In ultimele decenii tot mai multe stiri si articole aparute in presa mainstream sau in mediul online au atras atentia asupra problemei poluarii apei. Odata cu cresterea gradului de constientizare cu privire la aceasta problema, ar fi logic sa presupunem ca au fost intreprinse initiative in sensul reducerii poluarii apei. Insa desi s-au facut unele progrese cu privire la anumite tipuri si cauze ale poluarii apei, lucrurile nu au facut decat sa se inrautateasca in anumite zone.

Chiar si in tari progresiste, dezvoltate si prospere, asa cum este Marea Britanie de pilda, inca exista obstacole importante de depasit.
Site-ul Envirotech analizeaza amanuntit progresul facut pana la acest moment cu privire la reducerea poluarii apei, problemele care inca necesita atentie si situatia actuala din Marea Britanie in comparatie cu cea a altor tari.

Progrese in lupta impotriva factorilor poluanti

In ultimul sfert de secol, concentratia anumitor agenti de contaminare in rauri, lacuri si alte cursuri de apa a scazut dramatic. De exemplu, nivelurile de amoniac si fosfat – ambele contribuitori majori la problema eutrofizarii – au scazut pana la 70%, respectiv 60%. Metalele grele au devenit, si ele, mai putin raspandite in cursurile de apa, iar concentratiile de cadmiu si mercur s-au injumatatit din 2008 incoace.

Biodiversitatea s-a bucurat si ea de un boost in ultimele cateva decenii, astfel ca in prezent in raurile din Marea Britanie traiesc mult mai multi viermi, insecte si alte animale mici decat in anii 1990, un indicator general ca si calitatea apei s-a imbunatatit.
Apele de coasta sunt si ele in curs de vindecare, peste 98% dintre acestea atingand standardele minime, iar peste 70% obtinand acreditarea “Excelent”.

Recidiva in alte zone

Din pacate, insa, nu este totul la fel de roz! Exista alte cateva zone in care problema poluarii apelor s-a agravat in ultima perioada.
Calitatea apei raurilor din UK este foarte slaba, numai 14% raspunzand criteriilor care denota un statut ecologic “bun” la ultimul review, efectuat in septembrie 2021. Incidentele raportate cu privire la poluarea apei s-au inmultit si ele, ajungand de la mai putin de 6500 in 2015 la aproape 7600 in 2029.

Intre timp, problema tot mai grava a schimbarii climatice inseamna ca evenimentele meteo extreme devin obisnuite si mai intense. Ca atare, sistemele de drenare a apelor pluviale sunt expuse unei presiuni mai mari ca niciodata, iar apele reziduale ajung in lacurile locale, in cursuri de apa si in rauri. In 2019, de exemplu, sistemele de drenare a apelor pluviale din Marea Britanie si-au revarsat continutul in cursurile de apa in medie de 35 de ori.

Probleme mai mari in afara tarii

Desigur, Marea Britanie este o tara relativ bogata, cu instalatii excelente de canalizare si salubrizare. Nu toate regiunile planetei sunt la fel de norocoase si vei fi socat sa afli ca pe glob, 80% din apele reziduale sunt pompate inapoi in mediu fara sa fie tratate. Iar aceasta cifra ajunge la 95% in tarile aflate in curs de dezvoltare!

Tocmai de aceea, in ultimii ani am asistat la un numar tot mai mare de exemple importante de poluare a apei care au ajuns in media principala, tragand un semnal de alarma ca oricat de multe progese s-au inregistrat, mai e drum lung de parcurs. E adevarat ca in ultima perioada s-au extins cunostintele pe care le avem despre poluarea apei, dar asta nu inseamna neaparat ca problema s-a ameliorat vreun pic.

Tipuri de poluare a apei

Poluarea apelor subterane. Cand metalele grele, substantele chimice si alti agenti de contaminare reusesc sa ajunga in sol, ei pot polua apele subterane.
Poluarea apei de suprafata. Cea mai comuna forma de poluare a apei, poluarea apelor de suprafata apare dintr-o sursa punctiforma de poluare (atunci cand agentii de contaminare provin dintr-o locatie fixa, precum un efluent industrial sau deversarea unui petrolier) sau dintr-o sursa non-punctuala de poluare (cand contaminatii provin din mai multe locatii precum scurgeri agricole, inundatii sau precipitatii).
Poluarea chimica. Poluarea chimica poate avea loc in oricare dintre scenariile de mai sus, dar implica un agent anume de contaminare: substantele chimice. Pentru ca aceste substante sunt folosite la nivel amplu intr-o varietate larga de activitati zilnice, este inevitabil ca unele substante chimice sa ajunga in sursele de apa.
Poluarea cu nutrienti. Anumite substante chimice contin elemente precum amoniac, azot si fosfat, care atunci cand se infiltreaza in ecosistemele acvatice pot cauza un dezechilibru de nutrienti in apa, favorizand inmultirea unor specii in detrimentul altora.
Poluarea microbiologica. Acest tip de poluare apare in general natural si e foarte posibil sa nu aiba efecte nedorite. Insa densitatea populatiei si activitatea industriala contribuie la un nivel mai mare de microbi (bacterii, protozoare si virusi) in apa, multi dintre acestia avand chiar potentiali de a transmite boli care pun in pericol viata.
Poluarea cu materii in suspensie. Atunci cand o particula este prea mare sau prea stabila pentru a se dizolva in apa, avem de-a face cu poluarea cu materii in suspensie. Acesti agenti de contaminare se acumuleaza in mod normal la suprafata apei formand o spuma groasa sau ajung pe fundul apei formand o substanta ca o mazga.

