Expunerea pe termen lung la un aer poluat este asociata cu dificultati respiratorii la copii, potrivit unui nou studiu publicat de cercetatorii de la Fundatia Europeana a Plamanilor.
Cercetatorii au analizat date provenind de la un numar de 915 copii din Germania (Munchen si Wesel) cu varste cuprinse intre 6 si 15 ani. Testarile au urmarit masurarea parametrilor respiratiei copiilor la varstele de 6, 10 sau 15 ani. Ele au inregistrat volumul de aer pe care il poate elimina fiecare copil dupa cea mai profunda inspiratie (capacitatea vitala fortata, sau FVC) si cat aer poate expira un copil intr-o secunda (debitul expirator fortat in prima secunda, sau FEV1). Atunci cand acesti parametri sunt scazuti, respiratia copiilor este limitata sau obstructionata, ceea ce poate indica existenta unor afectiuni precum astmul.
Cercetatorii au comparat apoi acesti parametri cu estimari ale nivelurilor de poluare in care copiii si-au petrecut primul an din viata, luand in calcul si alti factori asociati cu o functionare defectuoasa a plamanilor, printre care si daca mamele acestor copii sunt sau nu fumatoare.
Cu cat nivelurile de poluare atmosferica la care au fost expusi copiii au fost mai mari, cu atat functionarea plamanilor acestora a fost mai defectuoasa la varsta copilariei si adolescentei, au constatat cercetatorii. Unele dintre afectiunile asociate cu poluarea atmosferica au parut a fi mai reduse la copiii care au fost hraniti la san in primele 12 saptamani de viata sau mai mult.
“Sunt din ce in ce mai multe dovezi care confirma ca expunerea la poluarea atmosferica reprezinta o amenintare pentru sanatatea sistemului respirator al copiilor.
Cu toate acestea, majoritatea studiilor au analizat efectele expunerii recente la poluare. Plamanii copiilor sunt in mod deosebit vulnerabili, pentru ca ei cresc si se dezvolta, asa ca am vrut sa vedem daca exista un impact pe termen mai lung asupra copiilor care au fost expusi la poluarea atmosferica in perioada de crestere”, spune Dr Qi Zhao de la Institutul de Cercetare pentru Medicina Ecologica din Dusseldorf, Germania.
“Aceste studii sunt ingrijratoare, pentru ca ele sugereaza ca aerul pe care il respiram are un efect daunator atat asupra adultilor, cat si asupra plamanilor in dezvoltare ai copiilor. Cu totii ne dorim sa respiram aer curat, iar parintii vor sa faca tot ce le sta in putinta pentru a-si ajuta copiii sa creasca si sa fie sanatosi, insa controlul asupra calitatii aerului din zona in care traim este unul limitat”, a adaugat Thierry Troosters, presedintele Societatii Respiratorii Europene.
Foto: freepik