EPA vrea sa impiedice mii de decese premature cauzate de poluarea atmosferica

Agentia de Protectie a Mediului si-a anuntat recent autoritatea de a reglementa emisiile de mercur si alti poluanti periculosi din sectorul energetic. E usor sa caracterizam aceasta miscare drept o decizie legislativa abstracta a birocratilor de la Washington, insa in mod cert aceasta decizie va avea implicatii vitale pentru cei care locuiesc in apropierea furnalelor industriale ale centralelor energetice.

In primul rand propunerea deschide calea catre reglementari mai stricte in ceea ce priveste limitarea mercurului, o neurotoxina foarte puternica ce poate afecta dezvoltarea creierului copiilor, precum si limitarea particulelor fine in suspensie, responsabile pentru 11.000 de decese premature in fiecare an, potrivit unei analize federale efectuate in timpul administratiei Obama.
“O multime de lucruri urate ies din centralele energetice si cauzeaza consecinte negative pentru sanatate” spune Paul Billings, vice-presedinte al Asociatiei Americane a Plamanilor, citat de The Climate 202, care subliniaza ca “exista beneficii foarte clare si importante ale reducerii acestei poluari atmosferice toxice”.

Costuri si beneficii

EPA a emis o concluzie legala propusa conform careia este „adecvat si necesar” ca mercurul si alti poluanti atmosferici nocivi din sectorul energetic sa fie reglementati, conform legii Clean Air Act.
Propunerea lasa neschimbate standardele actuale pentru centralele electrice in ceea ce priveste mercurul, asa cum au fost ele adoptate in mandatul Barack Obama, insa pregateste terenul pentru ca EPA sa emita in viitor standarde mai stricte privind mercurul, bazandu-se pe estimarile referitoare la beneficiile pe care reducerea poluarii aerului le are pentru sanatatea publica.

Pentru a intelege de ce, trebuie in primul rand sa intelegem istoria complicata a reglementarilor privitoare la mercur, care are ramificatii atat in administratia democrata, cat si in cea republicana.

  •  In 2012, administratia Obama a finalizat Standardele pentru Mercur si Substante Toxice din Aer, care impuneau centralelor electrice alimentate cu carbune sa instaleze o tehnologie scumpa de epurare, avand ca scop curatarea gazelor care trec prin cosurile acestor centrale.
  •  In cadrul analizei care sta la baza reglementarii, oficialii adminstratiei Obama au descoperit ca aceasta tehnologie ar insemna pentru industrie costuri de 9,6 miliarde de dolari, o investitie despre care au spus atunci ca ar fi justificata, dat fiind ca noile reglementari ar genera beneficii in valoare de 86 de miliarde de dolari pentru sistemul de sanatate publica pe parcursul a cinci ani, prevenind pana la 11.000 de decese premature, 4.700 de atacuri de cord non-letale si 2.600 de spitalizari pentru boli respiratorii si cardiovasculare.
  •  Dar in 2018, in perioada mandatului lui Donald Trump, EPA a stabilit ca nu este „adecvat si necesar” sa reduca poluarea cu mercur provocata de centralele electrice, deoarece costurile acestei masuri depasesc beneficiile.
  •  Administratia Trump i-a acuzat in mod deosebit pe oficialii administratiei Obama ca au exagerat beneficiile standardelor de mercur, incluzand beneficiile conexe ale limitarii particulelor fine sau particulelor minuscule care se pot infiltra in plamani.
  •  Propunerea administratiei Biden afirma temeinicia analizei din era Obama, inclusiv faptul ca aceasta are la baza beneficii reale.

Intarziere in parcursul Build Back Better

Desigur, pentru ca vorbim despre Washington, au existat si unele aspecte politice implicate in aceste discutii. Oficialii administratiei Biden au amanat lansarea propunerii pe fondul negocierilor tensionate din cadrul Congresului asupra legislatiei democrate Build Back Better (Reconstruim Mai Bine).

  •  Oficialii administratiei s-au temut ca propunerea ar “antagoniza industria si parlamentarii”, intr-o perioada in care Biden cauta sprijin important pentru clima si pentru bugetul de cheltuieli sociale, potrivit declaratiilor a doua surse apropiate acestei probleme, care au vorbit sub protectia anonimatului.
  •  Dupa ce negocierile pe tema Build Back Better intre Casa Alba si senatorul oponent Joe Manchin III s-au naruit in decembrie 2021, oficialii administratiei Biden au permis EPA sa avanseze cu aceasta propunere, in timp ce Congresul va incerca sa reinvie proiectul de buget.

Ce se intampla in continuare?

EPA intentioneaza sa solicite dezbateri publice timp de 60 de zile cu privire la aceasta propunere, urmand ca dupa aceasta perioada agentia sa foloseasca feedback-ul pentru a informa o reglementare viitoare, ce ar urma sa fie publica in cursul acestui an.
Billings, vicepresedintele Asociatiei Americane a Plamanilor, a atras atentia ca biroul de reglementare de la Casa Alba a avut nevoie de mai mult de cinci luni – din august pana in ianuarie – pentru a revizui concluzia juridica propusa. El a cerut administratiei Biden sa „accelereze progresul” in ceea ce priveste elaborarea regulilor.

