Intensificarea utilizarii in exces a dezinfectantilor poate fi atat in detrimentul mediului, cat si al tratamentului pentru virus. Iata cum poti folosi dezinfectantii in mod sigur si inteligent pentru mediu.
Potrivit unui raport din iunie 2020, dat publicitatii de Bloomberg Law, “companiile de pe intregul teritoriu al SUA au trecut la regimuri de dezinfectare intensiva pentru COVID-19, care ar putea expune angajatii si clientii unor substante chimice care sunt in mare parte netestate pentru sanatatea umana”.
Cand adevarata amploare a pandemiei a fost evidenta si pe coastele Statelor Unite ale Americii, la inceputul acestui an, administratorii de cladiri au avut o reactie rapida si in forta in ceea ce priveste curatenia in general, mai ales la capitolul legat de folosirea dezinfectantilor. Pentru a proteja utilizatorii cladirilor si pentru a mentine atat spatiile cat si afacerile in stare de functionare, dezinfectantii au fost folositi peste tot si oriunde!
Acelasi lucru s-a intamplat si in Hong Kong in urma cu aproape 20 de ani, atunci cand virusul SARS a inceput sa se raspandeasca. Insa de data aceasta exista ingrijorari potrivit carora – pe fondul revenirii COVID-19 la care asistam in ultimele zile – managerii de cladiri, alaturi de profesionisti din domeniul curateniei, vor recurge din nou la utilizarea de dezinfectanti la intamplare si in exces.
Aceasta poate avea un dublu efect de bumerang asupra mediului. Putem intelege adevarata isterie legata de dezinfectare, care s-a creat in luna martie, pe fondul haosului si nesigurantei accentuate. Insa acum, in conditiile valului doi care incepe sa apara, trebuie sa spunem stop si sa ne asiguram ca aceasta utilizare necontrolata nu se repeta. Pentru ca, asa cum indica raportul Bloomberg, aceasta poate cauza mai mult rau decat realizam!
Asadar, ce trebuie sa stim despre dezinfectanti si despre folosirea acestor produse pentru a ne asigura ca le folosim inteligent, cu gandul la protectia individuala dar si la protectia mediuului?
Primul lucru pe care trebuie sa il intelegem este acela ca dezinfectantii – cel putin in SUA – nu sunt certificati eco, si nici nu au voie sa fie numiti asa. Pentru ca un produs sa fie certificat drept eco, el trebuie sa fie testat independent si sa intruneasca anumite criterii specifice si standarde ale unor organizatii importante de certificare eco, precum GreenSeal, UL/Environment, EcoLogo si altele.
Desi criteriile pot varia intrucatva, aceste organizatii analizeaza, in mod principal, daca ingredientele folosite in compozitia produsului provin din surse regenerabile, nu contin produse secundare ale petrolului, sunt mai sigur de folosit decat produsele traditionale sau elibereaza putini compusi organic, sau chiar deloc.
In ultimii ani, aceste organizatii de certificare iau in calcul, de asemenea, si daca produsele sunt ambalate folosind materiale reciclate sau reutilizate, promovand astfel sustenabilitatea.
Agentia de Protectie a Mediului (EPA) este organismul care evalueaza dezinfectantii din SUA. Criteriul lor esential tine de eficienta produsului in raport cu descrierea producatorului. Daca dezinfectantul trece de testele necesare, el este etichetat drept “dezinfectant inregistrat”, acesta fiind singurul lucru pe care EPA considera ca trebuie sa il stie utilizatorii de dezinfectanti. Cu alte cuvinte, ca produsul intruneste criteriile si standardele EPA si face ceea ce spune producatorul ca face.Dar exista ceva mai multe aspecte pe care ar trebui sa le stim despre utilizarea dezinfectantilor. De pilda, chiar si daca nu sunt siguri pentru mediu – mai ales daca sunt utilizati gresit – exista cel putin doua moduri in care ii putem folosi astfel incat sa aiba un impact redus asupra mediului?
Din fericire, potrivit lui Michael Wilson de la AFFLINK, o organizatie a distribuitorilor pentru industria profesionista a curateniei si industriile conexe, exista si aceasta posibilitate! Iata mai jos recomandarile lui Wilson.
