Tinerii inovatori, factorii de decizie politica si activistii din intreaga lune actioneaza pentru a-si securiza viitorul pe o planeta sanatoasa, in societati stabile si unitare.
26 de delegeti ai tineretului la Reniunea Anuala de la Davos de anul acesa s-au concentrat pe natura si educatie climatica, pe promovare, inovatie si antreprenoriat pentru protejarea planetei.

Tinerii inovatori in materie de clima, ecoprenorii, activistii si liderii indigeni continua sa dea dovada de curaj, influenta si viziune in fata provocarilor globale uriase pe care le-au mostenit – inclusiv impactul tot mai mare al crizei climatice, degradarea ecosistemului si pierderea biodiversitatii.
De la promovarea de solutii noi pana la cresterea gradului de constientizare cu privire la impactul uman asupra mediului nostru, tinerii sunt parteneri esentiali in actiuni globale menite sa protejeze si sa readuca la viata lumea noastra naturala.

Desfasurata sub tematica „Cooperare intr-o lume fragmentata”, Reuniunea Anuala de la Davos de anul acesta a reunit o delegatie de 26 de lideri ai tineretului pe zonele Natura si Clima, inclusiv tineri implicati in Comunitatea Global Shapers, 1t.org, #GenerationRestoration Youth Challenge si UpLink.

Educatia si promovarea naturii si climei

Namgay Choden este diplomat in Bhutan in cadrul programului Desuung Skilling, o initiativa nationala de perfectionare a calificarilor pentru mai bine de 20.000 de persoane din tara, pana in 2031. Dat fiind ca neutralitatea emisiilor de carbon a Bhutanului este in pericol daca lumea isi va mentine situatia actuala, Choden este un campion al actiunilor de combatere a schimbarilor climatice si al eliminarii barierelor din calea participarii tinerilor la procesul decizional guvernamental cu privire la subiecte legate de schimbarile climatice si de mediu.

Thales Dantas este cercetator in domeniul sustenabilitatii, manat de dorinta de a promova o economie mai circulara si cu emisii reduse de carbon. In prezent, urmeaza un doctorat in ingineria mediului, punand accent pe evaluarea ciclului de viata si pe economia circulara, avand de altfel un deceniu de experienta in sustenabilitatea corporativa.

Chitra Gomanee este analist la Absa Bank din Mauritius, o tara care se confrunta deja cu pierderi economice considerabile, probleme umanitare si degradarea mediului din cauza impactului schimbarilor climatice. Gomanee este activista si lider comunitar si este implicata in proiecte printre care si infiintarea de scoli noi in sate inaccesibile, curatarea deseurilor si strangeri de fonduri pentru familiile care se confrunta cu saracia.

Helena Gualinga este co-fondator al Colectivului de Tineret Indigen al Amazon Defenders si co-fondator al Polluters Out. Gualinga face parte din comunitatea Kichwa Sarayuku din Pastaza, Ecuador, unde face eforturi pentru a spori nivelul de constientizare cu privire la conflictul dintre companiile petroliere si comunitatea din care face parte.

Jade Hameister este explorator polar si avocat al mediului in Australia, facand istorie ca cea mai tanara persoana ce a reusit sa duca la bun sfarsit mai multe expeditii, printre care si Polar Hat Trick, a schiat pana la Polul Nord si a finalizat traversarea de 550 km a calotei glaciare a Groenlandei nesustinuta si neasistata – cea mai tanara femeie care a facut asta pana acum. Ea a fost recunoscuta de Australian Geographic Society drept Tanarul Aventurier al Anului, iar expeditiile sale au aparut in documentarele National Geographic.