Julie McNamara, director adjunct de politici pentru Programul pentru Clima si Energie din cadrul Uniunii Oamenilor de Stiinta Ingrijorati, a impartasit la randul sau acest sentiment, mentionand ca de acest efort depind vietile oamenilor.
„Poluarea periculoasa a aerului continua sa ucida si sa imbolnaveasca oameni”, a spus McNamara in cadrul unui comunicat. „Costurile si consecintele acestei poluari continue – si faptul ca daunele provocate de poluarea aerului sunt resimtite disproportionat in comunitatile cu venituri mici si in cele de culoare – nu au fost niciodata atat de evidente”, se mai arata in comunicat.

Puncte sensibile

Statele primesc 1.15 miliarde de dolari pentru a astupa puturile abandonate

Casa Alba a anuntat ca va aloca 1,15 miliarde de dolari statelor pentru astuparea a mii de puturi abandonate de petrol si gaze, care pot provoca scurgeri de metan, gaz cu un puternic efect de sera.

Congresul a aprobat finantarea pentru curatarea puturilor abandonate, ca parte a pachetului bipartizan de infrastructura semnat de Biden in noiembrie 2021.
In afara de finantarea acordata unui numar de 26 de state, Casa Alba anunta ca intentioneaza sa formeze un grup de lucru inter-institutional menit sa evalueze si sa raporteze cu privire la gazele responsabile pentru incalzirea planetei, la nivelul intregii tari, cu accent pe metan, care are un potential de incalzire de peste 80 de ori mai mare decat dioxidul de carbon in primii 20 de ani de existenta in atmosfera.

Administratia Biden a subliniat, de asemenea, pasii pentru punerea in aplicare a cerintelor pentru operatorii de tevi privind minimizarea scurgerilor de metan, precum si pentru cercetarea modului in care ar putea fi reduse emisiile de metan provenite de la sistemele de productie de carne de vita si lactate.

La Capitoliu

Democratii fac presiuni pentru prevederi referitoare la clima in cadrul progamului Build Back Better.
Un grup de democrati din Parlamentul american au facut un apel catre Senat sa aprobe prevederile climatice din cadrul legii Build Back Better.
Democratii, printre care si presedintele Noii Coalitii Democrate, Suzan DelBene, si Josh Gottheimer, Katie Porter si Abigail Spanberger, au staruit ca Senatul sa avanseze cat mai rapid prevederile care aloca o suma de 555 de miliarde de dolari pentru bugetul climatic.
“Trebuie sa investim intr-o retea si intr-un sistem de transport mai curate pentru a fi siguri ca afacerile si comunitatile noastre rurale nu sunt lasate in urma in efortul nostru de a reconstrui economia in urma pandemiei” a spus Spanberger.

Evenimente extreme

Schimbarea climatica va duce la pierderi mai mari cauzate de inundatii

Schimbarea climatica va conduce la o crestere cu peste 26% a pierderilor provocate de inundatii in SUA, in urmatoarele trei decenii, iar cele care vor duce tot greul poverii economice vor fi comunitatile dezavantajate – aceasta este concluzia unui studiu recent, publicat in revista Nature Climate Change.

Studiul concluzioneaza ca riscul de inundatii va creste de doua ori mai repede in comunitatile predominant negre, autorii explicand ca zona de sud-est a Statelor Unite – care se estimeaza ca se va confrunta cu tot mai multe uragane odata cu cresterea temperaturilor – este o zona in care traiesc populatii de culoare foarte importante numeric.
Potrivit estimarilor cercetatorilor britanici de la Universitatea din Bristol, costul anual al inundatiilor va creste de la nivelul actual estimat, de 32,1 miliarde de dolari, pana la 40,6 miliarde de dolari pana in 2050.

Problemele climatice in instanta

O coalitie formata din peste 70 de grupuri din sfera climatica au trimis recent o scrisoare presedintelui american Joe Biden si ministrului de Interne, Deb Haaland, cerand administratiei sa nu formuleze apel fata de o decizie a instantei care a invalidat cea mai mare exploatare offshore de petrol si gaz din istoria natiunii.
“Administratia nu mai trebuie sa continue sa apere forajele ilegale pentru petrol si gaze in apele publice in fata instantei de apel, avand in vedere impactul asupra climei noastre, incalcarile evidente ale standardelor federale de mediu si angajamentele publice pe care presedintele Biden si le-a asumat in sensul stoparii acestei practici”, se arata in scrisoare.

Printre semnatarii scrisorii s-a aflat si RL Miller, fondatoarea Climate Hawks Vote si Laura Neish, director executiv al 350 Bay Area.
Un purtator de cuvant al Ministerului de Interne, Melissa Schwartz a redirectionat aceasta problema catre departamentul de Justitie, care nu a comentat cu privire la litigiul in curs de desfasurare.

Angajamente la nivel corporativ

Amazon a avut un an record in zona achizitiilor de energie curata corporate la nivel mondial

Corporatiile globale au achizitionat peste 30 de gigawati de energie regenerabila anul trecut, iar Amazon a avut o cota de 20% din aceste achizitii, se arata intr-un raport al BloombergNEF.

Capacitatea totala de energie curata a Amazon a atins 13,9 gigawati in 2021, gigantul de retail detinand astfel cel de-al 12-lea portofoliu de energie curata din toate tipurile de companii.
BloombergNEF noteaza ca, per ansamblu, clientii corporate sunt responsabili pentru mai mult de 10% din intreaga capacitate de energie regenerabila adaugata la nivel global anul trecut – echivalentul a peste o treime din capacitatea de generare a statului California.

Sursa: https://www.washingtonpost.com/politics/2022/02/01/life-or-death-implications-curbing-air-pollution-power-plants/

Foto: freepik