Echipa de la AgriLife Extension, alaturi de voluntari, este implicata intr-un proiect vizand plantarea de vegetatie de zona umeda la Gradina Botanica din Houston. In ciuda caldurii si restrictiilor privitoare la COVID-19, voluntarii si echipa Texas A&M AgriLife Extension Service au inceput in aceasta vara sa planteze pe o zona recent construita de zona umeda de apa pluviala, intinsa pe o suprafata de 2 hectare, si gazduita de Gradina Botanica din Houston.

“Zona umeda a fost realizata cu scopul de a colecta apa de ploaie care se scurge din parcare si de pe alte suprafete dure de la gradina. Apa este stocata in zona umeda timp de pana la 72 de ore, ceea ce contribuie la reducerea inundarii zonelor mai joase si ofera timp pentru ca plantele specifice zonelor umede si solul sa indeparteze agentii de poluare din apa” spune Christie Taylor, specialist in cadrul programului, la AgriLife Extension.
Taylor a mai spus ca hidrocarburile provenite de la uleiul de masina si metalele grele sunt colectate in parcare si apoi ajung in lacurile din Houston si in cele din urma in Golful Galveston. “Zonele umede pentru apa pluviala, asa cum sunt cele de la Gradina Botanica din Houston, pot contribui la indepartarea acestor agenti de poluare din apa inainte de a ajunge la lacul Sims”.

Planificarea si plantarea

Planificarea zonei umede de la Gradina Botanica a durat doi ani, iar procesul de plantare va continua pana la finele acestui an. Master Naturalists, cercetasii de la Boy Scouts si alti voluntari din comunitate s-au implicat si anterior in programele dezvoltate de AgriLife Extension in zona Houston si s-au aflat in prima linie a plantarii zonei umede.

“Locatia zonei umede a fost impartita in trei bazine cu poduri ce fac legatura intre ele. Am impartit voluntarii astfel incat sa lucreze in fiecare dintre zonele de baza, insa nu mai mult de 10 muncitori intr-o zona de bazin in acelasi timp” a spus Taylor.
Plantele native care pot face fata ciclului de vreme umeda si uscata din Houston vor popula zona umeda de ape pluviale de la gradina botanica. Aceste plante creaza un habitat pentru viata salbatica, inclusiv batlani, egrete, rate, libelule si multe specii de broaste si pestisori mici.
“O varietate intreaga de plante de zone umede au fost selectate pentru zona umeda de la Gradina Botanica din Houston, inclusiv irisul de Louisiana, nufarul galben, nufarul de balta si cateva ierburi si rogoz” a spus Chariss York, specialist pentru recreere, parcuri si turism in programul AgriLife Extension din Houston, care a adaugat ca aceasta varietate de plante creaza o zona umeda care arata frumos pe tot parcursul anului si ofera, de asemenea, hrana si caminul necesar pentru viata salbatica. Ea a mai spus, de asemenea, ca zona umeda, cu o suprafata de aproximativ 2 hectare, va contine peste 25.000 de plante atunci cand va fi finalizata.

Un mod natural de a reduce inundatiile

Seful unitatii de Evaluare a Dezastrelor si Recuperare de la AgriLife Extension, Monty Dozier, a spus ca proiectele de zone umede, asa cum este si acesta, sunt un exemplu excelent pentru utilizarea practicilor naturale pentru a reduce inundatiile.
Un alt exemplu, potrivit lui Dozier, este proiectul Exploration Green, in care a fost implicat si AgriLife Extension in zona Clear Lake City, din apropiere de Houston. Proiectul – care a primit un premiu pentru Excelenta in Infrastructura Ecologica in 2018 din partea Agentiei Americane de Protectie a Mediului si Asociatiei Nationale a Agentiilor de Management al Inundatiilor si Apelor Pluviale – a transformat un vechi teren de golf intr-un parc natural si o zona de retinere a apei pluvial, intins pe o suprafata de aproximativ 81 de hectare.

Potrivit lui Chariss York, staful si voluntarii AgriLife Extension au planificat si implementat, timp de mai bine de un deceniu, functii speciale pentru gasirea de noi destinatii pentru terenul de golf si pentru zona inconjuratoare, astfel incat sa o transforme in spatiu verde, bazine de retinere a apei si zone de agrement.
Zonele umede ale proiectului Exploration Green au avut ca scop sa retina si sa incetineasca apele din inundatii si, de asemenea, sa curete apele pluviale provenite de la 95% din furtunile si ploile care au loc in comunitate. Ele contribuie la oferirea protectiei la inundatii pentru cateva sute de case din zona Clear Lake. “Suntem incantati ca Gradina Botanica din Houston ilustreaza si ea aceasta practica ce poate fi folosita in Houston pentru a mai elibera din presiunea inundatiilor” a spus Dozier.

Mai multe despre voluntariat

York a spus ca proiectul a avut parte si de intarzieri din pricina constructiei, dar si pentru ca pandemia COVID-19 a amanat plantarea din zona umeda pana in august.
Cu toate acestea, nici macar temperaturile extrem de ridicate, combinate cu necesitatea purtarii de masti si cu cerintele legate de distantarea fizica, nu i-au convins pe acesti voluntari sa renunte la a mai dedica doua dimineti pe saptamana plantarii zonei umede”, a spus ea.

Chiar si in acest moment, voluntarii care isi doresc sa se alature acestui program de plantare a zonei umede pot contacta echipa AgriLife Extension si pot participa la lucrari, pana la momentul finalizarii.
Gradina Botanica din Houston isi va deschide portile pentru public la jumatatea lunii septembrie. Zona umeda de ape pluviale este finantata partial din granturi oferite de Programul de Gestionare a Zonelor Costiere General Land Office din Texas, si este una dintre amenajarile gratuite oferite comunitatii. Accesul in scopul vizitarii celorlalte colectii de la Gradina Botina se face in baza unui bilet.

Sursa: https://agrilifetoday.tamu.edu/2020/08/24/new-stormwater-wetland-will-reduce-flooding-pollution/

Foto: freepik