Organizat în perioada 2 – 19 octombrie (primele două zile fiind rezervate presei), Salonul Auto de la Paris este unul dintre cele mai spectaculoase evenimente din calendarul automobilistic. Şi asta nu doar pentru că este organizat în oraşul luminilor ci şi pentru că pentru că aici îşi lansează producătorii europeni cele mai noi şi importante modele pentru anul următor. Salonul îşi răsfaţă vizitatorii cu o paletă largă de modele noi pornind de la concepte radicale şi mergând până la versiuni noi ale unor modele mainstream.

Paris Motor Show 2014 se anunţă o ediţie spectaculoasă iar lista celor mai importante noutăţi este următoarea:

Ambiance Mondial 2006

Supercaruri de vis: Salonul Auto de la Paris este de obicei locul unde Ferrari şi Lamborghini îşi prezintă noutăţile iar ediţia 2014 nu se abate de la regulă. Ferrari va prezenta modelul 458 Speciale A (Aperta). Această ediţie limitată a lui 458 beneficiază de un hardtop din aluminiu care se poate închide sau deschide în 14 secunde şi de un motor cu 605 cai putere. Superbul droptop cu siluetă de spider reprezintă un omagiu adus celui mai de succes model cu motor V8 din gama italienilor (indicativul acestui model provine de la cilindreea motorului de 4,5 litri şi configuraţia de 8 cilindri în V). Concurenţii de la Lamborghini au fost mult mai secretoşi în privinţa modelului lansat la Paris, dar în presă circulă informaţii despre un model hibrid (o premieră în istoria mărcii) care s-ar putea numi Asterion.

Franţuzisme sofisticate: Aflaţi pe teren propriu, producătorii francezi pregătesc o serie de concepte spectaculoase. Peugeot va prezenta conceptul Quartz, un crossover radical cu linii ascuţite şi o capotă lungă de coupe, iar Citroen vine cu două concepte bazate pe modelele DS3 şi DS3 Cabrio cu finisaje unice care întâresc imaginea automobilului haute couture specifică mărcii.

Devoratoare de autostrăzi: Vecinii germani au avut întotdeauna o prezenţă puternică la Paris. Anul acesta, Mercedes conduce plutonul nemţesc cu noul coupe AMG GT (dotat cu motor V8 biturbo) şi AMG C63 (propulsat de acelaşi motor în varianta de 503 cai putere). Audi nu se lasă mai prejos şi vine cu TT Roadster şi posibil cu un concept care anunţă viitorul TT Sportback, un membru mai mare şi mai încăpător al familiei TT. Volkswagen aruncă mânuşa celor de la Subaru, oferind prin Golf Alltrack o alternativă credibilă şi atractivă pentru Outback. La categoria mini hot hatch, Opel vine cu Adam S, versiunea sportivă a modelului de lifestyle din gama sa. Mica bestie beneficiază în sfârşit de un motor pe măsura imaginii sale: 1.4 Turbo de 150 de cai şi de un body kit OPC care îl transformă într-un concurent ceva mai credibil pentru Mini Cooper S. În segmentul SUV, Porsche vine cu noul Cayenne S              E-Hybrid, un hibrid plug in menit să joace rolul variantei eco din gamă. Pentru un preţ începând de la 65.000 de euro, posesorii de Cayenne care au poluat în trecut cu motoarele V8 Turbo, îşi pot spăla păcatele faţă de mediu.

Concepte strălucitoare: Ziariştii francezi susţin că supriza acestui salon va fi însă conceptul japonezilor de la Infinity denumit Q80 Inspiration. Acesta marchează debutul mărcii japoneze în segmentul sedanurilor de lux iar designul său sugerează că va intra în competiţie directă cu modele precum Audi A7 sau Porsche Panamera.

 

Foto: freepik