Masina ta iti poate fi cel mai bun prieten, daca ai grija de ea asa cum se cuvine. Iar asta inseamna inclusiv ca trebuie sa folosesti cel mai bun ulei, pentru a te bucura de toate beneficiile uleiului de motor.
Uleiul de motor este lichidul vital pentru motorul oricarei masini, iar importanta sa pentru bunastarea masinii tale nu poate fi negata! Pentru o viata mai sanatoasa si mai lunga a motorului masinii, trebuie sa-l alimentezi cu uleiul de motor potrivit.

Pentru ce se foloseste uleiul de motor?

Uleiurile de motor sunt esentiale pentru buna functionare a motoarelor, reducand emisiile de combustibil si imbunatatind performanta motorului.
Exista nenumarate roluri pe care le joaca uleiurile de motor pentru a garanta buna functionare a motorului tau. Iata care sunt cele mai importante dintre acestea.

1. Lubrifiere mai buna

Motoarele sunt expuse la temperaturi diferite, ceea ce duce la o uzura treptata. Rolul principal al uleiului de motor este acela de a asigura lubrifierea corespunzatoare a motorului, astfel incat sa functioneze fara probleme si sa aiba o durata de viata mai lunga.

2. Frecare redusa

Un alt beneficiu important al uleiului de motor este reducerea frecarii si a contactului metal pe metal. Uleiul de motor formeaza un strat protector pe partile mobile ale motorului, garantand astfel ca piesele metalice nu intra in contact unele cu altele.

3. Curatarea motorului

Majoritatea uleiurilor de motor contin detergenti ca aditivi care indeparteaza impuritatile si alte depuneri din ulei, astfel incat sa ajute partile mobile sa ramana curate.
Curatarea este un rol esential pe care il joaca uleiul de motor pentru motorul masinii tale. El elimina depunerile acumulate, mazga si resturile microscopice din motor si il desfunda, astfel incat uleiul de motor sa poata curge mai bine. Acest lucru ajuta la mentinerea protectiei motorului impotriva oricaror daune grave.

3. Racire eficienta

Odata cu utilizarea regulata a vehiculului, expunerea la temperaturi ridicate si frecarea pieselor mecanice, motorul are tendinta de a se incinge. Lubrifierea oferita de uleiul de motor contribuie la racirea circuitului motorului. Uleiul de motor mentine partea superioara a motorului si partile mobile reci, prevenind astfel pierderea de energie si deteriorarea motorului masinii.

4. Protectie impotriva coroziunii

Arderea combustibilului provoaca oxidarea si ruginirea pieselor metalice in timp. Uleiurile de motor contin inhibitori de rugina si coroziune, ce ofera protectie impotriva uzurii obisnuite. Uleiul contribuie astfel la incetinirea procesului de coroziune, oferind astfel motorului o durata de viata mai lunga, dar si performante mai bune.

5. Actioneaza ca garnitura

Uleiurile de motor asigura spatiu intre piston si cilindru. Aceste goluri sunt umplute de ulei pentru a optimiza performanta si eficienta motorului.

Beneficiile uleiului de motor

Pentru proprietarii de vehicule, uleiul de motor contribuie la reducerea reparatiilor costisitoare. Fara ulei de motor, motorul se va deteriora rapid.

1. Durata de viata mai lunga a motorului

Pentru ca uleiurile de motor curata, racesc si previn coroziunea motorului, ele previn infundarea si deteriorarea acestuia. Piesele mecanice dureaza mai mult si se corodeaza mai putin, iar motorul are o durata de viata mai lunga si mai sanatoasa.

2. Functionarea lina a motorului

Un motor bine lubrifiat functioneaza mai bine. Prin urmare, se recomanda schimbarea regulata a uleiului, pentru a te bucura de tot ce poate oferi mai bun motorul masinii tale.

3. Reducerea consumului de combustibil si al emisiilor de CO2

Intr-un motor suprautilizat, frecarea cauzata intre piesele metalice afecteaza eficienta motorului si creste consumul de combustibil. Cand folosesti un ulei de motor bun, vei obtine reducerea poluarii si a consumului de combustibil.

Este important sa alegi tipul potrivit de ulei de motor pentru masina ta. Exista trei tipuri de uleiuri de motor disponibile pe piata – ulei sintetic, amestec sintetic si ulei mineral.
Uleiul sintetic este produs prin rafinarea titeiului si amestecarea aditivilor astfel incat sa ofere protectie generala motorului, in timp ce amestecul sintetic este un amestec de ulei mineral si ulei sintetic. Uleiul mineral este mai putin rafinat decat uleiul sintetic, dar este mai usor disponibil in magazine si mai ieftin.
Gasirea uleiului de motor potrivit pentru vehiculul tau este un pas vital pentru a te bucura de toate beneficiile pe care uleiul le are de oferit masinii tale. Citeste manualul masinii, asculta sfaturile profesionistilor sau al producatorului automobilului, pentru a fi mereu informat cu privire la buna functionare a masinii tale.
Pentru ca un ulei de motor sa-si indeplineasca toate scopurile, trebuie sa verifici intotdeauna nivelul uleiului, pentru a te asigura ca il schimbi la momentul potrivit. Uleiul utilizat excesiv nu isi joaca rolul in mod eficient, ceea ce este daunator pentru starea generala a motorului si a pieselor sale.

Sursa foto: Freepik.com

Foto: freepik