O echipa de experti de top in materie de probleme de mediu, coordonata de Universitatea din Nottingham a avertizat ca actualul razboi cu plasticul ne deturneaza de la amenintari mai importante la adresa mediului.
In cadrul unui articol publicat in jurnalul stiintific Wiley Interdisciplinary Reviews (WIREs), cei 13 experti sustin ca desi deseurile din plastic sunt o problema reala, faptul ca acest subiect predomina in ochii opiniei publice si in grija acesteia fata de mediu pune in umbra amenintari mai mari, ca de pilda schimbarea climatica si pierderea biodiversitatii.
Echipa interdisciplinara sustine ca mare parte din discursul din jurul plasticului se bazeaza pe date care nu sunt intotdeauna reprezentative pentru mediile care au fost incluse in esantion. Aversiunea fata de plastic, asociata cu aceasta dezbatere permanenta, ar putea incuraja folosirea de materiale alternative, cu efecte daunatoare potentiale mai mari.
Autorii avertizeaza ca poluarea cu plastic domina preocuparea opiniei publice fata de mediu, un motiv pentru care a si fost exploatata politic, dupa ce a fost atrasa atentia intregii lumi prin imagini care fac apel la emotii, prezentand animale salbatice prinse in deseuri din plastic, completate cu articole cu titluri alarmiste.
Cei 13 experti sunt de parere ca gesturile politice mici, precum legi care interzic microplasticele in domeniul cosmetic, taxarea pungilor din plastic si stimulentele financiare pentru utilizarea de containere reutilizabile, ca si promovarea unor produse ca fiind “ecologice” pentru ca ar contine mai putin plastic decat alternativelor lor, risca sa insufle o delasare in randul societatii cu privire la alte probleme de mediu care nu sunt la fel de tangibile ca poluarea cu plastic.
Autorii articolului fac un apel la media si la alti factori sa se asigure ca realitatile poluarii cu plastic nu sunt prezentate gresit, mai ales in diseminarea publica a problemei, si cer guvernelor sa minimizeze impactul fata de mediu al consumului excesiv, indiferent cat de dificil ar fi, prin designul produselor, prin gestionarea cu adevarat circulara a deseurilor.
“Asistam la o implicare fara precedent din partea opiniei publice in probleme de mediu, mai ales daca ne referim la poluarea cu plastic, si credem ca aceasta este o oportunitate ce apare o data la o generatie de a promova si alte probleme de mediu, cu un potential mai grav. Acesta este un moment cheie in care sa subliniem si sa abordam zone precum “cultura aruncatului la gunoi” la nivelul societatii actuale si sa reconsideram managementul deseurilor. Cu toate acestea, daca vom continua sa prioritizam plasticul, aceasta oportunitate va fi ratata – si cu un cost mare pentru mediu”, spune dr. Tom Stanton, co-autor al Grupului de Cercetare pentru Hrana, Apa, Deseuri si reprezentant al Scolii de Geografie de la Universitatea din Nottingham.
Nu doar plasticul polueaza
Articolul subliniaza ca plasticul nu este singurul tip de material de provenienta umana care polueaza si contamineaza mediul. Astfel de exemple sunt si fibrele textile naturale, precum bumbacul si lana, particulele sferoidale carbonacee (resturi de carburanti fosili), si particule rezultate de la franarea vehiculelor – toate fiind prezente in diferite locuri, unde pot avea efecte adverse fata de mediu. Autorii noteaza ca aceste materiale sunt adesea mult mai abundente decat microplasticele si ca unele, asa cum sunt sticla, aluminiul, hartia si fibrele naturale sunt asociate cu “alternativele la plastic” si promovate ca solutii pentru poluarea cu plastic, desi in realitate nu rezolva deloc problema. Ba chiar dimpotriva!
Impactul eco-toxicologic al unora dintre aceste materiale este mai putin cunoscut decat cel al poluarii cu plastic si microplastice, dar efectele ar putea fi semnificative!
Autorii concluzioneaza ca ar trebui folosita o abordare comportamentala pentru a evalua relatia societatii cu produsele de unica folosinta si cu “cultura aruncatului la gunoi”, si pentru a revizui gestionarea defectuoasa a deseurilor.
Ei spun ca avem de-a face cu o dorinta perfect de inteles privind reducerea la minim a resturilor de plastic la nivel mondial in mediu, care nu ar trebui sa fie descurajata, insa actiunea pozitiva de a minimiza poluarea cu plastic ar trebui sa fie bine informata si nu ar trebui exacerbata sau sa puna in umbra alte forme de degradare a mediului asociate cu materialele alternative.
Articolul arata ca solutiile pot veni dintr-o mai mare concentrare pe producerea de materiale si produse care pot fi reciclate, care au sfarsitul ciclului de viata incorporat si ca pietele si facilitatile exista pentru a recicla deseurile din plastic.
Foto: freepik