Surse citate de revista Bloomberg afirmă că Jaguar Land Rover este foarte interesată să investească într-o nouă fabrică de automobile amplasată în Europa de Est și a întocmit deja un short list cu țările care au cele mai mari șanse să beneficieze de această investiție estimată la aproximativ 1,85 de miliarde de euro de către analiștii economici.

Jaguar Land Rover

Se pare că una dintre finaliste este Polonia, fapt confirmat de însuși Prim-Ministrul adjunct polonez, Janusz Piechocinski. Acesta a declarat la Varșovia că următoarea rundă de negocieri (cea de-a șasea) va avea loc chiar la mijlocul lunii iulie. Proiectul Jaguar Land Rover ar reprezenta cea mai mare investiție realizată vreodată în industria de automobile din Polonia, conform spuselor lui Piechocinski. Jaguar Land Rover (JRL) ar intenționa să construiască nu mai puțin de 350,000 de unități în noua sa facilitate de producție din Polonia. Principalul concurent al Poloniei ar fi Slovacia, dar surse apropiate de negocieri afirmă că polonezii ar fi prima opțiune a celor de la JLR datorită infrastructurii lor superioare.

După ce compania Tata Motors a preluat mărcile Jaguar și Land Rover, acestea au înregistrat un reviriment fantastic al vânzărilor și englezii s-au văzut în situația dificilă de a nu putea face față cererii. Așadar, aceștia au demarat un plan ambițios și complex de mărire și eficientizare a capacității de producție la nivel global. La 2 iulie, JLR a semnat un acord cu Magna Steyr, divizia austriacă a furnizorului Magna International, pentru construirea viitoarelor modele JLR. Totodată, compania indiano-britanică și-a inaugurat prima fabrică amplasată în afara Marii Britanii, mai precis în China. Aici ar urma să se producă nu mai puțin de 130,000 de mașini Jaguar, Range Rover sau Land Rover. Nici America de Sud nu va fi ocolită de JLR, în 2016 fiind planificată deschiderea unei fabrici în Brazilia, oficialii Jaguar cântărind și posibilitatea de a produce unele modele Jaguar în Mexic.

Într-un comunicat oficial, Jaguar Land Rover a precizat că va continua să evalueze noi oportunități de a-și mări capacitatea de producție la nivel global pe viitor, analizând și construcția unei fabrici în Statele Unite în aproximativ 3 ani. Reprezentanții JLR au confirmat că Europa este și ea o opțiune atractivă, dar nu au confirmat pentru moment interesul pentru fabrica din Polonia având în vedere stadiul incipient al negocierilor.

Foto: freepik