Fermierii si producatorii agricoli stiu ca fac parte dintr-o poveste mai ampla. Ei sunt cei care au grija de pamant pentru o perioada anume, calcand pe urmele generatiilor dinaintea lor. Cele mai multe dintre ferme nu au inceput cu generatia care le are acum in grija si sa speram ca nici nu se vor incheia odata cu aceasta generatie. Pentru multi dintre fermieri sustenabilitatea ar putea fi ceva personal: agricultorii generatiei actuale isi baga mainile, in fiecare zi, in pamantul pe care parintii si bunicii lor l-au cultivat cu mult timp in urma. Iar acel pamant, seva fermelor de astazi, este acum mai sanatos ca niciodata, datorita grijii pe care fermierii responsabili o au zilnic fata de ferme si datorita preocuparii acestora de a-si face treaba mult mai bine. Povestea sustenabilitatii agriculturii este una de progres si nu este inca incheiata.
Agricultura a facut progrese foarte mari, mai ales in ultimile decenii, cand vine vorba despre o amprenta mai mica asupra pamantului pe care il cultivam si asupra mediului. Agricultorii sau taranii de acum 30 de ani ar fi avut nevoie de mult mai multe hectare de teren pentru a obtine productia de astazi. Acest progres a venit odata cu semintele mai bune, cu tehnologia si cu practicile agricole mai inteligene din punct de vedere al climatului, care protejeaza solul, conserva apa, retin nutrientii, previn reziduurile si reduc emisiile de gaze cu efect de sera.
Agricultura din SUA contribuie in proportie de sub 10% la nivelul total de gaze cu efect de sera la nivel de industrie si se fac eforturi pentru ca aceasta cifra sa scada si mai mult. Fermierii fac, de asemenea, mai multe pentru recaptarea carbonului si pentru a transforma deseurile in energie curata, cu ajutorul unor instrumente inovatoare si al programelor de conservare voluntara care protejeaza pasunile, padurile si zonele umede.
Presedintele Federatiei Americane Farm Bureau, Zippy Duvall, este de parere ca trebuie sa impartaseasca aceasta poveste mult mai eficient. Consumatorii sunt dornici sa afle vesti de la agricultori si au un nivel ridicat de incredere in persoanele care isi cultiva singure hrana. Un studiu recent al American Farm Bureau arata ca in cursul acestui an incrderea oamenilor a crescut la 88%: asta insemnand aproape 9 din 10 americani. Acelasi studiu a relevat si ca in timp ce majoritatea persoanelor nu au putut identifica in mod clar impactul scazut al agriculturii asupa gazelor cu efect de sera, sustinerea lor a crescut cand le-au fost prezentate faptele.
Peste 80% au fost impresionati sa afle ca fermierii au introdus peste 55 de milioane de hectare de teren in programe de conservare, au marit de peste doua ori sursele regenerabile de energie la ferme si aproape au triplat productia de alimente in ultimii 70 de ani, cu aceleasi resurse sau chiar mai putin.
Publicul a fost, de asemenea, de acord ca sustenabilitatea inseamna mentinerea fermelor de familie in stare de functionare si pentru generatiile ce urmeaza, si ca sustenabilitatea nu ar trebui sa cada doar pe umerii fermierilor. Agricultorii si fermierii nu au facut aceste eforturi impresionante singuri, si nu putem merge nici mai departe singuri, spune Duvall. Investitiile in cercetarea in agricultura si in inovatie vor continua sa fie de maxima importanta in a ne duce catre urmatoarea faza a agriculturii inteligente din punct de vedere al climatului. “La Farm Bureau, stim de asemenea si importanta colaborarii la nivel de industrie si cautarea de ajutor in afara domeniului, catre parteneri care ne impartasesc obiectivele ce tin de consolidarea agriculturii sustenabile”.
Duvall mentioneaza, in acest sens, si alianta istorica incheiata luna trecuta cu organizatii reprezentand fermieri, agriculturi, proprietari de paduri, sectoul alimentar, autoritati si sustinatori ai mediului, numita Alianta Climatica in Alimentatie si Agricultura. Membrii fondatori sunt diversi, dar uniti in jurul obiectivului de a dezvolta si de a promova solutii climatice voluntare, bazate pe piata si pe initiative. “La American Farm Bureau suntem mandri de povestea sustenabilitatii in agricultura, si credem ca putem continua sa construim acest succes impreuna. Aceasta noua Alianta s-a format un ianuarie si a muncit cu perseverenta pentru a dezvolta 40 de recomandari construite pe trei principii de baza:
- Sustinerea politicilor voluntare bazate pe piata si stimulente;
- Rezultatele avansate bazate de date stiintifice;
- Promovarea rezilientei si ajutarea economiilor rurale sa se adapteze mai bine la schimbarile ce tin de clima”.
Pe masura ce actiunea climatica capata elan, agricultura poate continua sa joace un rol pozitiv in reducerea emisiilor si protejarea resurselor naturale si e cazul sa gasim solutii care sa promoveze sustenabilitatea la ferma si in afara acesteia, mai spune Duvall. Eforturile de conservare voluntare si bazate pe piata au un istoric dovedit de succes la ferma si dincolo de acestea, si impreuna vom continuua sa lucram in sensul unor politici care respecta fermierii si sustin schimbarea pozitiva.
“Inca mai avem mult de lucru, nu numai cu privire la clima, dar si cu privire la alte aspecte critice cu care se confrunta zona rurala a Americii si economia fermelor, acum si in anul urmator. Dar pe masura ce ma gandesc la momentul recoltei, imi amintesc c senintele pe care le-am semanat vor produce o recolta bogata. Fermierii si agricultorii nu se dau niciodata inapoi de la munca grea. Aceasta perseverenta ne-a facut sa rezistam prin multe dificultati, ne-a adus mai aproape ca si comunitati si ne-a facut sa ne pastram speranta in recoltele mai bune ce vor veni”.
Sursa: https://www.fb.org/viewpoints/a-sustainable-harvest
Foto: freepik