raikkonen-ferrari-alonso

sursa: edition.cnn.com

Sosit cu surle și trâmbițe la Ferrari după un sezon excelent la Lotus, Kimi Raikkonen nu a reușit să se acomodeze cu monopostul Ferrari F 14T și a fost surclasat de coechipierul său Fernando Alonso în primele curse ale sezonului. După ce Kimi nu a strâns decât 11 puncte în primele curse din 2014 față de cele 41 acumulate de Alonso, acesta a fost criticat și de conaționalul său, dublul campion mondial Mika Hakkinen.

Hakkinen a declarat că Raikkonen trebuie să depășească rapid acest debut modest de sezon pentru că altfel riscă să fie dominat de Alonso pe tot parcursul anului. Totodată, Hakkinen i-a recomandat voalat lui Kimi să utilizeze intens simulatorul pentru a se acomoda cât mai rapid cu noul monopost Ferrari. Deși mulți se așteptau la o concurență acerbă între Alonso și Raikkonen, finlandezul nu a reușit să-i ia fața spaniolului decât în calificările Marelui Premiu din Bahrain unde s-a clasat cu 5 poziții în fața acestuia.

Sincer și lipsit de ipocrizie ca întotdeauna, Kimi a recunoscut că stilul său de pilotaj i-a îngreunat adaptarea cu noul monopost Ferrari dar și cu noile regulamente din F1. Acesta a declarat că există o incompatibilitate între maşină şi stilul său de pilotaj, agravată de combinaţia nefericită a unor factori cum ar fi temperatura scăzută înregistrată în primele curse și configurația circuitelor. Totuși, acesta nu a dat vina pe monopost sau pe ingineri, ci și-a asumat responsabilitatea pentru greșelile proprii, declarând că este dispus să muncească intens alături de echipa tehnică pentru a găsi rapid o soluție și a depăși criza actuală.

Atitudinea pragmatică și matură a lui Kimi și-a gasit ecoul în declarațiile directorului tehnic pentru dezvoltarea șasiului din cadrul Scuderiei, James Allison:

“Kimi este un pilot de clasă în adevăratul sens al cuvântului și suntem convinși că într-un interval scurt de timp va dovedi acest lucru prin rezultatele obținute pe circuit.”

Allison a confirmat și faptul că finlandezul colaborează foarte bine cu echipa de ingineri pentru a înțelege monopostul, a-i identifica slăbiciunile și a-i îmbunătăți performanțele de la o cursă la alta. Pe lângă votul de încredere acordat revenirii lui Kimi, Allison a ținut să elogieze performanțele deosebite înregistrate de Alonso în primele patru curse din noul sezon: “Fernando a atins un nivel extraordinar de performanță reușind să smulgă fiecare punct de fiecare dată când s-a ivit ocazia. Trebuie să-i mulțumim pentru ce a reușit să obțină cu acest monopost până în prezent.”

În final, Allison s-a declarat încântat de faptul că Scuderia are doi piloti foarte buni, cu un pedigree impecabil și a reiterat faptul că echipa tehnică face eforturi mari pentru a le furniza ambilor driveri cele mai bune monoposturi. Totodată, acesta este de părere că este imperativ ca Ferrari să lupte pentru puncte la fiecare Grand Prix pentru a menține ritmul pozitiv înregistrat după cursele din Bahrain și China. James Allison este convins că Ferrari a reușit să îmbunătățească exponențial performanțele monopostului său între cele două curse și afirmă că în acest sezon cheia succesului va fi tocmai îmbunătățirea constantă a performanțelor, de la cursă la cursă.

Foto: freepik