Cetatenii germani isi actioneaza guvernul in instanta din cauza incapacitatii acestuia de a reduce nivelurile de poluare a aerului pana la limitele recomandate de catre cei mai importanti oameni de stiinta din lume.
Cei sapte reclamanti, sustinuti de organizatiile de mediu ClientEarth si Deutsche Umwelthilfe, au intentat un dosar la Curtea Administrativa Federala, cea mai inalta instanta din Germania.
Ei sustin ca legea germana le incalca drepturile fundamentale, pentru ca permite ca nivelurile de poluare a aerului sa fie de 4-5 ori mai mari decat cele considerate acceptabile de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
“Poate ca poluarea aerului nu este mentionata in general ca si cauza oficiala de deces, insa ea revendica vieti si cauzeaza boli pe termen lung, precum cancer, probleme cardiace, dificultati de respiratie si accidente vasculare” a spus unul dintre reclamantii din Munchen, care sufera de astm. “Ii dau in judecata pentru dreptul meu de a respira aer curat si sanatos” a mai adaugat el.
Reclamantii provin cu totii din cele mai poluate patru orase din Germania: Berlin, Dusseldorf, Munchen si Frankfurt.
Desi Uniunea Europeana a stabilit in 2015 standarde obligatorii de calitate a aerului pentru a combate poluarea atmosferica, OMS si-a coborat in 2021 pragul acceptat, ceea ce i-a facut pe pe activisti sa ceara UE sa isi alinieze legislatia cu stiinta.
Uniunea Europeana isi revizuieste acum legea de baza privind calitatea aerului, urmand ca o propunere in acest sens sa fie facuta publica in luna octombrie.
Insa implementarea sa nu va fi imediata, ceea ce inseamna ca statele membre UE nu vor fi obligate sa respecte limitele mai stricte timp de cativa ani.
Peste 90% din populatia urbana a Uniunii Europene este expusa la niveluri ridicate de pulberi in suspensie, dioxid de azot si ozon, mai mari decat cele recomandate de OMS, potrivit Agentiei Europene a Mediului. Specialistii estimeaza, de aceea, ca reducerea poluarii aerului pana la nivelurile recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii in UE ar putea preveni un numar de 51.213 de decese premature in fiecare an.
In prezent sunt in derulare proceduri de infringement impotriva a 18 state membre UE, care nu au implementat normele actuale UE privind calitatea aerului – procedurile include si sesizari la Curtea Europeana de Justitie impotriva Romaniei, Greciei, Maltei, Italiei si Austriei.
„E foarte simplu de spus de ce este nevoie aici – alinierea legilor nationale privind calitatea aerului cu datele stiintifice prezentate de expertii de top din lume. Acesta este minimul necesar pe care liderii nostri ar trebui sa il faca pentru a proteja oamenii”, a declarat Irmina Kotiuk, avocat ClientEarth.
Litigiile climatice au dus in trecut la o reducere cu succes a poluarii aerului in Germania.
Intre 2018 si 2019, nivelurile de dioxid de azot (NO2) din mai multe orase germane au fost reduse, in urma unor actiuni in insanta intentate de grupurile de mediu.
Peste 400.000 de oameni mor prematur in fiecare an in Uniunea Europeana, ca rezultat al inhalarii aerului toxic.
Sursa: https://euobserver.com/green-economy/156130
Foto: freepik