Panourile solare cu doua fete, care colecteaza lumina cu ambele fete si se misca pentru a urmari pozitia soarelui, produc cu peste o treime mai multa energie decat sistemele standard.
Majoritatea panourilor solare din lume sunt fixate intr-o singura pozitie, fara sa aiba capacitatea de a se adapta la pozitia in care soarele se afla pe cer. De aceea, cercetarile s-au concentrat pana acum pe gasirea modului in care aceste sisteme pot fi mai eficiente, mai degraba decat pe analizarea modului in care electricitatea produsa poate fi sporita in alte moduri.
Oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetare Energetica din Singapore (SERIS) au analizat panourile solare care pot transforma lumina solara in energie, cu ajutorul ambelor fete. Partea panourilor care nu este indreptata catre soare poate utiliza si ea lumina reflectata in pamant pentru a crea electricitate.
Cercetatorii au mai analizat, de asemenea, si o alta tehnologie care utilizeaza informatii globale despre vreme de la NASA, pentru a inclina panourile in asa fel incat sa fie in cea mai buna pozitie pentru a obtine maximum de lumina solara pe parcursul zilei.
Combinand informatiile de la panourile cu doua fete si tehnologia de urmarire a soarelui, Carlos Rodriguez Gallegos si echipa sa de la SERIS au descoperit ca productia de energie poate fi crescuta cu 35%. In plus fata de castigurile de energie produsa, noua tehnologie ar putea scadea, de asemenea, costul electricitatii cu o medie de 16%.
„Din ce in ce mai multe evidente indica faptul ca o tehnologie bifaciala si de urmarire este una fiabila, si vedem tot mai multe forme ale sale luate in calcul” spune Rodriguez Gallegos in cadrul studiului publicat in Joule. „Cu toate acestea, tranzitia necesita timp, iar timpul este cel care va arata daca avantajele pe care le vedem acum sunt suficient de atractive pentru ca cei care instaleaza panouri sa faca aceasta tranzitie”.
Ce se intampla cu vechile panouri solare?
Inlocuirea milioanelor de sisteme existente, care sunt deja instalate, cu aceasta alternativa mai eficienta din punct de vedere al costurilor poate avea consecinte nedorite pentru mediu. Dupa ce panourile solare sunt aruncate, ele elibereaza substante chimice periculoase si, pe de alta parte, nici nu au multe componente valoroase care sa poata fi salvate, astfel incat sa fie incurajata reciclarea.
Institutul de Cercetare a Energiei Electrice nota in 2016 ca stocarea pe termen lung a panourilor solare vechi este probabil cea mai buna optiune pentru a gestiona acest tip de deseuri, pana cand o tehnologie eficienta de reciclare va deveni disponibila.
Panourile solare au in general o durata de viata de peste 25 de ani, ceea ce inseamna ca problema modului in care aruncam aceste panouri nu a devenit inca suficient de grava incat sa fie abordata la nivel larg.
Un raport al SolarPower Europe, un grup de organizatii care isi propune adoptarea la nivel larg in Europa a energiei solare, spune insa ca sustenabilitatea ar trebui sa fie unul dintre „pilonii cheie” ai oricarei strategii de energie curata adoptata de catre Uniunea Europeana.
Potrivit lui Raffaele Rossi de la SolarPower Europe, in acest moment sunt analizate la nivelul Uniunii Europene diferite optiuni privind politicile legate de gestionarea deseurilor produse de panourile solare. „Este esential ca aceste politici sa includa presiuni in sensul „inchiderii buclei de productie” intr-un mod care sa sustina Planul de Actiune pentru Economie Circulara Europeana, care este implementat in prezent” subliniaza Rossi.
Foto: freepik