Pato Kelesitse este activist pentru justitia climatica in cadrul Gaborone Hub, Botswana. Ea este fondatoarea Sustain267, o initiativa non-profit ce amplifica solutiile de justitie climatica in Africa, si este de asemenea si responsabil de proiect in cadrul South Africa Climate Action Network. Ea a fost desemnata unul dintre cei „40 de lideri africani cu varsta sub 40 de ani, pentru rezilienta climatica”. Inainte, Kelesitse activase ca si coordonator al Resilient 40 – o retea din care fac parte peste 60 de tineri activisti in domeniul climatic, reprezentand 29 de tari africane.

Karan Kumar este lider in moda sustenabila, ce se ocupa de initiative in cadrul Fundatiei Laudes, promovand trecerea la sustenabilitate si circularitate in industria globala a modei.
Prin programele sale s-au investit peste 10 milioane de euro in identificarea, testarea si extinderea acestor oportunitati inovatoare si au fost implicate nume precum H&M, C&A si Nike, alaturi de inovatori si investitori, pentru a crea produse din deseurile agricole.

Luisa Neubauer este activist pentru clima in Germania si cea mai proeminenta reprezentanta a miscarii germane pentru clima. In 2022, TIME a desemnat-o printre cele 100 de voci emergente la nivel global. Neubauer a organizat 11 greve globale impotriva schimbarilor climatice si a castigat un litigiu climatic impotriva guvernului german, o decizie considerata a fi una istorica.

Maickson dos Santos Serrao este activist pentru schimbarile climatice si un lider comunitar care este de parere ca miscarile locale pot sprijini conservarea si restaurarea Amazonului. Oamenii de stiinta avertizeaza ca Amazonia se indreapta spre un punct de cotitura, dincolo de care s-ar putea transforma dintr-o padure tropicala luxurianta intr-o savana uscata si degradata, incapabila sa sustina imensa diversitate a vietii care numeste “acasa” cea mai mare padure tropicala din lume.
Maickson organizeaza actiuni comunitare la nivel local, statal si federal, adresate factorilor guvernamentali, agrobusiness-urilor si publicului, intr-un efort de a impiedica Amazonul sa ajunga intr-un punct de cotitura ireversibil.

Ayisha Siddiqa este o aparatoare a drepturilor omului si a pamantului din tinuturile tribale Moochiwala si Mahsan, din Pakistanul de Nord. Ea este co-fondatoare a Polluters Out si Fossil Free University, doua initiative orientate spre justitia climatica. Munca sa este focusata pe protejarea si inmultirea drepturilor omului in comunitatile marginalizate, din cauza impactului schimbarilor climatice. In prezent, este cercetator academic la Facultatea de Drept de la NYU, facand eforturi pentru a conecta sectorul mediului si al drepturilor omului cu miscarea pentru clima a tinerilor.

Dominique Souris, activist pentru schimbarile climatice, se concentreaza pe suplimentarea fondurilor pentru finantarea actiunilor climatice. Ea este co-fondator si fost director executiv al Youth Climate Lab, ce implica tineri din peste 77 de tari si sprijina aproape 50 de proiecte climatice conduse de tineri. Dominique a fost desemnata printre primii 21 de initiatori de urmarit de catre Future of Good, printre primii 100 de lideri vizionari de catre Real Leaders si printre primii 25 de ecologisti din Canada de catre Starfish.

Harmony Wayner este un membru tribal al Naknek Native Village si cercetator marin axat pe sistemele alimentare sustenabile rurale, in vederea promovarii valorilor indigene si a bunastarii in satele din Alaska. In calitate de vicepresedinte al Arctic Youth Network in Canada, Emerging Leader al Arctic Frontiers, bursier indigen pentru Comitetul pentru Politici de Cercetare Arctica (IARPC), ea actioneaza pentru a face auzite vocile comunitatilor indigene, integrand stiinta occidentala si cunostintele indigene pentru a promova societatile sustenabile in armonie cu natura.

