Shell lanseaza parteneriatul cu CH2M in vederea primului proiect de infrastructura naturala din Louisiana. Ship Shoal Pipeline, un joint venture operat de catre Compania Shell Pipeline parcurge o distanta de 50 de km pentru a furniza in medie 200.000 de barili de titei pe zi in Louisiana, din rezervele din adancurile Golfului Mexic. Infrastructura reprezinta o componenta cheie a unor preocupari mai ample in ceea ce priveste petrolul si gazele in regiune, precum si in ceea ce priveste domeniul energetic local si national.

O parte a conductei se intinde de-a lungul Blue Hammock Bayou pe coasta Louisianei, unde – din pricina fortelor naturale de eroziune – conducta are de infruntat o serie intreaga de provocari.
“Problemele pe care un peisaj in schimbare le ridica in fata Ship Shoal Pipeline merg de la integritate la costuri de intretinere, si chiar pana la traficul maritim din ce in ce mai intens, care ridica potentialul de incidente de-a lungul conductei” spune Donnie Garrison, supervisor senior pentru operatiuni la Shell, care tine sa adauge ca “solutiile pentru aceste provocari nu au fost evidente initial”.

Shell a colaborat initial cu Protectia Naturii pentru a dezbate si a concepe abordari non-traditionale, care sa aduca adevarate beneficii pentru infrastructura, ca si pentru ecosistemul de coasta. Compania de inginerie si consultanta CH2M s-a alaturat si ea acestor eforturi, iar ceea ce a inceput ca o idee menita sa ofere un grad ridicat de protectie pentru conducte (refacand in acelasi timp habitatele de coasta), s-a transformat treptat intr-o solutie pe termen lung, sustenabila si atragatoare de punct de vedere vizual.

Proiectul pilot a demarat prin efectuarea unei analize a mediului de coasta. Urmatorul pas a implicat conceperea si instalarea cosurilor de eroziune pline de vegetatie si de sediment si a barajelor din nuca de cocos pline de fibre de cocos si piatra, precum si compactarea sedimentelor si refacerea vegetatiei cu specii clonale solide, adaptate la forte de adancime si energie.

Colaborarea stransa cu oameni de stiinta locali si ingineri de caosta, monitorizarea continua si evaluarea Blue Hammock Bayou are loc in mod continuu. Primele constatari indica faptul ca abordarea legata de infrastructura naturala se desfasoara deja dincolo de asteptari, inregistrandu-se dezvoltarea unei vegetatii solide, dar si acumularea de sediment, nu eroziunea, asa cum se intampla pana acum.
Solutia sustenabila ofera protectie pentru conducta, si contribuie, de asemenea, la stabilizarea zonei de mlastina, imbunatatind extraordinar de mult habitatul natural. Proiectul, definitivat in octombrie 2015, este in acest moment un activ ecologic extrem de infloritor.

Aceste constatari, precum si beneficiile proiectului pilot au fost prezentate in cadrul Summitului Shell pe teme de conservare a naturii, desfasurat la inceputul acestui an. “Aplicarea in cadrul acestui proiect a unei abordari a infrastructurii naturale nu reprezinta doar un castig pentru Shell, ci si un castig pentru mediu” spune Geoffrey Gauthier, manager de operatiuni Shell pentru Regiunea Offshore a Golfului Mexic. “Doar prin gasirea de solutii inovatoare la situatii dificile, cum este aceasta, Shell va putea avea un impact pozitiv asupra zonei de coasta in care traim, lucram si activam” este de parere Gauthier.

Datele colectate in urma analizelor sunt puse laolalta pentru a identifica lectiile invatate dar si cele mai bune practici ce pot fi folosite in designul si implementarea pe viitor a solutiilor pentru alte infrastructuri de gaz si petrol.

Proiectul de infrastructura naturala de la Blue Hammock Bayou poate deveni acum un model pentru echilibrarea integritatii infrastructurii de coasta si pentru crearea unui mediu natural in plina evolutie atat in prezent cat si pentru generatiile ce vor urma.

Foto: freepik