Istoria petrolului este strans legata de dezvoltarea industriei moderne si a economiilor globale. Aceasta resursa naturala a avut un impact imens asupra tehnologiei, transportului si geopoliticii. Astazi, petrolul are multe utilizari pe tot globul si este o parte fundamentala a vietii noastre de zi cu zi.
Daca utilizatorii casnici care folosesc petrolul pentru incalzire il pot vedea pur si simplu ca sursa de energie, este important sa stim ca petrolul a avut mai multe utilizari diferite de-a lungul secolelor.
Petrolul in Antichitate
Istoria petrolului este extinsa si incredibil de interesanta, cu radacini in Antichitate. Inca din secolul al VI-lea i.Hr, petrolul a fost utilizat in scopuri militare, inclusiv de catre armata lui Kir al II-lea, cunoscut si ca Cirus cel Mare, primul sah al Imperiului Ahemenid (Persia, Iranul de astazi).
Desi nu in forma rafinata pe care o cunoastem astazi, petrolul si derivatele sale (cum ar fi bitumul sau gudronul) erau folosite pentru diverse scopuri militare si logistice.
In vremea lui Cirus cel Mare (circa 600–530 i.Hr.), petrolul era utilizat in mai multe scopuri.
Constructii si fortificatii. Bitumul, un derivat natural al petrolului, era folosit ca material de constructie si pentru a impermeabiliza zidurile si fortificatiile. De asemenea, era folosit pentru a sigila corabii si alte echipamente militare.
Arme. Petrolul sau derivatele sale erau folosite in strategii de razboi pentru a crea arme de foc rudimentare. In acea perioada, se foloseau flacarile pe campul de lupta pentru a distruge fortificatiile inamice si pentru a induce panica in randul soldatilor.
Logistica militara. Petrolul a jucat un rol important in aspectele logistice, cum ar fi iluminatul taberelor militare si al cetatilor pe timp de noapte, precum si pentru a mentine focurile si iluminatul drumurilor.
Petrolul in China
In jurul secolului al IV-lea, chinezii au inceput sa foreze manual puturi pentru petrol si gaze naturale la adancimi de pana la 240 de metri. Desi nu exista tehnologia si infrastructura necesara pentru extractia si rafinarea petrolului in scopuri industriale sau economice, exista mentiuni istorice si utilizari rudimentare ale petrolului in ambele civilizatii.
Chinezii utilizau petrolul si alte hidrocarburi in scopuri de iluminat, folosind lampi rudimentare cu petrol. De asemenea, in unele cazuri, petrolul era utilizat pentru impermeabilizarea barcilor și cladirilor datorita proprietatilor sale hidrofuge.
Descoperirea petrolului
1254-1324. Istoria petrolului se leaga de un nume important – Marco Polo. Unele surse noteaza ca Marco Polo, faimosul explorator venetian din secolul al XIII-lea, a facut una dintre primele referinte documentate despre petrolul din Baku, situat pe teritoriul actualului Azerbaidjan. In timpul calatoriilor sale in Asia, el a ajuns in regiunea Marii Caspice si a descris o sursa importanta de petrol in apropierea orasului Baku, pe coasta vestica a Marii Caspice.
In scrierile sale, Marco Polo a mentionat ca in Baku exista o mare cantitate de petrol, pe care oamenii din zona il colectau de la suprafata pamantului. El a descris petrolul ca fiind „in cantitati atat de mari incat incarcau camioane cu el”. De asemenea, a observat ca petrolul era folosit in principal pentru a unge camile si in scopuri medicinale, dar si pentru iluminat.
Marco Polo a remarcat ca petrolul era exportat in tarile estice din apropiere, cel mai probabil in aceleasi scopuri ca si in Baku.
Aceasta mentiune a lui Marco Polo a subliniat potentialul economic al petrolului din Baku, care mai tarziu, in secolul al XIX-lea, avea sa devina unul dintre cele mai mari centre petroliere din lume, contribuind la dezvoltarea industriei petroliere moderne.
1723. Tarul Petru cel Mare al Rusiei (1672-1725) da un decret special privind extractia petrolului. El a cerut ca Michael Matyushkin, care guverna Baku, „sa trimita o mie de puduri (masura veche ruseasca) de ulei alb sau cat mai mult posibil si sa caute o crestere a productiei”. Baku era vazut ca o amenintare pentru lume, multi calatori scriind despre vastele campuri petroliere din Baku si despre veniturile pe care le aducea tarii in fiecare an. Privind inapoi catre istoria petrolului si a industriei, Baku a fost un jucator important, atat pentru productie, cat si pentru consum.
Prima sonda de petrol
1803. In 1803, in Golful Bibi-Heybat, in Marea Caspica (Azerbaijan), a inceput constructia primului put de succes din lume pentru extractia petrolului marin. Acesta era situat la o distanta de 18-30 de metri fata de tarm si era sapat manual. La scurt timp dupa aceasta, in 1825, extractia de petrol offshore a fost abandonata din cauza unei furtuni puternice care a distrus puturile.
