Dupa o perioada de dezvoltare nereglementata a energiei eoliene in Polonia, balanta a oscilat in directia opusa. Acum, in aceasta tara aproape ca nu se mai construiesc turbine.
Cheesecake-ul de la Cafe Manufaktura Ciasta, care se topeste in gura, si briza blanda care sufla in jurul satului Cisowo de pe coasta Marii Baltice nu lasa nicio urma de indoiala vizitatorilor ca se afla intr-o zona deosebit de frumoasa a Poloniei – daca nu ar fi turbina eoliana uriasa care se inalta deasupra cafenelei, la doar 3 metri de sosea.
Pe o raza de doar cateva sute de metri, alte doisprezece turbine eoliene au fost ridicate intr-un mod aparent aleatoriu in peisajul de coasta. Acestea apartin de doua parcuri eoliene care au fost finalizate in 2001 si 2013.
Pare ca nu s-a luat in considerare mentinerea vreunui fel de distanta fata de drumuri si case. Operatorii acestor parcuri eoliene — companiile Energia Eco si Enerco — au declarat ca au obtinut toate autorizatiile de constructie necesare din partea autoritatilor competente.
Restrictii impuse pentru construirea de turbine
Pentru a pune capat acestui tip de dezvoltare nereglementata a turbinelor eoliene, guvernul polonez, condus de partidul conservator Lege si Justitie (PiS), a adoptat in 2016 o lege care a introdus asa-numita „regula 10H” pentru toate proiectele noi de turbine eoliene.
Conform legii, distanta dintre o turbina eoliana si cea mai apropiata casa sau rezervatie naturala trebuie sa fie cel putin de 10 ori mai mare decat inaltimea turbinei. Daca, de exemplu, o turbina eoliana are o inaltime de 200 de metri, aceasta trebuie sa fie amplasata la cel putin 2 kilometri de cea mai apropiata casa sau rezervatie naturala.
Legea limiteaza terenul disponibil pentru turbine
Cei carora nu le place aspectul turbinelor eoliene sau care le considera nesanatoase sau chiar daunatoare mediului – fie in Polonia, fie in alta parte din lume – au salutat astfel de restrictii.
Insa pentru operatorii de turbine eoliene si pentru sustinatorii energiei regenerabile, regula 10H inseamna aproape sfarsitul dezvoltarii energiei eoliene onshore. Janusz Gajowiecki, presedintele Asociatiei Poloneze pentru Energie Eoliana, a declarat ca, din cauza legii, doar 0,28% din suprafata de teren a Poloniei este acum disponibila pentru constructia de turbine eoliene.
„Legislatia actuala exclude practic toate terenurile de la constructia de noi turbine eoliene”, a declarat Aleksandra Dziadkiewicz, membru al think tank-ului interdisciplinar polonez Forum Energii. Ea continua spunand ca toate turbinele noi aflate in constructie in prezent sunt construite pe baza autorizatiilor care au fost emise inainte de intrarea in vigoare a legii 10H, cu alte cuvinte inainte de 2016.
„Si totusi, Polonia are nevoie de o multime de turbine eoliene noi pentru tranzitia energetica”, a spus ea, „si cat mai repede posibil”.
Se cauta un compromis care sa permita dezvoltarea
La sfarsitul lunii ianuarie, un amendament la lege a fost supus dezbaterii parlamentului. Speranta era ca s-ar putea ajunge la un compromis care sa ajute operatorii de turbine eoliene. Modificarea propunea reducerea la 500 de metri a distantei impuse de lege intre turbine si case sau rezervatii naturale.
Potrivit Asociatiei Poloneze pentru Energie Eoliana, acest lucru ar permite ridicarea turbinelor pe aproximativ 7% din suprafata tarii. Dar nu s-a ajuns la un acord in parlament. In acest moment exista planuri de a discuta un amendament care ar fixa distanta necesara la 700 de metri.
Damian Babka de la producatorul de energie din surse regenerabile Qair Group a confirmat ca esecul de a adopta limita propusa de 500 de metri a fost un regres major pentru producatorii de energie eoliana. Compania lui isi pusese multe sperante in modificare. „Chiar daca o distanta de 700 de metri ar permite implementarea unor proiecte, ea ar mentine capacitatea de a genera energie verde la un nivel foarte scazut”, a spus Babka.
Locuitorii satului pitoresc Cisowo, care are o populatie de aproximativ 300 de locuitori, au infiintat toamna trecuta o asociatie care se concentreaza pe impactul dezvoltarii nereglementate a productiei de energie eoliana inainte de 2016. Din 1998, 8,8% dintre locuitori s-au indepartat de sat, iar cei care au ramas mai au putina incredere in autoritati cand vine vorba de aplicarea legilor.
Impact negativ al regulilor liberale, flexibile
Exista un sprijin urias pentru regula 10H in Cisowo, iar oamenii din sat au salutat cu caldura aplicarea sa stricta de catre autoritatile poloneze. Satul a simtit dezavantajul liberalizarii pietei si trecerea la un sistem de reguli mai flexibile.
De pilda, mai multe locuri de tabara si cabane neautorizate au fost amenajate exact sub turbine. Desi au o priveliste frumoasa asupra marii, nu se poate vorbi de tratarea apelor uzate sau de colectarea gunoiului. Oamenii din sat nu au nicio idee cine, ce si cand a construit. Tot ce stiu ei este ca oamenii care campau acolo nu au fost mutati.
Casa familiei Bienert, unii dintre membrii fondatori ai asociatiei locale, se afla la doar 450 de metri de una dintre turbinele eoliene. Sotii Bienert sunt de parere ca zgomotul si modificarea de lumina cauzata de rotoarele turbinei au un impact negativ asupra bunastarii si sanatatii acestora.
Maciej Bienert, capul familiei, este ferm in favoarea dezvoltarii energiei regenerabile in Polonia. Familia Bienert are mai multe panouri solare pe acoperisurile cladirilor lor rezidentiale si comerciale si vinde o cantitate mare de energie solara.
„Este nevoie de reguli clare pentru a functiona pe termen lung”, a spus Bienert. „Si nu poti face aceste reguli fara oamenii care sunt direct afectati de ele”.
Sursa: https://www.dw.com/en/poland-wind-power-runs-out-of-steam/a-64666398
Foto: freepik