Principalele cauze ale poluarii apei

Apele reziduale netratate. Potrivit unei raportari ONU, 80% din apele reziduale din lume ajung inapoi in mediu fara sa fie tratate, iar asta face din apele reziduale netratate cea mai mare cauza a poluarii apei. Plantele, animalele si oamenii care traiesc in vecinatate sunt expuse la patogenii potentiali din sursele de apa potabila.

Scurgerile din agricultura. Produsele pe baza de substante chimice precum ingrasaminte, ierbicide si pesticide sunt indispensabile in stimularea randamentului culturilor, insa substantele nutritive din aceste produse pot ajunge in rauri si in lacuri dupa perioadele cu precipitatii puternice.

Scurgerile de combustibil. Pentru ca lumea este dependenta de combustibili fosili pentru cea mai mare parte a nevoilor sale de energie si a facut asta de secole, nu este deloc surprinzator ca au existat cateva exemple majore de poluare a apelor ca rezultat al scurgerilor de ptrol.

Deversarile. Din pacate, in ciuda progreselor remarcabile in materie de stiinta si tehnologie, multi oameni inca nu pun pret pe mediu si isi arunca deseurile la intamplare, acestea putand ajunge in sursele de apa.

Efectele poluarii apei asupra oamenilor

  •  Boli bacteriene precum holera, diareea, salmoneloza si shigeloza, ce afecteaza sistemul digestiv si intestinal, iar in cele mai extreme scenarii pot duce chiar la deces.
  •  Boli virale precum encefalita, gastroenterita, hepatita sau poliomielita, care in cazurile cele mai grave pot duce la paralizie, coma si chiar deces.
  •  Boli parazitare precum criptosporidioza, amoeba galopanta, giardioza si schistosomiaza, raspandite de mici paraziti ce traiesc in apa contaminata si ajung in abdomen, ducand la un disconfort sever si afectarea organelor interne.

Efectele poluarii apei asupra mediului

  •  Eutroficarea. Inmultirea semnificativa a algelor si fitoplanctonului, ca urmare a excesului de nutrienti din ecosistemul acvatic. Acestea consuma mai mult oxigen si impiedica lumina soarelui sa ajunga la alte organisme, impiedicand astfel biodiversitatea generala.
  •  Bioacumularea. Consumul unor contaminanti precum substante chimice si metale grele de catre organismele acvatice, consumate la randul lor de pradatori mai mari, duce la acumularea in timp a agentilor de contaminare pana la concentratii alarmante.
  •  Poluarea cu plastic. 12 milioane de tone de plastic ajung in mari si oceane in fiecare an, iar in prezent sunt peste 5.25 trilioane de bucati de deseuri de plastic care plutesc pe ape, putand bloca sau sufoca speciile marine sau riscand sa fie ingerate de catre acestea si sa le afecteze organele interne.
  • Acidificarea. Oamenii de stiinta sustin ca pana la 25% din carbonul din atmosfera este absorbit in mare, cauzand cresterea temperaturii ambientale si acidificarea continutului apei si afectand astfel pattern-urile naturale ale vietii vegetale si animale si contribuind la probleme serioase precum albirea coralilor.
  • Disparitia speciilor. Daca poluarea ajunge la un nivel atat de catastrofal incat sa ameninte viata unor populatii intregi de organisme acvatice, ea ar putea duce la disparitia unor specii intregi. Potrivit Forumului Economic Mondial, in mai putin de jumatate de secol am pierdut aproximativ 60% din speciile salbatice ale planetei, iar poluarea apei a avut fara doar si poate un rol important in acest deznodamant.

Sursa: https://www.envirotech-online.com/news/water-wastewater/9/breaking-news/is-water-pollution-getting-better-or-worse/57750

Foto: freepik