Inovatie si antreprenoriat in natura si clima

Tariq Al-Olaimy este co-fondator al 3BL Associates, o companie de consultanta de strategie pentru oameni si planeta, infiintata pentru a accelera dezvoltarea sustenabila si regenerativa globala prin colaborare. Aflat in Bahrain, Tariq este recunoscut de catre Global Climate Action Summit drept „Pionier in domeniul climei” si este un inovator global al Expo 2020. GreenBiz si Consiliul Mondial de Afaceri pentru Dezvoltare Sustenabila l-au desemnat drept unul dintre liderii „30 Sub 30”, pentru ca a deschis noi drumuri in inovatie in domeniul sustenabilitatii.

Alice Casiraghi este Co-fondatoare si strateg de proiectare pentru Future Urban Living, un studio de design si strategie specializat in solutii de economie circulara. Future Urban Living elaboreaza lanturile valorice globale, analizeaza procesele materiale, stabileste parteneriate si gaseste modalitati creative de a transforma deseurile in valoare. Alice combina designul sistemic cu strategia de afaceri regenerativa, pentru a imbunatati caracterul circular.

Mohamed El Moutaouakil este antreprenor social si analist de date. Mohamed este fondatorul si CEO-ul International Food Development Corporate, un start-up ce ofera instruire si mentorat comunitatilor defavorizate din Maroc in materie de productie de alimente si bauturi. Mohamed conduce, de asemenea, GoMENA, un proiect care isi propune sa formeze 1.500 de persoane si sa incubeze si sa finanteze 30 de start-up-uri tehnologice in primii cinci ani.

Carla Gomez Briones este asociat pentru Energie si Clima in cadrul Fundatiei Rockefeller, gestionand relatia cu partenerii si beneficiarii de granturi, identificand lacunele pietei si domeniile potentiale de interes care pot promova obiectivele fundatiei de a realiza o tranzitie echitabila catre o economie globala cu emisii zero net. Inainte de a se alatura fundatiei, Carla a actionat ca practician in dezvoltare internationala la PNUD, fiind specializata pe accelerarea solutiilor comunitare pentru o economie albastra.

Brooke Hadeed este asociat in cadrul Social Finance, o organizatie nonprofit de consultanta si finantare de impact din SUA si director al SSID, o firma privata de consultanta care ofera solutii insulare pentru preocuparile globale de dezvoltare sustenabila. Brooke lucreaza cu sectoarele public, privat si social pentru a crea parteneriate si investitii care imbunatatesc considerabil vietile oamenilor. Ea a proiectat si conduce Food For You, un proiect Global Shapers Port of Spain Hub care a crescut nivelul de constientizare cu privire la securitatea alimentara in Trinidad si Tobago.

Pok Wei Heng este consultant in domeniul schimbarilor climatice si al sustenabilitatii la EY, cu accent pe strategiile de sustenabilitate si combatere a sclaviei moderne. El este si membru in cadrul Consiliului EY Oceania de Asigurare pentru Diversitate, Echitate si Incluziune. Pok este partener de design al Forumului Economic Mondial pentru justitia climatica, membru al Consiliului Strategic al Climate Catalyst si membru al consiliului de conducere al Multiethnic Young Leaders Noua Zeelanda. In plus, Pok continua sa sustina cauzele legate de mobilizarea tinerilor si previziune, in calitate de Lider pentru Realitatea Climatica si Global Changemakers Fellow.

Anysie Ishimwe este Responsabilul de implementare pe tara pentru African Food Fellowship si un modelator global pentru Kigali Hub in Rwanda. Ea recruteaza lideri in sistemele alimentare, care lucreaza in domeniile de impact ale utilizarii sustenabile a terenurilor, accesul la alimente nutritive; si antreprenoriatul alimentar pentru remedierea nesigurantei alimentare, aplicand in acelasi timp solutii sensibile la clima.

