta inseamna ca aproape fiecare parte a planetei a avut in acelasi timp cele mai fierbinti decenii din ultimii 2000 de ani.
Iar secolul XXI, care nu face obiectul lucrarilor despre care discutam, a fost pana in acest moment mult mai cald decat secolul XX. De fapt, lumea continua sa devina un loc din ce in ce mai cald, pentru ca gazele cu efect de sera continua sa se acumuleze in atmosfera.
Pentru a avea o imagine riguroasa cu privire la temperaturile globale din ultimii 2000 de ani, cercetatorii s-au bazat pe aproape 700 de inregistrari din baza de date Pages 2K privind temperaturile. Baza de date reuneste probe din mostre de gheata, copaci, corali si alte substante care isi schimba aspectul sau compozitia chimica in functie de temperaturile globale. Cercetatorii au folosit aceste inregistrari pentru a construi o harta detaliata a fluctuatiilor climatice din intreaga lume. Si niciuna dintre ele nu a aratat precum schimbarile uniforme si staruitoare pe care le vedem astazi!
Desigur, si cauzele sunt diferite… Dovezile din ultimii 2000 de ani arata ca evenimentele vulcanice de scurta durata au fost principalii factori ce au dus la aparitia fluctuatiilor climatice, potrivit autorilor. Activitatile umane au fost probabil un factor secundar minor, in acea perioada. Acum oamenii sunt cei care determina schimbarea. O schimbare care de data aceasta ne duce catre marginea prapastiei!
Foto: freepik