Nico-Rosberg-australian-grand-prix-2014

sursa: http://www.theguardian.com/

Pilotul german Nico Rosberg a deschis noua eră din Formula 1 cu o victorie obținută fără drept de apel în Marele Premiu al Australiei, prima cursă a sezonului 2014.  Pilotul echipei Mercedes a terminat cursa la 24,5 secunde în fața australianului Daniel Ricciardo (Red Bull), în vreme ce debutantul Kevin Magnussen (McLaren) a devenit primul danez care urcă pe podiumul unei curse din Marele Circ.

Rezultatele finale au fost bulversate de o decizie a comisarilor de cursă care, în urma analizării unui raport al tehnicienilor de cursă, au decis ca lui Ricciardo să i se retragă locul 2 și punctele obținute deoarece monopostul său a utilizat un flux de combustibil mai mare de 100kg/h, încălcând astfel regulamentul tehnic al competiției. Deși echipa Red Bull a anunțat că va face apel, decizia pare una finală și reprezintă o lovitură grea pentru Ricciardo, care obținuse un rezultat excelent în fața conaționalilor săi australieni. Acesta fusese de altfel eroul zilei pentru Red Bull în condițiile în care Sebastian Vettel a fost nevoit să abandoneze din motive tehnice după ce parcurs doar câteva tururi pe circuitul Albert Park. Tot la capitolul dezamăgiri s-a aflat și eternul ghinionist, britanicul Lewis Hamilton (Mercedes), care nu a putut fructifica pole position-ul obținut sâmbătă, pentru că motorul său a decis să funcționeze în doar 5 cilindri din cei 6 disponibili.

Evoluția matură și curajoasă a lui Kevin Magnussen a fost susținută de cea a lui Jenson Button, care a recuperat rapid multe poziții datorită unei strategii foarte bune de cursă, strategie care i-a permis să urce pe locul 10 pe locul 3 (în urma descalificării lui Ricciardo). Astfel, evoluția foarte bună a celor doi piloți McLaren a plasat echipa britanică pe primul loc în clasamentul constructorilor. Cel mai bine clasat pilot Ferrari a fost spaniolul Alonso care l-a talonat permanent pe Button, în vreme ce Raikkonen nu s-a simțit în largul său, fiind depășit de două ori de revelația cursei, Valteri Botas (Williams). Deși a lovit zidul de protecție și a pierdut un pneu, finlandezul Botas a dovedit că Williams are în sfârșit un monopost competitiv, obținând un meritat loc 5. Coechipierul său, Felipe Massa, ar fi putut putut obține o clasare la fel de bună dacă japonezul Kamui Kobayashi de la Caterham nu i-ar fi spulberat monopostul în chiar primul viraj al cursei.

Dacă pentru campioana Red Bull, cursa reprezentat un fiasco total (în special după descalificarea lui Ricciardo), sora mai mică Torro Rosso a terminat cursa în puncte cu ambele monoposturi. Jean-Eric Vergne a obținut locul 9, în vreme ce debutantul rus Daniil Kvyat, în vârstă de 19 ani, a sosit pe 10 și a devenit cel mai tânăr pilot care punctează la chiar prima sa cursă în Formula 1. La polul opus, echipa Lotus, care anul trecut obținuse rezultate excelente, a fost nevoită să cheme la boxe ambele monoposturi conduse de Sebastian Grosjean și Pastor Maladonado din cauza problemelor mecanice.

Dacă la începutul cursei se preconiza un număr mare de abandonuri, doar 7 dintre cele 22 de monoposturi nu au reușit să termine cursa, fapt ce atestă efortul imens depus de echipele tehnice pentru remedierea problemelor de fiabilitate apărute în sesiunile de teste pre-sezon. Următoarea cursă din sezonul 2014 al Formulei 1 se va desfășura în weekendul 28-30 martie pe circuitul de la Sepang din Malaiezia.

Foto: freepik