Mastile sanitare de unica folosinta s-au alaturat obiectelor din plastic de unica folosinta si paielor din plastic, pe lista produselor cu care oamenii polueaza mediul.
O spune presedintele Institutului pentru Gestionarea Deseurilor, Brendon Jewaskiewitz, care spune ca problema este in acest moment ca un bulgare de zapada.

Poluarea provocata de deseurile din plastic – asa cum sunt paiele – a cauzat o criza de mediu timp de ani intregi, afectand in primul rand viata marina. Insa cererea de masti de unica folosinta in perioada pandemiei COVID-19 a devenit o grija in plus.
Potrivit unui studiu efectuat de US Library of Medicine a Institutului National pentru Sanatate din SUA, intre 0.15 si 0.39 milioane de tone de deseuri din plastic ar putea ajunge in oceanele globului in decurs de un an. In tarile analizate, deseurile prost gestionate reprezentate de mastile sanitare de unica folosinta aruncate au atins o cifra de 2.37 milioane de tone. Cele cinci tari cu cel mai mare numar de masti de unica folosinta folosite zilnic au fost Bangladesh, China, Indonezia, India si Vietnam.

Desi nu exista date cu privire la utilizarea zilnica a mastilor de unica folosinta in Africa de Sud, Jewaskiewitz a spus ca aceasta criza ar putea fi prevenita prin educatie.
“Managementul responsabil al deseurilor este o problema umana – trebuie sa lucram la educarea oamenilor cu privire la gestionarea resurselor si deseurilor pentru a schimba atitudinile” a spus el.
“Pana cand oamenii nu vor intelege ca aceasta va avea un impact direct urias asupra lor, ei nu isi vor schimba comportamentul, nici macar cu legislatia in vigoare. Cealalta problema este aplicarea unei astfel de legislatii si daca ea va fi sau nu eficienta – este mult mai usor sa ne atingem obiectivele daca oamenii cred pentru inceput in aceasta filosofie”.

Mastile de unica folosinta sunt preferate pentru comoditatea pe care o ofera, dar Institutul crede ca mastile reutilizabile ar trebui sa fie echipamentul de protectie preferat, chiar si pentru o tara cu deficit de apa, asa cum este Africa de Sud.
“Fiind o tara cu deficit de apa, este vorba despre o atentie si mai mare atunci cand vine vorba de poluare – daca mastile de unica folosinta nu sunt aruncate corect, ele ajung in mediu, descompunandu-se in timp in micro si nanoplastice, care cel mai sigur vor polua resursele de apa si vor fi practic imposibil de eliminat” a spus Jewaskiewitz.
“Chiar si in cadrul unei crize de sanatate publica, trebuie sa avem grija de mediu si de resursele naturale, si mai mult, trebuie sa fim extrem de vigilenti sa nu apara consecinte nedorite ale actiunilor noastre” a adaugat el.
“Desi facem tot posibilul in ceea ce priveste sanatatea publica, incurajand folosirea mastilor, trebuie sa mergem pana la capat si sa nu neglijam implicatiile deseurilor produse si proasta gestionare a acestora”, a mai spus el.

Sursa: https://mg.co.za/environment/2021-12-06-disposable-masks-are-the-latest-pollution-problem/

Foto: freepik