McLaren-Mercedes-MP4-29

Eric Boullier, managerul echipei de Formula 1 McLaren-Mercedes a declarat că va continua procesul de dezvoltare al mașinii cât mai mult posibil în cursul sezonului 2014 deoarece consideră monopostul MP4-29 drept un “laborator de cercetare” pentru primul sezon alături de producătorul japonez de motoare Honda.

Conform website-ului ESPN, McLaren își va finaliza colaborarea de 20 de ani cu Mercedes în 2015 și unii specialiști au vehiculat posibilitatea că echipa britanică s-ar putea concentra deja pe viitorul sezon și nu ar mai acorda suficientă atenție monopostului din sezonul actual, unul fără miză. Astfel McLaren ar obține un avans pentru dezvoltarea monopostului față de concurență. Boullier a ținut să contrazică acest voci susținând că abandonarea obiectivelor pentru sezonul 2014 nu ar avantaja cu nimic echipa McLaren mai ales din pricina regulamentelor tehnice în vigoare. Acesta a subliniat faptul că munca de dezvoltare pe care o va efectua echipa va oferi un impuls pozitiv pentru viitorul sezon și că McLaren nu urmărește doar “să fure startul” pentru a construi un monopost performant pentru 2015.

Întrebat dacă McLaren va continua să lucreze pentru dezvoltarea unui “monopost diferit” necesar pentru viitoare campanie din F1 alături de Honda, Boullier a răspuns afirmativ: „Da, dar dacă ne amintim de regulament, fundația este reprezentată de aceleași puncte de bază pentru sașiu și transmisie. Îmbunătățim monopostul și vom continua dezvoltarea acestuia pentru multă vreme. Majoritatea îmbunătățirilor aduse actualului monopost vor fi preluate de mașina care va concura sezonul viitor și din acest motiv utilizăm actuala mașină ca pe un laborator pentru sezonul viitor.”

Boullier a recunoscut că monopostul MP4-29 va beneficia de cel puțin încă două pachete importante de actualizare tehnică în 2014, acestea urmând să fie implementate la Marele Premiu al Belgiei și Marele Premiu din Singapore.

Întrebat dacă McLaren va păstra în linii mari sistemul actual de recuperare a energiei (ERS) precum și acumulatorii pentru sezonul 2015, Boullier a răspuns: „Nu. Nu este vorba de așa ceva. La Spa-Francorschamps (circuitul unde se desfășoară Marele Premiu al Belgiei) vom aduce un upgrade și acestor sisteme și același lucru se va întâmpla în Singapore.”

Foto: freepik