Conform presei italiene, McLaren ar fi stabilit deja componența echipei de piloți pentru sezonul 2016 al Formulei 1 și ar fi decis să renunțe la serviciile pilotului britanic Jenson Button, fost campion mondial în 2009.

 

Website-ul Italiaracing susține că britanicul va fi înlocuit de tânărul belgian Stoffel Vandoorne, liderul campionatului GP2 și component al programului Junior McLaren. Tânărul de 23 de ani este vizat de Ron Dennis pentru acest rol de mai multă vreme, dar se pare că cele patru victorii și cinci clasări pe podium în GP2 din acest sezon i-au convins pe oficialii McLaren că Vandoorne este suficent de matur pentru a merita o șansă pe prima scenă a Formulei 1. Belgianul ar urma să facă echipă cu Fernando Alonso în vreme ce tânăra speranță Kevin Magnussen, retrogradat sezonul trecut la statutul de pilot de rezervă, ar urma să fie o victimă colaterală a acestor permutări. Magnussen avusese un debut promițător la McLaren, dar o serie de greșeli precum și venirea lui Alonso l-au privat pe danez de șansa unui nou sezon în F1. Este oarecum greu de înțeles de ce echipa din Woking a ales să dea credit unui pilot experimentat ca Button în dauna unui tânăr talentat ca Magnussen sezonul trecut iar acum abordează o strategie total diferită, acordându-i o șansă lui Vandoorne și renunțând la Button. Desigur, Button are o vârstă și mulți afirmă cu după ce a câștigat titlul de campion mondial și-a pierdut motivația, însă acesta a dovedit în mod constant faptul că poate obține puncte prețioase pentru McLaren.

Dacă zvonurile din presa italiană se vor concretiza, Button va alege cel mai probabil să se retragă din Formula 1 cu eleganță și demnitate urmând să se orienteze către o carieră în televiziune. În ultima săptămână au existat informații privind venirea lui Button la emisiunea Top Gear în calitate de                         co-prezentator alături de Chris Evans.

Stoffel Vandoorne benecifiază de susținerea totală a Federației Belgiene de Automobilism și a debutat în competițiile cu monoposturi în 2010 în Formula Academy. A concurat ulterior în competiții precum Formula Renault 2.0 sau World Series Renault 3.5. În 2013, acesta a intrat în programul pentru creșterea tinerilor piloți al McLaren denumit Junior McLaren. În sezonul 2014, Vandoorne a ocupat locul secund în GP2 și a fost şi pilot de rezervă al McLaren.

Anunțul oficial privind înregimentarea lui Vandoorne la McLaren în calitate de pilot pentru sezonul 2016 ar urma să fie făcut cu ocazia Marelui Premiu al Belgiei din 23 August.

Foto: freepik