O schema de subventii agricole post-Brexit, conceputa pentru a recompensa proprietarii de terenuri din Anglia pentru activitatea lor in domeniul mediului, continua dupa o evaluare controversata.

Doua dintre cele trei elemente principale ale sistemului de plati cunoscut sub numele de ELMS – Scheme ecologice de gestionare a terenurilor – urmeaza sa fie mentinute, spune guvernul Regatului Unit, in timp ce o a treia schema propusa – care ar fi trebuit sa recompenseze fermierii pentru crearea de spatiu pentru natura – urmeaza sa fie abandonata. Fermierii vor trebui sa mai astepte un timp pentru a vedea cu cat vor fi remunerati.

Decizia de revizuire a ELMS i-a infuriat pe fermieri, care au vrut sa cunoasca detaliile cu privire la activitatea care ar urma sa fie recompensata si pe conservationisti, care s-au temut ca grija fata de mediu va fi mai redusa.
Vorbind in cadrul unei conferinte a Asociatiei Country, Land and Business (CLA), secretarul de stat pe probleme de Mediu, Therese Coffey, a spus ca analiza este “completa acum” si ca guvernul “merge inainte cu tranzitia”.

Productia de alimente

Conceputa pentru a inlocui politica agricola comuna (PAC) a Uniunii Europene, ELMS reprezinta cea mai mare schimbare a politicii agricole din Anglia din ultimii 40 de ani.
Platile din cadrul sistemului PAC erau in valoare de aproximativ 3,5 miliarde de lire sterline anual, iar cele mai multe dintre ele se bazau pe suprafata de teren pe care o detinea fiecare fermier, ceea ce a dus la critici care sustineau ca este benefica doar celor mai bogati.
Sistemul ELMS se concentreaza in mare parte pe acordarea de subventii legate de activitatea ecologica pe care o pot intreprinde fermierii.
“Alegerea nu este despre productia alimentara sau despre a concepe scheme de mediu. Ea tine de a face spatiu pentru natura, iar asta trebuie sa mearga in paralel cu productia sustenabila de alimente. Ele nu se exclud reciproc, ci pot coexista in simbioza”, a spus Coffey.
Insa in randul fermierilor exista o stare de frustrare cu privire la lipsa continua de claritate despre cat de mult trebuie platit si pentru care schema. Coffey a spus ca vor fi oferite mai multe detalii “in prima parte a noului an”.

ELMS va cuprinde acum trei scheme de plata:

  •  Stimulentul pentru agricultura sustenabila – concentrat pe sanatatea solului si pe reducerea utilizarii de contributii precum ingrasamintele si pesticidele.
  •  Schema de reabilitare a peisajului – va plati proprietarii de terenuri pentru proiecte ambitioase de „resalbaticire” la scara larga.
  •  O versiune adaptata a schemei existente de administrare a zonei rurale, pe care Coffey a numit-o „plus de gestionare a zonei rurale”, va inlocui schema locala planificata de recuperare a naturii.

Schema locala de recuperare a naturii ar fi recompensat fermierii pentru actiuni precum crearea de habitate pentru reproducerea pasarilor sau restaurarea zonelor umede. Iar Coffey a spus ca spera ca schema de administrare imbunatatita va obtine „acelasi rezultat ambitios”.

Directorul pentru terenuri si natura al National Trust, Harry Bowell, a atras insa atentia asupra faptului ca guvernul isi „dilueaza” implicarea fata de lumea naturala.
„O revenire la administrarea rurala, in care fermierii sunt platiti sa aiba grija de mediul inconjurator ca un supliment fata de interesele lor esentiale de business, cu o usoara adaptare la nevoile locale, risca o modernizare greoaie a politicilor anterioare, in loc sa asigure revizuirea de prim rang care le-a fost promisa fermierilor”, a spus el.
„Guvernul nu trebuie sa abandoneze obiectivele ambitioase ale schemei sale locale de recuperare a naturii, pentru succesul careia fermierii au dedicat ore intregi si care face din mediul local sanatos elementul central al agriculturii”.

“Cuvinte ambitioase”

„Astazi, secretarul de stat a confirmat angajamentul guvernului fata de tranzitia agricola pentru a contribui la solutionarea crizei climatice si a naturii – insa timpul este prea scurt pentru a atinge obiectivele guvernului. Orice alte intarzieri legate de aceste scheme agricole vor face aceasta sarcina si mai dificila”, a spus directorul pentru politici si afaceri publice al Wildlife Trusts, Joan Edwards.

Societatea Regala pentru Protectia Pasarilor (RSPB) a spus despre „cuvintele calde si ambitioase” ca sunt binevenite, adaugand insa ca „acum avem nevoie de o actiune care sa le corespunda”.
„(Departamentul pentru Mediu, Alimentatie si Afaceri Rurale) Defra trebuie sa stabileasca in mod clar cum va valorifica schema de administrare a zonei rurale pentru a se asigura ca poate folosi puterea fermierilor pentru a contribui la solutionarea crizei naturii si climatice”, se arata intr-un comunicat.
„Ramanem decisi sa colaboram cu Defra pentru a imbunatati schemele Elm, astfel incat fermierii sa poata continua sa produca alimente sustenabile si prietenoase cu mediul, precum si sa ofere beneficii pentru mediu” a declarat la randul sau vicepresedintele Uniunii Nationale a Fermierilor (NFU), David Exwood.

Sursa: https://www.bbc.com/news/science-environment-63826740

Foto: freepik