Wanjuhi Njoroge este fondatorul People Planet Africa, o companie sociala implicata in sustenabilitate si dezvoltare incluziva, care include comunitati rurale ce constituie 70% din populatia Africii. Wanjuhi a desfasurat una dintre cele mai mari campanii din Kenya in 2018, numita #Save OurForestsKE, ce a avut ca rezultat interzicerea totala a exploatarii forestiere si schimbarea politicii. Munca sa i-a adus premiul „Kenya’s Top 40 under 40”.

Gayathri Reddy este director asociat la RGA, o companie imobiliara comerciala cu sediul in Bangalore. Ea este, de asemenea, investitor, mentor de start-up si are o contributie activa la Indian Angel Network, fiind de asemenea si membru al consiliului de administratie al Fundatiei Nisvartha, o organizatie care ofera acces la educatie de calitate pentru copiii din medii socio-economice inferioare. Gayathri este fondatorul KReate Foundation, o intreprindere sociala ce identifica solutii pentru urbanizarea rapida a Bangalore in ceea ce priveste urbanismul, gestionarea traficului si conservarea apei.

Mirko Schedlbauer este fondatorul Shipzero (by Appanion), o platforma tehnologica hotarata sa accelereze decarbonizarea in sectorul transporturilor. Misiunea lui Mirko este aceea de a schimba logistica globala – singura industrie cu emisii in continua crestere – prin furnizarea de solutii convenabile si informatii utile pentru a reduce emisiile din transportul global de marfuri. Mirko determina reducerea emisiilor, si nu compensarea acestora. Portofoliul sau actual are in gestiune 4 milioane de tone de CO2 si tocmai a incheiat o runda de finantare pentru a se extinde si mai mult la nivel international.

Lauren Shum este profesionista in domeniul tehnologiei climatice si manager de programe in cadrul Departamentului pentru Energie al SUA. Lauren proiecteaza si gestioneaza programe de finantare pentru accelerarea start-up-urilor din domeniul tehnologiei climatice. Ea a folosit fonduri in valoare de 15 milioane de dolari in doi ani si pune bazele pentru investitii publice recurente in ecosistemul inovatiei climatice din SUA. Lauren a lansat, de asemenea, EnergyTech UP, un program recurent nou menit sa cultive urmatoarea generatie de profesionisti in domeniul energiei.

Dominic Santschi este unul dintre co-fondatorii Ampliphi, o platforma de implicare bazata pe date pentru actiune in sfera plasticului si in domeniul economiei circulare, pentru brandurile de consum. El conduce un grup de lucru privind dezvaluirile corporate legate de deseurile din plastic, in cadrul Aliantei PREVENT Waste. Inainte de a lansa Ampliphi, a lucrat in industria creditelor pentru plastic, unde a participat la US Plastics Pact New Business Model Workstream si Ocean Plastic Leadership Network.

Deborah Tamuno-Tonye Braide este specialista si cercetatoare in domeniul energiei sustenabile. In prezent, este coordonator de cercetare in Nigeria pentru un proiect care genereaza date legate de electrificare pentru a sprijini electrificarea curata si sustenabila a 79 de grupuri comerciale si aproximativ 250.000 de intreprinderi mici si mijlocii din Nigeria. Ea este, de asemenea, fondatoarea Enercate, o retea pentru dezvoltarea capacitatilor femeilor si tinerilor africani in domeniul STEM si al energiei sustenabile.

Vriko Yu este un antreprenor Uplink si CEO al Archireef, un start-up care se concentreaza pe restaurarea ecosistemelor marine precum recifele de corali prin puterea arhitecturii, stiintei si printarii 3D. In fata schimbarilor climatice rapide, recifele de corali sunt amenintate intr-un ritm fara precedent, iar Vriko si-a facut o misiune din a contribui la restabilirea vietii subacvatice. In perioada doctoratului, ea a fost co-inventator al primelor placi de recif de argila din lume printate 3D, un produs care s-a dovedit a fi standardul de aur al refacerii recifelor de corali.

Sursa: https://www.weforum.org/agenda/2023/01/davos23-young-leaders-action-nature-climate/

Foto: freepik