- Desi transporturile si cladirile sunt principalele cauze ale emisiilor din orase, ponderea emisiilor individuale este si ea semnificativa.
- Programele personale de certificate de carbon au avut un succes limitat, din cauza lipsei de constientizare, dar si din cauza lipsei unui mecanism echitabil de urmarire a emisiilor.
- Si totusi, au existat evolutii majore in ultimii ani, ce ar putea contribui la realizarea initiativelor „My Carbon”.
Orasele din intreaga lume sunt responsabile pentru aproape 75% din emisiile totale de carbon. Pe masura ce tarile se indreapta spre implementarea angajamentelor legate de un viitor zero net, zonele urbane vor ramane terenul de actiune pentru deceniile ce vor veni. Desi transporturile si cladirile sunt cauzele majore ale emisiilor in orase, ponderea emisiilor individuale – aproximativ 40% – este una semnificativa.
Includerea cetatenilor devine cel mai important element de succes sau esec in parcursul catre sustenabilitate. Initiativele conduse de comunitate pot contribui semnificativ la sustenabilitate si pot mari rezilienta si coeziunea sociala. In ultimele doua decenii s-au discutat numeroase exemple de programe personale de certificate de carbon, insa fiecare cu un succes limitat din cauza lipsei de acceptare sociala, rezistentei politice si lipsei constientizarii si a unui mecanism echitabil de urmarire a emisiilor „My Carbon”.
Lumea noastra se transforma – marile trenduri comunitare pentru orasele sustenabile
In ultimii cinci – sapte ani au existat evolutii semnificative pe frontul social, ecologic si tehnologic, ce ar putea contribui la realizarea initiativelor „My Carbon” pentru conturarea viitorului ce implica orase inteligente si sustenabile. Exista trei evolutii in acest context care merita mentionate.
1. COVID a reprezentat testul responsabilitatii sociale
Un numar urias de restrictii de neimaginat, impuse in beneficiul sanatatii publice, au fost adoptate de catre miliarde de cetateni din intreaga lume. Au existat numeroase exemple, la nivel global, de mentinere a distantarii sociale, de purtare a mastilor, vaccinare in masa si acceptare a aplicatiilor de urmarire a contactelor in scopuri de sanatate publica, ce au demonstrat nucleul responsabilitatii sociale individuale.
2. Progresele tehnologice ale celei de-A Patra Revolutii Industriale
Exista un numar important de programe si aplicatii ce permit cetatenilor sa contribuie la gestionarea emisiilor de carbon, oferindu-le o constientizare aprofundata cu privire la continutul de carbon al alegerilor personale legate de hrana, transport, energie casnica si stil de viata.
Aceste aplicatii pentru eficienta energetica ofera sugestii si statistici cu privire la emisiile de gaze cu efect de sera, precum si sugestii de modalitati de reducere a amprentei personale. Ele te ajuta sa iti urmaresti consumul de energie acasa si au capacitatea de a te motiva sa faci schimbari in stilul de viata si sa iti aduci contributia personala la imbunatatirea calitatii mediului.
3. O mai buna constientizare si responsabilitate fata de mediu si natura
In ultimii cativa ani, am asistat la o crestere a gradului de constientizare si ingrijorare publica in ceea ce priveste schimbarea climatica, in mod special in randul tinerilor. „Votul pentru Clima” al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare reflecta faptul ca peste 64% dintre oameni cred ca schimbarile climatice reprezinta o urgenta globala.
Un nou sondaj al Centrului de Cercetare Pew, derulat in cadrul a 17 economii avansate, a constatat o ingrijorare la nivel amplu cu privire la impactul personal asupra schimbarii climatice globale: 80% dintre cetateni spun ca sunt dispusi sa schimbe modul in care traiesc si ca fac eforturi pentru a combate efectele schimbarii climatice.
Adultii tineri, care s-au aflat in linia intai a unora dintre cele mai importante proteste impotriva schimbarilor climatice in ultimii ani, sunt – potrivit unui numar mare de sondaje publice – mai ingrijorati decat varstnicii cu privire la impactul personal fata de planeta aflata in plina incalzire.
Ce urmeaza? Orasele sustenabile vor fi posibile cu ajutorul unor comunitati inteligente
Cele trei trenduri ofera dovezi puternice in sprijinul unei miscari sociale pentru initiative My Carbon, permitand parteneriatelor public-private sa contribuie la organizarea acestui program. Pentru a contura aceasta miscare se sugereaza o abordare in trei directii.
Comportamentul economic
- costuri mai mari pentru activitatile si bunurile ce presupun cantitati mari de carbon;
- stimulente economice menite sa reduca cererea si sa imbunatateasca eficienta.
Constientizarea cognitiva
- o vizibilitate mai buna asupra amprentei personale de carbon;
- o constientizare cognitiva mai mare a limitelor personale de carbon, pentru a sustine tranzitia la o societate zero-net-carbon.
Normele sociale
- o noua definitie a cotei corecte de emisii personale;
- stabilirea unor niveluri acceptabile de emisii personale.
O astfel de actiune economica va necesita oportunitati de politici din partea autoritatilor locale prin discutii ample intre factorii implicati, pentru a se ajunge la o abordare corecta si incluziva.
Parghiile constientizarii cognitive si normelor sociale vor avea un impact mult mai important prin programele de implicare a cetatenilor, iar pentru a proiecta aceste programe trebuie sa invatam din trendurile mentionate anterior.
Capacitatile inovatoare ale inteligentei artificiale si invatarii automate ar putea contribui la captarea emisiilor incluse in bunuri si servicii si ar putea oferi indivizilor sfaturi adaptate si in timp util cu privire la modul in care si-ar putea reduce emisiile pe care le implica stilul de viata.
In final, este important ca toti factorii implicati in lantul valoric sa isi uneasca fortele si sa contribuie la obtinerea unui viitor zero-net, fara sa lase pe nimeni in urma.
Sursa: https://www.weforum.org/agenda/2022/09/my-carbon-an-approach-for-inclusive-and-sustainable-cities/
Foto: freepik