Directorul executiv al grupului Volkswagen, Martin Winterkorn, a câștigat susținerea consiliului director al producătorului german de automobile și a fost reconfirmat în funcția de CEO urmând să i se prelungească contractul și după 2016. Reconfirmarea lui Winterkorn vine în ciuda criticilor dure aduse acestuia de președinele consiliului director și patriarhul familiei fondatoare a VAG, Ferdinand Piech. Magnatul austriac este nepotul lui Ferdinand Porsche și fost director executiv al Audi, iar cuvântul său are o pondere semnificativă în luarea oricărei decizii la vârful consiliului director.

martin

La începutul lunii aprilie, Piech afirmase că se distanțează de Winterkorn pe care nu îl consideră un successor potrivit în poziția de președinte al consiliului director al VAG. Afirmația vine cel mai probabil pe fondul obsesiei lui Piech de a păstra controlul grupului în familie, unele voci afirmând că austriacul dorește ca soția sa, Ursula, să devină următorul președinte al consiliului director. Membrii influenți ai consiliului director au rezistat însă presiunilor lui Piech și au judecat strict rezultatele obținute de Winterkorn pe care îl consideră drept cel mai bun CEO pentru VW în momentul de față. Surse citate de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung susțin chiar faptul că unii membri ai consiliului director erau pregătiți să-i ceară demisia lui Piech dacă acestea nu era de acord să-l reconfirme pe Winterkorn în funcție. Și agenția Reuters a confirmat faptul că Piech a fost izolat în cadrul ședinței consiliului director din Salzburg iar votul de încredere acordat lui Winterkorn reprezintă prima înfrângere categorică a austriacului de când acesta prezidează consiliul. Volkswagen a refuzat să comenteze pe marginea acestor informații.

Bernd Osterloh, șeful puternicului consiliu al angajaților VW a afirmat că Winterkorn este un “dar de la Dumnezeu” pentru companie și că va fi nevoie de ani de zile pentru i se pregăti un successor capabil deoarece managerii executivi din companie au nevoie de timp pentru a-și dovedi capacitățile de lideri.

Analiștii susțin că totuși că această dispută a produs o ruptură în relația dintre directorul executiv și președintele consiliului director și se întreabă cum își va atinge VW obiectivul de a deveni cel mai puternic producător de automobile din lume dacă între Winterkorn și Piech există un conflict mocnit.

Foto: freepik