Grupul de strategie al Formulei 1 s-a reunit joi 14 mai în Marea Britanie pentru a discuta o serie de modificări importante ale regulamentului de concurs pentru sezonul 2017. În urma acestei întâlniri, Federația Internațională de Automobilism (FIA) a dezvăluit principalele schimbări de regulament propuse pentru 2017.

Deși au existat zvonuri privind adoptarea unei noi configurații pentru propulsoare, FIA a decis pentru moment păstrarea actualelor motoare turbo hibrid V6. Mai mult, propunerea de a crește de la patru la cinci numărul de motoare pe care un pilot le poate utiliza în acest sezon fără să fie penalizat a fost respinsă.

La capitolul schimbări majore se numără reintroducerea alimentării monoposturilor în timpul curselor. Realimentarea monoposturilor cu combustibil a fost interzisă din 2010, dar poate fi aprobată pentru sezonul 2017 dacă patronii echipelor ajung la o înțelegere în acest sens cu Bernie Ecclestone, omul care controlează destinele Formulei 1.

sura: www.bbc.co.uk

sura: www.bbc.co.uk

 

Totodată, Grupul de strategie al Formulei 1 a mai propus o serie de modificări esențiale care vizează:

  • Reducerea cu 5-6 secunde a timpilor pe tur prin adoptarea unor modificări aerodinamice, a reducerii greutății și utilizarea unor anvelope mai late;
  • Mărirea regimului maxim de turații al motoarelor și amplificarea zgomotului motoarelor;
  • Adoptarea unui design mai agresiv și mai plăcut pentru monoposturi;
  • Revizuirea formatului de desfășurare a week-end-urilor de curse și pornirea monoposturilor exclusiv de către pilot din interiorul monopostului fără asistență din exterior.

Dacă unele măsuri încă necesită o analiză atentă înainte de adoptare (cum ar fi revizuirea formatului de desfășurare a curselor) este de așteptat ca celelalte modificări să fie aprobate de echipe și de conducerea FIA urmând să fie implementate din 2017. Ca răspuns la dificultățile financiare întâmpinate de tot mai multe echipe, Grupul de strategie al F1 a anunțat contractarea unei companii independente de consultanță pentru dezvoltarea unui proiect de reducerea costurilor și unei strategii pe termen lung care să asigure dezvoltarea durabilă a sportului. Presa de profil a speculat că unul dintre pilonii acestei noi strategii ar putea fi reintroducerea conceptului de   monopost-client pentru echipele cu resurse financiare limitate.

Toate aceste propuneri confirmă faptul că FIA recunoaște criza de popularitate pe care o traversează Formula 1 și acceptă totodată că factorul financiar a devenit unul extrem de important iar reducerea costurilor de participare în competiție este critică pentru supraviețuirea acestui sport. Toate propunerile vor fi supuse aprobării de către Comisia Executivă a F1 și Consiliul Mondial al Motorsportului din cadrul FIA în cel mai scurt timp. Odată aprobat setul final de modificări de regulament, acestea vor fi ratificate și implementate.

 

Foto: freepik