Romania a limitat la 15 numarul de puncte de trecere a frontierei prin care pot fi aduse in tara deseuri reciclabile si a adoptat o decizie privind combaterea importului ilegal de deseuri. “Romania nu poate fi groapa de gunoi a Europei” a spus ministrul roman al Mediului, Tanczos Barna.

Barna a mai adaugat ca dat fiind ca legislatia europeana nu permite in prezent statelor membre sa refuze deseurile importate, era necesar ca Romania sa adopte propriul act normativ prin care sa reglementeze aceste activitati.
“Urmarirea acestor transporturi de la granita pana la punctul de reciclare va fi obligatorie. Cantitatile de deseuri ce intra in tara vor fi, de asemenea, in concordanta cu capacitatea de reciclare a companiilor” a mai adaugat el.

Activistul de mediu, Octavian Berceanu – fostul sef al Garzii de Mediu – a declarat pentru Balkan Investigative Reporting Network (BIRN), ca noile masuri sunt bune, dar ca ele sunt in continuare insuficiente, pentru ca cele 15 puncte desemnate sunt aceleasi prin care sunt introduse in mod obisnuit aceste deseuri in tara, asa ca nu se vor schimba prea multe. “Aceste puncte de trecere a frontierei trebuie sa fie echipate cu dispozitive de scanare, iar numarul de comisari de mediu trebuie sa fie triplat. Altfel, Romania ar putea fi data in judecata de catre aceste companii” a mai spus Berceanu pentru BIRN.
Ministrul Barna a aratat ca transportul de deseuri in Romania (adesea ilegal), precum si gestionarea deseurilor sunt una dintre problemele urgente “pe care le vom rezolva prin acest act normativ”.

Potrivit noii legi, cele 15 puncte autorizate de trecere a frontierei vor fi stabilite printr-un ordin comun al Ministerelor Mediului si de Interne.
Un Fond de Mediu va fi administrat de catre o institutie care va monitoriza cantitatile de deseuri care intra in tara si se va asigura ca ele sunt in concordanta cu capacitatea de reciclare a companiilor la care ar urma sa ajunga deseurile, punand la dipozitia utilizatorilor si un sistem computerizat gratuit, care sa asigure trasabilitatea.

Vor fi favorizate astfel monitorizarea si verificarea corectitudinii tranzactiilor cu deseuri.
“Am remarcat un trend in crestere al transporturilor ilegale de deseuri identificat la punctele de trecere a frontierei Romaniei si o presiune tot mai mare la granite” se arata intr-o declaratie a agentiei de protectie a mediului ANPM.

In ultimii ani, Romania si Bulgaria au devenit destinatii esentiale pentru deseurile provenite din Uniunea Europeana, dupa ce in 2018 China si-a inchis portile in fata acestor importuri.
Mare parte din deseurile care ajung in Romania sunt aduse in orase precum Bucuresti si arse ilegal, cauzand poluarea aerului, pentru ca autoritatile centrale si locale trec cu vederea aceste actiuni, preferand sa priveasca in alta parte.
Metalele extrase din arderea plasticului, a cauciucului si altor materiale sunt vandute apoi firmelor de fier vechi.

Sursa: https://balkaninsight.com/2021/12/20/romania-imposes-limits-on-imported-wastes-to-tackle-pollution/

Foto: freepik