Când soarele a apus peste paddock-ul din Abu Dhabi duminică seară după cursa epilog a sezonului 2014, nu au existat dubii în privința faptului că Lewis Hamilton a meritat să câștige titlul de campion mondial în Formula 1. Pe parcursul sezonului britanicul a dat totul pentru a câștiga cel de-al doilea titlu mondial și pentru a-și valorifica talentul imens. Hamilton a câștigat 11 din cele 19 curse și a terminat en fanfare sezonul cu 384 de puncte după ce problemele tehnice l-au văduvit de victoria în prima cursă a sezonului. Chiar și rivalul său, coechipierul Nico Rosberg s-a recunoscut învins și admis că cel mai bun pilot a triumfat. În pofida unei probleme cu sistemul de recuperare a energiei ERS, Nico a terminat cursa și a dovedit că știe să piardă cu eleganța și inteligența caracteristice unui campion. Poate este adevărat că există înfrângeri care nu coboară ci înalță.

hamilton

Totuși, Hamilton putea să piardă titlul în chiar ultima cursă din pricina noului sistem adoptat de FIA (Federația Internațională de Automobilism) care acorda punctaj dublu în ultimul mare premiu al sezonului. Sperăm că acest sistem de punctaj care ar fi putut genera o mare nedreptate în istoria acestui sport va rămâne doar o amintire neplăcută în 2015. Dar, de ce nu ar fi meritat Hamilton să piardă titlul?  În primul rând pentru că a atacat titlul cu entuziasm și determinare în pofida problemelor tehnice din debutul sezonului care păreau o prelungire a ghinioanelor care l-au urmărit în era McLaren. A arătat mai multă maturitate decât în sezonul 2008 când a câștigat primul titlu și nu a cedat presiunii în pofida unor declarații nefericite la adresa lui Rosberg. Mai mult, a recuperat în mod constant foarte multe poziții și a terminat pe podium chiar și când a plecat din spatele grilei de pe locurile 20 sau 22. Iar atunci când s-a aflat în pole position a avut grijă să nu greșească și a concretizat în victorii 6 dintre cele 7 pole position-uri obținute. Rosberg de exemplu a obținut mai multe pole position-uri (11) dar a transformat doar două dintre acestea în victorii. Unii specialiști au afirmat că aici a fost cheia titlului din acest sezon: abilitatea de a valorifica prima poziție pe grilă și de a obține maximum din potențialul celui mai performant monopost de pe grilă. În total, Hamilton l-a surclasat pe Rosberg în 10 curse din acest sezon așa că victoria sa nu poate fi pusă sub semnul întrebării.

Privind spre viitorul sezon, victoria lui Hamilton nu poate decât să-i îngrijoreze pe rivalii său. Niciodată nu au existat dubii în privinta talentului uriaș al pilotului britanic însă exista spectrul personalității sale capricioase, schimbătoare și temperamentului său imprevizibil care îl împingea uneori să comită greșeli. Lui Ham îi lipsea liniștea mentală, calmul și constanța marilor campioni precum Prost sau Lauda dar avea curajul, nebunia și talentul lui Senna. În sezonul 2014, Hamilton pare să fi ajuns la maturitate și mintea lui este concentrată exclusiv pe victorie așa că rivalii săi au, mai mult ca oricând, motive serioase de îngrijorare.

Foto: freepik