Odata cu vara si cu sezonul vacantelor estivale, natura se confrunta cu o problema din ce in ce mai presanta: poluarea cu microplastice a cursurilor naturale de apa.
Noul trend al jucariilor si saltelelor gonflabile pentru piscina care contin sclipici si bilute sau margelute mici complica la maxim problema – si asa omniprezenta – a poluarii cu microplastice.
Cercetatorii de la Universitatea din California, Davis, care se ocupa de studierea poluarii cu plastic, ii incurajeaza pe cei care merg la plaja sa aiba grija sa lase in vara aceasta cursurile naturale de apa la fel de curate, sau chiar mai curate decat le-au gasit, reducand utilizarea tuturor formelor de plastic la plaja si lasand acasa jucariile si gonflabilele pentru piscina pline de glittere si de margelute.
O bomba cu microplastice
Jucariile gonflabile pentru piscina sunt, asa cum o arata si numele lor, destinate utilizarii in piscine, unde – in cazul in care se sparg – daunele sunt limitate la piscina respectiva. Insa, din pacate, astfel de jucarii sunt aduse adesea in lacuri, oceane, rauri si alte cursuri de apa. Cand se sparg, continutul lor de sclipici si de margelute se varsa in apa si polueaza mediul acvatic si pe cel uman.
Alison Toy, manager de program educational la Centrul de Stiinte pentru Mediu Tahoe de la UC Davis, sau TERC, a gasit o astfel de scena pe plaja Moon Dunes de pe Lake Tahoe, la inceputul lunii iulie, cand mii de bobite mici de spuma pluteau pe suprafata lacului. Toy a publicat imaginea rapid pe contul sau de Instagram, declansand astfel un interes crescut pentru curatare si o mai mare implicare a mediei regionale in aceasta problema.
“Este ca si cum o bomba cu microplastice ar fi explodat pe plaja. Te durea sufletul sa vezi bilutele acelea din polietilena pe tot tarmul” a spus Katie Senft, colega lui Toy si cercetator de teren la TERC, care se ocupa de studierea microplasticelor.
Senft conduce un proiect de cercetare menit sa determine soarta microplasticelor de pe lacul Tahoe. Acesta implica pescuirea materiilor plastice si examinarea pantecelor pestilor si scoicilor pentru a intelege efectele asupra lantului trofic. Un microplastic are dimensiunea aproximativa a unei boabe de orez sau chiar mai mica.
In cadrul cercetarii sale, Senft a descoperit fragmente de jucarii, sticle, scutece, pungi de chipsuri si multe altele.
Tot sclipiciul din lume
Un studiu efectuat in anul 2015 de catre UC Davis a estimat ca in fiecare zi ajung in apele din SUA 8 trilioane de margelute si bilute de dimensiuni mici. Gonflabilele pentru piscina (pline de margelute si glittere) care se pot lovi de stanci spargandu-se, adauga un strat problematic la toata aceasta poluare.
“Sclipiciul este imposibil de curatat chiar si in casa. Imagineaza-ti cum e sa incerci sa il cureti de pe un lac sau plaja”, spune Senft.
Jenessa Gjeltema, profesor asistent de medicina zoologica la Facultatea de Medicina Veterinara de la UC Davis desfasoara analize referitoare la plastic, lucrand in acelasi timp la imbunatatirea metodologiei de evaluare exacta a efectelor pe care materiile plastice din mediu le au asupra sanatatii.
Cu background-ul sau in ceea ce priveste practicarea medicinei veterinare pentru fauna salbatica, ea este interesata de efectele interdependente ale plasticului asupra vietii animale, asupra oamenilor si asupra mediului.
“Ganditi-va cate particule pot exista intr-o simpla lingurita de sclipici” a spus Gjeltema. “Ceva destinat sa fie folosit doar cateva minute poate ramane apoi in mediu pentru sute sau mii de ani. Sclipiciul poate parea ceva magic si minunat pentru moment, insa acest moment se extinde apoi pentru foarte mult timp si abia daca am ajuns in varful icebergului in ceea ce priveste intelegerea efectelor pe care le poate avea”.
Potrivit lui Gjeltema, unele dintre efectele cunoscute ale microplasticelor asupra faunei salbatice si asupra ecosistemelor includ:
- Incurcari in itele materiilor microplastice. Desi probabil ca te gandesti imediat la testoasele de mare, si planctonul mic se poate prinde in microplastice.
- Margelutele au adesea dimensiunea si forma unui ou de peste, iar vietatile salbatice le pot confunda cu mancarea.
- Plasticele contin o varietate de substante chimice potential daunatoare, care in timp ajung in mediu.
- Materiile plastice pot servi ca mijloc de transport pentru substante periculoase. De pilda, plasticul poate absorbi poluantii din mediu si ii poate transfera catre animale, de pilda catre scoicile de pe fundul unui lac sau al unui ocean.
Plasticul si agentii patogeni
Karen Shapiro, expert in boli infectioase la Facultatea de Medicina Veterinara de la UC Davis, analizeaza interactiunile dintre poluarea cu microplastice si agenti patogeni. Echipa sa incubeaza microfibre si margelute mici cu parazitii specifici, inclusiv Toxoplasma gondii, o amenintare principala pentru vidrele de mare, focile-calugar hawaiiene si delfinii lui Hector si din Maui.
Lucrarea sa arata ca patogenii zoonotici, care afecteaza fiintele umane si animale, se pot atasa de microplastice, devenind “autostopisti” pe distante relativ lungi.
“Capacitatea patogenilor de a interactiona cu materialul organic era deja cunoscuta – se poate spune ca este chiar naturala. Insa niciodata nu am provocat toata aceasta poluare antropogenica, ce poate actiona si ca un vector pentru deplasarea parazitilor de colo colo” a spus Shapiro.
4 lucruri pe care trebuie sa le faci
1. Nu duce jucariile si saltelele gonflabile pentru pisicna in cursurile naturale de apa, si redu utilizarea plasticului in general. Daca iei cu tine la plaja o saltea gonflabila alege una care nu se va sparge repede si asigura-te ca o iei cu tine acasa la intoarcere.
2. Fii un consumator constient si gandeste-te la ciclul de viata al plasticului. O zi petrecuta de tine la plaja poate lasa o urma de durata asupra mediului.
3. Fii constient cu privire la hainele pe care le folosesti. Microfibrele din haine – si din masinile de spalat – ajung adesea in cursurile de apa. Opteaza pentru haine din fibre naturale, precum bumbacul, in locul celor din materiale sintetice, pentru ca acestea pot reduce cantitatea de microfibre care ajung in lacuri, rauri si oceane. Spalarea hainelor cu o frecventa mai redusa poate usura, de asemenea, sarcina de microfibre a apelor naturale si a gospodariei tale.
4. Orienteaza-te catre produse reutilizabile din plastic. Ia cu tine la cumparaturi sacose reutilizabile, foloseste sticle reutilizabile de apa si alege cutii si casolete reutilizabile de depozitare in locul celor din plastic, de unica folosinta, pentru ca vor fi in mod cert optiuni mai sustenabile.
“Orice masura care te poate face pe tine si pe familia ta sa reduci cantitatea de plastic cumparata si folosita in gospodarie va fi de ajutor” este de parere Shapiro.
Sursa: https://www.ucdavis.edu/news/plastic-pool-toy-pollution-wild
Foto: freepik