Noi targeturi privind protectia mediului, purificarea aerului si a raurilor si impulsionarea naturii au fost publicate recent in Marea Britanie.

Targeturile obligatorii privind protectia mediului, purificarea aerului si curatarea raurilor, precum si cele privind stimularea naturii au fost date publicitatii in luna decembrie, in urma unor consultari ample, ca parte a angajamentului guvernului britanic de a lasa mediul intr-o stare mai buna pentru generatiile viitoare.

Toate aceste masuri laolalta vor impulsiona actiunile menite sa combata schimbarea climatica, sa restabileasca starea capitalului natural si sa protejeze peisajele si spatiile verzi atat de utile.
Guvernul britanic isi va publica Planul de Imbunatatire a Mediului in ianuarie 2023, urmand sa precizeze mai detaliat cum urmeaza sa fie atinse aceste obiective, precum si sa stabileasca obiectivele intermediare.
Publicarea acestor obiective vine ca urmare a unei perioade de trei ani de analiza detaliata a dovezilor stiintifice si economice, date publicitatii in martie 2022, pentru a informa propunerile de obiective. La inceputul acestui an a avut loc o consultare ampla pe aceasta tema, care a inregistrat peste 180.000 de raspunsuri din partea persoanelor fizice, companiilor si altor organizatii.
Aflate in centrul Legii de Mediu a guvernului, obiectivele impun:

  •  Stoparea pana in 2030 a diminuarii populatiilor diverselor specii si apoi inmultirea populatiilor cu cel putin 10% pana in 2042, pentru a depasi nivelurile actuale.
  •  Restabilirea cursurilor de apa importante la starea lor naturala prin combaterea poluarii daunatoare produse de canalizari si de minele abandonate, precum si imbunatatirea utilizarii apei in gospodarii.
  •  Realizarea ambitiilor zero net si stimularea recuperarii naturii prin cresterea acoperirii cu copaci si paduri pana la 16,5% din suprafata totala a terenului din Anglia, pana in 2050.
  •  Reducerea la jumatate, pana in 2042, a cantitatii de deseuri per persoana, trimise la tratare reziduala.
  •  Reducerea expunerii la PM 2.5, cel mai daunator poluant al aerului pentru sanatatea umana.
  •  Restabilirea la o stare favorabila, pana in 2042, a 70% din caracteristicile desemnate ale ariilor marine protejate, si aducerea restului intr-o stare de recuperare.

Obiectivul principal de a pune stop reducerii abundentei speciilor va fi urmat de un obiectiv de inversare a acestei scaderi, alaturi de un alt obiectiv de reducere a riscului de disparitie a speciilor. Acest lucru va fi sustinut de obiectivul ce vizeaza restabilirea sau crearea a peste 500.000 de hectare de habitat bogat in fauna salbatica, ceea ce va ajuta Regatul Unit sa isi indeplineasca angajamentul international de a-si proteja 30% din suprafata de pamant si ocean pana in 2030.
Obiectivele privind reducerea poluarii daunatoare care ajunge in raurile din UK vor contribui la indeplinirea ambitiei de avea mai multe cursuri de apa revenite la starea lor naturala, reducerea cu 80% a poluarii totale cu fosfor din epurarea apelor uzate pana in 2038 contribuind la protejarea cailor navigabile.
“Ne angajam sa lasam lumea noastra naturala intr-o stare mai buna pentru generatiile viitoare, iar astazi punem bazele care vor contribui la indeplinirea acestui angajament” a spus Ministrul britanic al Mediului, Therese Coffey, in cadrul Conventiei ONU de la Montreal. “Aceste obiective sunt ambitioase si vor fi dificil de atins, insa ele ne vor propulsa eforturile de a reface mediul natural, de a ne proteja peisajele si spatiile verzi mult iubite si mediul marin, precum si de a contribui la combaterea schimbarii climatice” a mai adaugat Coffey.

La randul sau Marian Spain, directorul executiv al Natural England, a avut un mesaj de sustinere pentru noile obiective: “Mesajul este clar: fara obiective ambitioase menite sa combata schimbarea climatica si sa inverseze declinul pe termen lung al naturii nu vom fi in stare sa sustinem ecosistemele pe care ne bazam pentru sanatatea si prosperitatea noastra. Prin urmare, salutam publicarea de astazi a obiectivelor statutare necesare pentru a pune refacerea naturii in centrul prioritatilor guvernului”. “Pentru ca primele targeturi sunt la numai 8 ani distanta, colaboram deja cu guvernul si cu afacerile, cu administratorii de terenuri si cu organizatiile caritabile de mediu prin Nature Recovery Network Partnership pentru a ne asigura ca suntem pe drumul cel bun pentru a remedia pierderea naturii in Anglia si a indeplini ambitiile stabilite in Planul de Mediu pe 25 de Ani.
Directorul executiv al Agentiei de Mediu, Sir James Bevan si-a anuntat sustinerea pentru acet proces, subliniind ca Agentia de Mediu “exista pentru a crea un loc mai bun”.
“Salutam aceste obiective obligatorii care exact asta vor face, determinand actiuni in domeniile care conteaza cel mai mult. Agentia de Mediu a jucat un rol central in dezvoltarea obiectivelor. Acum vom juca un rol activ in a contribui la realizarea lor” a promis el.

Marea Britanie este lider international in domeniul mediului si naturii. Regatul a creat sau a restaurat habitate de plante si animale salbatice de marimea Dorsetului, investeste peste 750 de milioane de lire sterline in mediu prin Fondul Natura pentru Clima si a stabilit o retea de zone marine protejate pe 130.000 de mile patrate de ape englezesti. Insa, asa cum o arata si aceste obiective, vrea si trebuie sa faca mai mult.
Sub presedintia COP a Marii Britanii, 145 de tari – reprezentand peste 90% din padurile lumii – au semnat un angajament in vederea stoparii despaduririi si degradarii terenurilor pana in 2030.
Anuntul vine pe fondul participarii ministrilor mediului la segmentul la nivel inalt al COP15 de la Montreal, pentru a conveni asupra unui cadru global ambitios de biodiversitate. Tari precum Marea Britanie se straduiesc sa dezvolte sprijin pentru adoptarea unui cadru robust care sa includa si obiectivul de a proteja 30% din pamantul si oceanele lumii pana in 2030.
Regatul Unit si-a anuntat recent si participarea la Declaratia Comuna a Donatorilor, care implica anual finantari noi in valoare de miliarde, din partea donatorilor internationali, menite sa reduca deficitul de finantare a naturii.

Sursa: https://www.gov.uk/government/news/new-legally-binding-environment-targets-set-out

Foto: freepik