Descoperirea kerosenului
1846. 1846 a fost un an revolutionar pentru istoria explorarii petroliere. Geologul canadian Gesner a descoperit kerosenul prin rafinarea lichidului din carbune, sisturi bituminoase si bitum. El sustine ca ardea mai curat decat alte uleiuri si, prin urmare, era mai folositor decat uleiurile folosite la acea vreme. Gesner a fondat Kerosene Gaslight Company si a folosit petrolul pentru a ilumina strazile din Halifax. Acest petrol a fost folosit mai tarziu si in SUA, pentru a ilumina strazile.
1853. In iulie 1853, chimistul polonez Ignacy Lukaseiwicz a descoperit cum se poate face kerosen din titei, folosind o metoda mai usoara decat Gesner. Spitalul local la care activa acesta isi dorea cu disperare lampi cu kerosen pentru iluminarea salilor de operatie, astfel ca Lukasiewicz le-a furnizat lampi cu kerosen, ajutandu-i sa efectueze operatii chirurgicale de urgenta cu iluminare imbunatatita. Curand dupa aceea, au comandat o serie de lampi produse de el si 500 kg de kerosen. Coplesit de cantitatea comandata, chimistul polonez a infiintat prima rafinarie de titei din lume, in 1856.
Primele puturi comerciale
1858-1896. Primul put de petrol comercial a inceput sa functioneze in 1858 in Oil Springs, Ontario, un oras cu nume parca predestinat. Aceasta sonda comerciala de petrol a fost prima de acest fel din istoria productiei de petrol, scara sa de masa sprijinind multe afaceri din intreaga lume.
In America, cel care a anuntat descoperirea petrolului a fost colonelul Drake, in Pennsylvania, in 1859. Mai tarziu, in 1896, a fost forat primul put de petrol offshore in California, Summerland Oil Field, iar mai tarziu, descoperirea Spindletop din Texas in 1901 avea sa pregateasca scena pentru noua economie a petrolului.
Petrolul era mult mai adaptabil si mai flexibil decat carbunele. In plus, kerosenul care a fost rafinat initial din titei a oferit o alternativa fiabila si relativ ieftina la uleiuri pe baza de carbune si ulei de balena pentru alimentarea lampilor.
Aceste prime puturi de petrol au fost forate prin aruncarea in mod repetat a unor instrumente mari cu cablu in pamant, creandu-se astfel puturi verticale vaste. In zilele noastre, puturile sunt in mare parte orizontale, permitand suficient spatiu si adancime pentru unelte.
1948. Descoperind un cot in albia uscata a raului Wadi-Al-Sahbah din Arabia Saudita, geologii petrolieri Steineke, Barger si Berg au considerat ca ar putea fi o descoperire de petrol. Ei au presupus ca ar putea fi un rezervor de ulei dedesubt, iar dupa multi ani, a fost gasit aici un imens rezervor de petrol, numit Ghawar Field.
Aceasta a fost o victorie majora in istoria explorarii petroliere, deoarece Ghawar Field s-a dovedit a fi cel mai mare camp petrolier conventional din lume. El a fost dat in folosinta in 1951, iar in 2008 s-a raportat ca a folosit 48% din resursele dovedite.
1949. Naft Daslari, cunoscut si sub numele de Oily Rocks, este confirmat in Cartea Recordurilor Guinness drept prima platforma petroliera offshore din lume. Situata in Marea Caspica, la 100 km de Baku, platforma petroliera este echipata cu numeroase platforme de foraj si o populatie de 2.000 de locuitori. Aici au fost construite peste 190 de mile de strazi, platforma devenind astfel un oras functional pe mare! Oily Rocks s-a numit initial Black Stones!
Epoca de aur a petrolului
1969. In anii 1960, a intrat in vigoare Legea Platformei Continentale din Regatul Unit, care guverna forarea pentru petrol pe platforma continentala din jurul Insulelor Britanice, in speranta unei descoperiri majore de petrol. Victoria a venit in 1969, cand a fost descoperit petrolul in Forties Field, din Marea Nordului. Desi petrolul nu a fost produs pana in 1976, aceasta a marcat o piatra importanta de hotar in istoria explorarii petroliere pentru Marea Britanie.
1986. Spre sfarsitul anului 1985, preturile petrolului erau stabile de peste trei ani. Cu toate acestea, pe masura ce cererea de petrol a scazut in urma crizei energetice din anii 1970 si cota de piata pentru supraproductie redusa pentru a sustine preturile, industria petrolului s-a prabusit. Ca urmare, pretul petrolului a scazut de la 27 de dolari pe baril la mai putin de 10 dolari pe baril. Era un caz simplu de cerere si oferta, dar daca ne uitam inapoi la istoria industriei petroliere, vorbim despre una dintre cele mai mari lovituri de care acest sector a avut parte.
2010. Deversarea de petrol Deepwater Horizon a fost unul dintre cele mai mari dezastre moderne pentru oceane. Macondo Prospect, operata de BP, a fost responsabila de deversarea a peste 780.000 de metri cubi de petrol in Golful Mexic. Desi fluxul a fost sigilat foarte repede, multi considera ca acesta este unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din istoria Americii.
Istoria petrolului este lunga si plina de evenimente. Date fiind numeroasele sale utilizari si descoperiri, e clar ca lumea moderna nu ar fi asa cum este astazi daca nu ar fi existat petrolul. In ciuda concurentei din partea surselor de energie regenerabila, industria petrolului ramane stabila si infloritoare.
Sursa foto: Freepik.com
Foto: freepik