Exploatarea aurifera ilegala din Peru a determinat cele mai ridicate niveluri de mercur inregistrate vreodata in atmosfera.
O echipa internationala de cercetatori de la Statia Biologica Los Amigos a identificat o tendinta ingrijoratoare intr-unul dintre cele mai importante puncte de biodiversitate ale planetei.
Studiile anterioare cu privire la poluarea cu mercur s-au concentrat aproape exclusiv pe ecosistemele acvatice, insa recent un raport publicat in Nature Communications de catre Universitatea Duke a evidentiat efectele devastatoare pe care mercurul le poate avea asupra florei si faunei terestre.
Intr-unul dintre cazurile studiate, o padure virgina seculara ascundea cele mai ridicate niveluri de mercur masurate vreodata – similare cu locatiile din care se extrage materia prima in sine. Pasarile din aceasta zona au avut in medie de trei ori mai mult mercur in sistem, insa au fost pasari la care acest nivel a fost si de 12 ori mai mare decat in alte zone ale padurii tropicale. Aceste niveluri ridicate de mercur au potentialul de a reduce capacitatea de reproducere a pasarilor cu aproximativ 30%.
Asa numita “goana peruviana dupa aur” este cauza care sta la baza problemei si motivul care a facut ca mineritul ilegal din partea peruana a Amazonului sa creasca semnificativ. Mercurul se leaga cu aurul, formand granule suficient de mari incat sa nu treaca printr-o sita, si de aceea este folosit in mod obisnuit in acest proces. Daca intra in contact cu focul, aceste granule elibereaza mercur in atmosfera, cauzand poluarea.
“Am descoperit ca padurile amazoniere seculare situate in apropierea exploatarilor aurifere capteaza volume uriase de mercur din atmosfera, mai mult decat oricare alt ecosistem studiat vreodata in intreaga lume” a spus Jaqueline Gerson, care a derulat cercetarea pentru lucrarea sa de doctorat la Duke si care are acum un post de cercetare postdoctoral la Universitatea Berkeley din California.
“Exista o explicatie pentru acest proces de minerit. Este un mod important de trai, asa ca obiectivul nu este ca mineritul sa fie complet eliminat si nici nu trebuie ca noi, de aici din Statele Unite, sa fim cei care impun solutii si spun ce ar trebui sa se intample acolo” a adaugat ea. “Obiectivul este sa subliniem ca solutiile sunt mult mai vaste decat poluarea apei, si trebuie sa colaboram cu comunitatile locale pentru a propune moduri noi prin care minerii sa aiba un mod de trai sustenabil si sa protejam astfel comunitatile locale de otravirea prin apa si prin aer”.
Pe de alta parte, se crede ca incendiile amazoniene de vegetatie au eliberat in atmosfera mai mult CO2 decat intreaga suprafata a UK in perioada 2015 – 2016, in ciuda faptului ca flacarile au fost evidente numai in 1.2% din padurea tropicala.
In acelasi timp, oamenii de stiinta de la Universitatea York au avertizat ca padurile din Africa stocheaza mai mult dioxid de carbon decat Amazonul.
Foto: freepik