Initiativa britanica Surf Wood for Good isi propune sa reduca deseurile cauzate de bodyboard-urile de polistiren inchiriind pasionatilor acestui sport placi din lemn, facute in Marea Britanie.

O initiativa recenta propune inchirierea gratuita de placi bellyboard in Anglia, Tara Galilor si Irlanda de Nord, ca alternativa sustenabila menita sa descurajeze utilizarea placilor de plastic care polueaza extrem de mult plajele, apa si mediul inconjurator.
Surf Wood for Good isi propune sa reduca deseurile generate de placile din polistiren, care sunt in general importate si de unica folosinta, inchiriind celor care vin la plaja placi din lemn facute in UK.
Alternativele prietenoase cu mediul vor fi disponibile pentru inchiriere gratuita in 24 de locatii de pe coasta, pana in luna octombrie, inclusiv in Bournemouth, Cornwall si Grimsby.
Se estimeaza ca in fiecare an pe plajele din UK sunt abandonate peste 16.000 de placi de polistiren, potrivit fundatiei de mediu Keep Britain Tidy.
Aceleasi estimari arata ca placile de calitate indoielnica au in general o durata de viata de cateva ore, dupa care ajung sa fie abadonate la malul marii, unde pot elibera mii de bilute mici de polistiren in ecosistemul de coasta.

Jamie Johnstone, fondatorul Surf Wood for Good, s-a decis sa actioneze dupa ce a vazut cat de multe bodyboard-uri stricate din polistiren erau lasate zilnic pe plaja sa locala din Newquay, vara trecuta. Jamie a decis sa treaca la actiune si sa se asocieze cu magazine din locatii importante de coasta, furnizand catre fiecare un stoc de bellyboard-uri din lemn, care sa poata fi inchiriate celor care vin la plaja.
La polul opus fata de placile distructive din polistiren sau de boogie-board-uri, placile traditionale din lemn facute in UK din lemn sustenabil si construite sa dureze ofera o alternativa prietenoasa cu mediul.
“Speram ca aceasta schema sa ii determine pe oameni sa se gandeasca la modul in care se dau pe valuri si sa promoveze o schimbare pozitiva, care sa ii faca sa renunte la plasticul de unica folosinta in general” a spus Johnstone. “Imi place ideea ca fiecare placa distribuita astfel reprezinta potentialul ca o alternativa ieftina sa fie salvata de la groapa de gunoi” a mai adaugat el.

Fundatia de mediu Surfers Against Sewage sustine, la randul sau, ca “poluarea cu plastic este o problema uriasa, in conditiile in care zilnic ajung in ocean 8 milioane de bucati de plastic. Surf Wood for Good nu este doar mai blanda cu planeta, ci ofera si distractie nelimitata in apa, pentru ca aceste placi pot fi folosite de nenumarate ori”.
Anul trecut, in North Devon a fost introdusa o interdictie privind vanzarile de bodyboard-uri de unica folosinta, in vederea eliminarii deseurilor.

Sursa: https://www.theguardian.com/environment/2022/apr/12/free-wooden-bellyboard-hire-scheme-aims-to-cut-plastic-pollution

Foto: freepik