Liberalizarea pietei energiei electrice a generat o crestere semnificativa a concurentei intre furnizori. Posibilitatea publicului larg de a achizitiona electricitate de la orice furnizor din cei aproximativ 100 prezenti pe piata romaneasca, reprezinta intocmai liberalizarea.

Resursele de energie si consumul de electricitate

Aceasta modificare din piata a avut efecte destul de clare privind resursele de energie si consumul de electricitate. Astfel, 2017 s-a facut remarcat prin sporirea procesului de introducere in tara a electricitatii ca urmare a scaderii productiei proprii de energie, in detrimentul exportului: importul s-a marit cu 2,4% până la 3,6 miliarde kWh, exporturile s-au diminuat cu 23,7%, ajungand la la 6,5 miliarde kWh.

Resursele de energie si consumul de electricitate

Statistici de productie, conform Institutului National de Statistica

  • Termocentrale: 28.088,4 milioane kWh; in crestere cu 1.520,7 milioane kWh (+5,7%)
  • Hidrocentrale: 14.755,2 milioane kWh; in scadere cu 4.942,9 milioane kWh (-25,1%)
  • Centralele nuclearo-electrice: 11.508,9 milioane kWh; in crestere cu 223 de milioane kWh (+2%)
  • Centrale electrice eoliene: 7.410,5 milioane kWh; in crestere cu 685,3 milioane kWh
  • Instalatii fotovoltaice: 1.882,3 milioane kWh; in crestere cu 37,6 milioane kWh

Statistici de consum, conform Institutului National de Statistica:

  • Consum final de energie electrica: 54.621,0 milioane kWh
  • Iluminat public: a scazut cu 7%
  • Consumatori casnici: a scazut cu 5,1%
  • Retele si statii: a scazut cu 133,5 milioane kWh si a ajuns la 6.130,6 milioane kWh

Liberalizarea pietei energiei electrice

Liberalizarea pietei energiei electrice marcheaza notabil tendintele din randul consumatorilor casnici, acestia devenind tot mai complecsi si atenti la detaliile specifice acestei zone de consum vital. Este lesne de inteles ca aceasta schimbare se datoreaza usurintei cu care oamenii pot gasi informatii si mai buna pregatire care ii ajuta sa inteleaga sistemul. Ce rezulta? Este simplu: mai multe cunostinte, mai multe cerinte!

Chiar daca liberalizarea a adus cu sine un val de noi oferte, competitivitatea si atractivitatea acestora au fost mai mult aparente decat concrete, diferenta de preturi de la furnizor la furnizor nefiind tocmai una considerabila. Acesta a reprezentat si motivul pentru care romanii, in proportie de aproximativ 90%, nu s-au grabit sa isi schimbe furnizorul de energie electrica, desi aveau aceasta posibilitate.

Statistici privind pretul pentru clientii furnizorilor vechi si noi

  • Aproximativ 90% dintre consumatori vor primi facturi al caror pret nu poate depasi mai mult de 8% din media pretului de achiziţie a energiei electrice de catre furnizori de pe pieţele la termen OPCOM în trimestrul anterior, conform profit.ro
  • Pentru acestia, pretul achitat va fi unul variabil
  • Restul de 10% din populatie care a decis sa isi schimbe furnizorii, se va bucura de obligativitatea contractuala care il supune pe furnizor la asigurarea energiei contractate contra costului fix, stabilit in termenii discutati si pe o anumita perioada de timp (1, 2 ani)
  • Procentul de 10% din populatie care si-a schimbat furnizorii trebuie sa acorde o atentie sporita momentului in care aceasta perioada contractuala va expira, deoarece acela va fi momentul in care vor putea urca pretul pentru a-şi recupera pierderile survenite in mai sus numita perioada contractuala.

Foto: freepik