Cum autoritatile dau unda verde marilor producatori auto sa organizeze testele noilor modele de masini in trafic real, sunt sanse tot mai mari de a intalni in trafic masini in care soferul are tot mai putine responsabilitati in ceea ce priveste condusul.

Astfel de masini sunt si cele doua exemplare C4 Picasso care au plecat din Paris si au ajuns la Amsterdam fara ca cei doi piloti sa depuna prea mult efort sa le conduca, datorita tehnologiei de rulare autonoma.

Era greu de crezut ca distanta Paris – Amsterdam  de 300 kilometri poate fi parcursa de catre o masina a carui pilot sa nu se atinga de volan, insa PSA a indeplinit aceasta formalitate pentru a demonstra participantilor de la evenimentul The Experience ca masinile autonome exista in realitate.

Cu ocazia evenimentului The Experience, producatorii dedicati sistemelor autonome s-au facut prezenti pentru a isi evidentia potentialul pe acest segment. Grupul francez PSA Peugeot – Citroen care, inca din 2015, testa masinile cu sistem autonom pe soselele din Hexagon, a fost si el prezent cu doua exemplare echipate cu senzori, camere video si harti detaliate pentru sistemul de navigatie.

Grupul PSA  sustine ca pana in anul 2018 o sa existe exemplare ce dispun de un sistem de rulare autonom, in timp ce soferul este monitorizat si, pana in anul 2020, sisteme complet autonome, dar fara ca soferul sa fie monitorizat.

Foto: freepik