Foloseste dezinfectantul numai daca este necesar
Din nefericire, profesionistii din domeniul curateniei foloseau in trecut – si cu atat mai mult in perioada COVID-19 – aceste produse pe mult prea multe suprafete unde nu sunt necesare. Pentru ca stim ca in SUA dezinfectantii nu sunt certificati eco, folosirea lor in exces creste sansele ca ei sa poata afecta atat mediul inconjurator cat si utilizatorii. In plus, folosirea in exces a dezinfectantilor poate face ca agentii patogeni sa capete imunitate la aceste produse. In acelasi mod in care medicii prescriu cu atentie antibiotice pentru ca unii germeni si bacterii au devenit imuni la ele, aceeasi situatie are loc si in cazul dezinfectantilor.
Foloseste dezinfectantul numai cand ai obligatia legala
Cel mai adesea, acest aspect se refera la folosirea de dezinfectanti in mediile medicale. “Pentru ca dezinfectantii au uneori consideratii legale, asigura-te ca stii care sunt restrictiile legale privind folosirea produsului in anumite medii” a adaugat Wilson. “Acest lucru este valabil mai ales in mediile sanitare”.
Cauta alternative la dezinfectanti
Printre alternativele la dezinfectanti folosite in spitale se numara si peroxidul de hidrogen si inalbitorul pe baza de oxigen. Inalbitorul pe baza de oxigen produce o reactie chimica atunci cand este dizolvat in apa, eliberand peroxidul de hidrogen si carbonatul de sodiu. Aceste alternative sunt mai sigure decat dezinfectantii traditionali sau inalbitorul pe baza de clor. Dezinfectantii produsi cu acid citric si acid acetic au, de asemenea, un impact redus asupra mediului.
Foloseste dezinfectantul in mod corect
Daca trebuie sa folosesti un dezinfectant, este important sa il alegi pe cel corect. Etichetele de pe dezinfectati cuprind si afirmatii privind agentii patogeni pe care dezinfectantul ar trebui sa ii poata distruge daca este folosit in mod adecvat.
Cat despre COVID, EPA a creat Lista N, din care fac parte toti dezinfectantii dovediti a ucide agentii patogeni care cauzeaza virusul.
Foloseste dezinfectantul in mod adecvat
Inainte de a folosi un dezinfectant, curata intotdeauna suprafetele. Curatarea indeparteaza murdaria de pe o suprafata, in asa fel incat dezinfectantul sa poata functiona mai eficient.
Folosirea pulverizatoarelor electrostatice
Pulverizatoarele electrostatice sunt folosite in toate tipurile de cladiri, din cauza pandemiei. Ele functioneaza in mod principal prin pulverizarea unor vapori de dezinfectant pe o zona larga. Vaporii au o incarcatura electrica, care le permite sa se ataseze de suprafete. Odata ajuns pe aceste suprafate dezinfectantul este conceput in asa fel incat sa treaca la treaba, omorand germenii, agentii patogeni si virusurile infectioase.
“Utilizarea corecta este cea care face diferenta” adauga Wilson. “Suprafetele trebuie curatate inainte de aplicarea acestui strat pulverizat, iar solutia va trebui sa umezeasca suprafetele suficient de mult incat sa permita un timp optim de expunere pentru ca dezinfectarea sa fie eficienta”.
Mai mult, uneori vaporii aterizeaza pe pamant mai degraba decat direct pe suprafete, reducand astfel eficienta dezinfectantului. De asemenea, atunci cand vaporii se usuca prea repede, dezinfectantul nu are destul timp sa omoare agentii patogeni. In ambele situatii, mediul poate fi expus unor factori daunatori.
Stai de vorba cu un distribuitor bine informat
Mai mult ca niciodata, este nevoie acum ca administratorii si managerii sa colaboreze cu distribuitori familiarizati cu folosirea solutiilor de curatare si a dezinfectantilor, pentru a lupta cu infectia. Unii distribuitori au acum acces la tehnologii online care le permit sa lucreze in colaborare cu clientii lor in sensul gasirii unor dezinfectanti care vor functiona cel mai eficient in unitatile si spatiile acestora.
Potrivit lui Wilson, aceste tehnologii contribuie la prevenirea achizitiilor de tip “incercare si greseala”, “ducand astfel la economii de costuri si la garantia ca managerii aleg produsele adecvate pentru a proteja sanatatea utilizatorilor cladirilor. Aceste doua aspecte economisesc bani si contribuie la minimizarea impactului acestor produse asupra mediului”.
Inca de la inceputul acestei pandemii, am auzit in mod frecvent expresia “impreuna reusim”, iar pentru managerii de cladiri, care au in prim planul atentiei protectia celor care folosesc cladirile, precum si protectia mediului, aceasta abordare este solutia ideala!
Foto: freepik