Expunerea actuala la poluarea atmosferica poate influenta gravitatea COVID-19 si poate creste probabilitatea ca persoanele care contracteaza virusul sa moara de aceasta boala. Acesta este rezultatul deloc imbucurator al unui studiu recent.
Cercetatorii au analizat datele zilnice privind poluarea aerului, colectate de statiile de monitorizare ale Agentiei Americane pentru Protectia Mediului (EPA) de pe teritoriul SUA, ca si mortalitatea COVID-19 si datele legate de numarul de cazuri de la Centrul pentru Stiinta si Inginerie Sistemica de la Universitatea John Hopkins.
Studiul valorifica schimbarile random plauzibile ale directiei vantului, care conduc la fluctuatii mari in ceea ce priveste poluarea atmosferica, pentru a evalua relatia dintre expunerea la poluarea atmosferica si numarul de cazuri si mortalitatea COVID-19.
Cercetatorii au folosit datele de pe telefoanele mobile si politicile la nivel de stat adoptate pentru a reduce raspandirea virusului pentru a controla masurile de distantare sociala. Constatarile arata ca intre 22 ianuarie si 15 august reducerea expunerii la poluarea cu particule fine a dus la o reducere a numarului de cazuri confirmate de COVID-19 si la o reducere a mortalitatii.
“Guvernele locale cantaresc compromisurile intre redeschiderea economiei si minimizarea numarului de cazuri provocate de COVID-19” spune Stefano Carattini, profesor asistent de Economie la Scoala de Studii Politice Andrew Young de la Universitatea de Stat din Georgia. “Lucrarea noastra arata ca mentinand poluarea atmosferica actuala la un nivel scazut e posibil sa contribuim la echilibrarea poverii bolii create de redeschidere”.
Nivelurile poluarii atmosferice in SUA nu s-au redus semnificativ in timpul pandemiei, in ciuda intensificarii muncii la distanta si reducerii calatoriilor.
“In ultimii cativa ani, SUA a descentralizat unitatile responsabile pentru cantitati mari de emisii. In timpul pandemiei, aceste unitati au fost excluse de la raportarea nivelului de emisii catre EPA, iar o alta cercetare arata ca aceasta a crescut nivelurile de poluare in jurul acestor centre” spune Carattini.
Efectele poluarii atmosferice asupra mortalitatii COVID-19 sunt relativ ample, potrivit studiului. O reducere de un microgram a pulberilor in suspensie per metru cub de aer (un microgram este egal cu o milionime de gram) este suficienta pentru a reduce aproape imediat cu 2% numarul de cazuri de COVID-19 nou confirmate si cu 3 – 5% numarul de decese.
Cercetatorii sugereaza un numar de schimbari de politici care ar putea contribui la reducerea nivelurilor de pulberi in suspensie si la imbunatatirea efectelor COVID-19.
- La nivel federal, reintroducerea reglementarilor EPA ar putea reduce poluarea atmosferica provocata de marii producatori de emisii.
- Statele pot limita calatoriile ne-esentiale si pot incuraja continuarea telemuncii.
- Guvernele locale pot reglementa emisiile vehiculelor, mergand mai departe cu taxe pentru aglomeratie sau instrumente pentru limitarea traficului sau folosirea flotei de autobuze curate, mai ales daca autobuzele nu functioneaza la capacitatea lor maxima.
Stim ca factorii de decizie nu pot schimba expunerea la poluare din trecut. Insa acestia au puterea de a schimba conditiile actuale si pe cele din viitor”, spune Carattini.
“Constatarile lucrarii ne poate ajuta, de asemenea, sa explicam faptul ca unele grupuri socio-economice au fost afectate disproportionat de pandemia COVID-19” spune co-autorul lucrarii, John Gomez Mahecha, doctorand la Scoala Andrew Young.
“Se stie intr-adevar ca aceste grupuri sunt mai predispuse sa traiasca in zone in care expunerea la poluare, inclusiv cea cu particule fine, este mai accentuata”.
Foto: freepik