Capacitatea solara mai mare duce Portugalia dincolo de jumatatea drumului, in timp ce Spania, Suedia, Finlanda si Belgia depasesc si ele niveluri record de energie.

Energia solara si cea eoliana au produs peste jumatate din electricitatea Portugaliei pentru prima data in luna aprilie, potrivit datelor oferite de think tank-ul pentru energie curata Ember.
In luna aprilie, sursele regenerabile au ajuns la un nivel de 51% din productia de electricitate, depasind recordul lunar anterior, de 49% in decembrie 2021.

Implementarea in forta de proiecte solare, importurile de energie din Spania si cererea mai mica au mentinut energia generata de combustibili fosili la numai 24%, in ciuda unei scaderi a energiei hidroelectrice determinata de seceta.

“Pe masura ce Europa isi revine dintr-o iarna de criza, cresterea in forta a energiei eoliene si solare da roade” spune analistul Ember, Nicolas Fulghum. “In aceasta primavara, sursele regenerabile diminueaza deja impactul secetelor si preturile mari la energie din intreaga Uniune Europeana, si reduc emisiile.

Ritmul fulger al implementarii energiei regenerabile, mai ales daca ne referim la energia solara, promite mult mai multe recorduri in aceasta vara. Iata cum a ajuns Portugalia la performanta incredibila si ce recorduri mai putem gasi in Europa.

Energia solara noua a dus Portugalia la un nivel record

Insorita Portugalie a lucrat la infrastructura sa solara in ultimele cateva luni, iar acum culege roadele acestor demersuri.
Anul trecut, tara a instalat o capacitate de 0,9 GW de energie solara fotovoltaica, marindu-si capacitatea solara cu peste 50%, pana la 2,5 GW – suficient pentru a alimenta aproximativ 1 milion de case.

Acest lucru a contribuit la impingerea generarii de energie solara la un maxim istoric de 360 GWh in aprilie, un castig semnificativ fata de recordul anterior de 300 GWh in iulie si august 2022.

“Portugalia intra in urmatoarea faza a tranzitiei sale energetice” spune analistul Ember, Matt Ewen. Energia eoliana si interconectarea a facut posibil ca Portugalia sa elimine treptat carbunele in 2021; energia solara impinge acum si gazul in afara retelei.

In ultimele luni, energia solara a facut eforturi intense in comparatie cu alte surse regenerabile din Portugalia. Pragul de 50% a fost depasit in ciuda generarii relativ modeste de energie eoliana.

Intre timp, secetele de pe parcursul anului trecut, care au continuat pana in primavara, au pus presiune asupra multor tari mediteraneene. Ulterior, Portugalia a fost afectata de productia scazuta a hidrocentralelor, secetele afectand generarea de energie si in Spania si Italia.

Ce alte tari europene depasesc recorduri in materie de energie regenerabila?

Energia eoliana si cea solara au atins noi culmi in multe tari din UE in aceasta primavara. Spania a inregistrat si ea recorduri maxime de generare solara in luna aprilie (4,2 TWh, adica 22% din productia de energie electrica), iar in lunile de vara sunt asteptate recorduri si mai mari, pentru ca in general energia solara este la apogeu in aceasta perioada.

Energia eoliana si cea solara imbinate au atins, si ele, niveluri aproape record in Spania, reprezentand 46% din electricitatea produsa. Luand in considerare importurile, cele doua tari din Peninsula Iberica si-au indeplinit impreuna, in luna aprilie, 49% din cererea de energie electrica cu aceste doua surse regenerabile.

Cresterea puternica si performanta constanta a energiei solare si eoliene au dus la o serie de alte recorduri si in alte tari UE in aceasta primavara, a dezvaluit Ember.

Suedia a atins un maxim istoric in luna februarie a acestui an, cand mai mult de un sfert (27%) din electricitate a provenit din energia eoliana si din cea solara.
Si in Finlanda, energia eoliana si cea solara au atins un record de 29% din productia totala in luna aprilie.

Belgia a inregistrat si ea in luna aprilie un maxim istoric pentru energia eoliana si solara; sursele de energie curata au ajuns la 2 TWh si au reprezentat 29% din productia de energie electrica a tarii.

Sursa: https://www.euronews.com/green/2023/05/18/lightning-pace-portugal-produces-over-50-of-electricity-from-wind-and-solar-for-first-time

Foto: freepik