O zona insuficient cercetata pana acum si care exploreaza asocierile existente intre poluare si sanatatea mentala castiga tot mai mult teren, pe fondul inmultirii dovezilor care arata ca factorii de poluare a mediului afecteaza fiecare organ din corpul uman – inclusiv creierul.
Vom analiza in cele ce urmeaza dovezile in acest sens, dar si solutiile ce ar putea sustine sanatatea mentala in fata acestor provocari de mediu.
Poluarea aerului si sanatatea mentala
Potrivit raportului State of the Air al Asociatiei Americane a Plamanului, aproximativ 4 din 10 locuitori ai SUA traiesc in zone cu niveluri nesanatoase de poluare. Dar ceea ce este considerat “nesanatos” are la baza doar modul in care poluarea afecteaza sanatatea fizica a indivizilor, nu si pe cea mentala.
Oamenii de stiinta stiu de mult timp ca poluarea afecteaza plamanii, determinand aparitia unor boli precum astmul si cancerul de plamani, si de asemenea ca poate afecta si inima. Abia mult mai tarziu, cercetatorii au descoperit ca poluarea aerului cauzeaza si schimbari la nivelul creierului, ce cresc riscul de boli mentale, dementa, Alzheimer si probleme de invatare.
Chiar si cresteri mici ale nivelului de poluare a aerului au fost asociate cu depresia si anxietatea.
Un studiu amplu din 2019 in randul persoanelor din Danemarca si SUA a descoperit ca indivizii expusi la niveluri ridicate de poluare a aerului sunt mai predispusi sa sufere de afectiuni psihiatrice precum depresie, schizofrenie, tulburare bipolara sau tulburari de personalitate.
Cercetarile recente indica faptul ca expunerea la poluarea aerului in copilarie poate afecta in mod negativ sanatatea mentala la varsta adulta si asociaza cresterile bruste ale nivelului poluarii aerului cu numarul mai mare de vizite la camera de garda a spitalelor pentru afectiuni mentale in randul copiilor.
Poluarea apei si sanatatea mentala
O multitudine de agenti de contaminare pot ajunge in apa de baut, iar multe sisteme de apa potabila din Statele Unite si la nivel global nu dispun de sisteme bune de filtrare. Agentii patogeni, pesticidele, ingrasamintele, metalele grele precum arsenicul, mercurul si plumbul, precum si mineralele radioactive precum uraniul sunt prezente in multe retele de apa si pot avea efecte acute sau cronice. Recent, au iesit la lumina si dovezi cu privire la prezenta larg raspandita a asa-numitelor PFAS sau “forever chemicals” (Perfluorocarburi si polifluoroalchili) in apa.
Stim ca acesti agenti comuni de contaminare a apei sunt asociati in general cu o lista lunga de afectiuni printre care si cancerul, tulburarile neurologice, problemele de invatare, bolile de tiroida, problemele de imunitate, probleme de fertilitate si in sarcina, precum si cu defecte din nastere la copii. Insa pana in acest moment efectele acestor factori de poluare si ai altora asupra sanatatii mentale nu au fost analizate temeinic. Lucrurile par sa se schimbe, totusi, odata cu aparitia unui nou set de cercetari cu privire la modul in care unul dintre agentii comuni de contaminare – plumbul – ne afecteaza sanatatea mentala.
Expunerea la plumb
Se stie de decenii intregi ca expunerea la plumb in primii ani de viata poate cauza probleme cognitive si de invatare la copii. Acum cercetatorii incearca sa culeaga dovezi conform carora copiii expusi la plumb sunt mai predispusi la depresie, schizofrenie si alte tulburari psihiatrice la vasta adulta.
Un review recent al cercetarilor stiintifice a descoperit dovezi potrivit carora expunerea la plumb in copilarie este un factor de risc pentru tulburari psihiatrice precum anxietatea, depresia, tulburarile obsesiv compulsive si tulburarile in dezvoltarea neurologica, precum ADHD, autism si sindrom Tourette.
Un studiu pe termen lung din Noua Zeelanda a urmarit sute de persoane si a descoperit ca cei care au fost expusi la niveluri mai mari de plumb in copilarie au fost mai predispusi sa experimenteze simptome ale unor boli mentale la maturitate, printre care si comportament antisocial, tulburari de alimentatie, depresie, anxietate, stres post-traumatic, abuz de substante, halucinatii si delir.
Potrivit Consiliului de Aparare a Resurselor Naturale, in perioada 2018-2020, peste jumatate din populatia SUA a baut apa provenind din sisteme de apa potabila cu niveluri de plumb mai mari de 1: 1.000.000.000 (nivelul stabilit de catre Academia Americana de Pediatrie pentru a proteja copiii de plumbul din dispenserele de apa din scoli).
Alti agenti de poluare si circuitele lor
Cercetatorii spun ca cea mai mare parte a cercetarilor pe tema poluarii si sanatatii metale s-a concentrat pana acum pe poluarea aerului si pe metalele grele precum plumbul. Insa efectele pe care le au asupra sanatatii mentale multe alte categorii de agenti de poluare si circuitele acestora – de pilda pesticidele din alimente, sau plastifiantii care se gasesc in jucarii si produse de ingrijire personala precum sampoane si lotiuni – raman in mare parte necunoscute.
In plus, oamenii de stiinta inca nu stiu prea multe despre efectele sinergetice ale expunerii la agenti multipli de poluare. De exemplu, inca nu se stie ce efecte noi sau agravate poate crea faptul ca o familie bea apa contaminata si, in plus, traieste in apropiere de alte surse de poluare (precum drumuri aglomerate, puturi de petrol si gaze si campuri agricole pe care se folosesc pesticide). Cum poate fi sanatatea mentala afectata de expunerea combinata la aceste surse de polare? Ei bine, astfel de intrebari fara raspuns continua sa lase milioane de persoane expuse la riscuri provocate fie de o singura sursa de poluare, fie de mai multe combinate.
Bariere in intelegerea efectelor poluarii asupra sanatatii mentale
Evolutia cercetarilor cu privire la legatura dintre poluare si sanatatea mentala este un proces lent si adesea laborios. Pentru ca terenul este atat de nou, finantarea a fost greu de obtinut, iar obtinerea accesului la date relevante reprezinta si ea o alta provocare.
Oamenii de stiinta au fost nevoiti sa gaseasca modalitati ingenioase de rezolvare a problemei, asa cum este folosirea datelor disponibile cu privire la sanatatea mentala din studiile anterioare sau sistemul de informatii de sanatate si alinierea sa cu datele despre poluare, pentru a gasi relatii.
In Statele Unite exista goluri mari in datele disponibile privind sanatatea, in parte din cauza lipsei unui sistem de informatii complet in domeniul medical. In schimb, companiile private de asigurari si sistemele private de sanatate pastreaza adesea aceste date. In plus, nu toate statele au sisteme solide pentru colectarea si stocarea datelor de mediu, ceea ce ingreuneaza obtinerea unei imagini complete.
Justitia in domeniul mediului si sanatatea mentala
Pe masura ce oamenii de stiinta continua sa caute raspunsuri, comunitatile afectate de poluare raman expuse riscului. Din ce in ce mai multe dovezi arata ca aceleasi comunitati care suporta o sarcina disproportionata ca urmare a problemelor de sanatate fizica asociate cu poluarea resimt si efecte mentale mai puternice.
Cutremuratoarea serie “Tributul poluarii asupra sanatatii mentale”, difuzata de EHN, a examinat modul in care poluarea afecteaza sanatatea mentala, analizand cateva comunitati din vestul Pennsylvaniei, afectate de o varietate intreaga de industrii care polueaza. Comunitatile afectate de cel mai mare nivel de poluare a aerului se confrunta in mod frecvent si cu greutati ce afecteaza in mod negativ sanatatea mentala – precum saracia, infractionalitatea si rasismul – si sunt lipsite de acces la resurse de sanatate mentala.
Comunitatile de culoare sunt adesea cel mai greu lovite. Potrivit raportului State of the Air al Asociatiei Americane a Plamanului, de pilda, persoanele de culoare din Pennsylvania au fost cu 61% mai predispuse sa traiasca intr-un district cu un rating de poluare prost. Iar aceasta situatie nu este unica si nu se limiteaza la o singura regiune.
In acelasi timp, exista si o lipsa de constientizare a faptului ca poluarea aerului poate agrava afectiunile mentale, marind astfel substantial povara sociala si financiara care apasa pe umerii comunitatilor care se confrunta deja cu alte provocari sociale si economice.
Sistemele de sanatate comportamentala nu sunt foarte frecvent constiente de legaturile existente intre poluare si afectiunile mentale, nereusind sa tina cont de ele in diagnosticare si nereusind astfel sa ajute oamenii sa isi conserve sanatatea mentala.
Solutii posibile
Cand vine vorba despre sanatatea mentala, cercetatorii spun ca este nevoie de cresterea nivelului de constientizare a acestor conexiuni si de un acces mai larg la finantari pentru serviciile de sanatate mentala in comunitatile impovarate in mod exagerat de poluare.
O alta prioritate este si pregatirea suplimentara a profesionistilor din domeniul sanatatii mentale, astfel incat acestia sa poata recunoaste factorii de risc ecologici pentru afectiunile mentale.
Asa cum subliniaza EHN, autoritatile responsabile pentru reglementarea agentilor de poluare din aer si din apa trebuie sa acorde atentie acestei zone aflate in dezvoltare, sa ia in calcul modul in care aceste substante afecteaza creierul copiilor si adultilor si sa sustina cercetarea suplimentara, analizand conexiunea existenta intre sanatatea mentala si poluare.
Liderii politici si factorii de decizie de la fiecare nivel ar trebui sa inteleaga, de asemenea, povara disproportionata asupra comunitatilor cu venit redus si asupra persoanelor de culoare si sa tina cont de aceasta realitate in deciziile pe care le iau cu privire la aprobarea si reglementarea agentilor de poluare, astfel incat reglementarea si punerea in aplicare sa fie echitabile.
Actiuni necesare
Ai mai jos cateva moduri prin care poti sustine sanatatea metala si sa faci presiuni pentru solutii.
Ai grija de sanatatea ta mentala
Daca ai nevoie de instrumente noi care sa iti sustina sanatatea mentala, nu esti singur. Exista resurse disponibile. Poti merge la un psiholog sau poti apela la servicii de terapie online.
Actioneaza in sensul unei mai mari sigurante a apei potabile
Afla care sunt agentii de contaminare din apa potabila si solicita autoritatilor locale imbunatatiri .
Contacteaza factorii de decizie pentru a-i informa cu privire la importanta acestei probleme.
Intra in contact cu grupuri care pledeaza pentru o apa potabila mai sigura.
Treci la actiune si pledeaza pentru un aer mai curat.
Sursa: https://www.ehn.org/air-pollution-and-mental-health-2656823544/water-pollution-and-mental-health
Foto: freepik