Vasul german de cercetare Polarstern se indreapta catre Polul Nord, in incercarea de a petrece un an intreg printre banchize, in asa fel incat oamenii de stiinta din domeniul climatic sa poata studia schimbarile climatice din zona Arcticii.
Spargatorul german de gheata Polarstern va porni din Tromso, Norvegia pentru a petrece un an intreg printre banchize. Acest lucru va permite oamenilor de stiinta sa studieze toate aspectele legate de sistemul climatic de la Polul Nord, inclusiv gheata, oceanul, atmosfera si viata salbatica, pentru a oferi o mai buna intelegere asupra problemei schimbarii climatice.
Proiectul MOSAiC (Observatorul Multidiscplinar pentru Studierea Climatului Arctic) va fi prima expeditie desfasurata pe durata unui an in centrul regiunii arctice si se estimeaza ca va avea costuri in valoare de 140 de milioane de euro.
600 de oameni de stiinta din 19 tari, printre care Germania, Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Rusia si China, vor colabora la ceea ce este considerat a fi cea mai mare expeditie din toate timpurile in Arctica.
Profesorul Markus Rex de la Institutul Alfred Wegener din Potsdam, si in acelasi timp conducatorul expeditiei, a spus ca Polul Nord se incalzeste intr-un ritm de doua ori mai mare decat restul planetei, dar ca modelele climatice sunt nesigure cu privire la modul in care se vor dezvolta in deceniile urmatoare trendurile privind temperatura.
“Nu avem predictii climaterice serioase pentru zona arctica”, iar motivul este ca nu intelegem foarte bine procesele din aceasta zona” a explicat el. “Asta pentru ca nu le-am putut observa niciodata pe durata unui an intreg si cu siguranta nu pe perioada iernii, cand gheata este cea mai groasa si nu putem sa o spargem cu vasele noastre de cercetare”, a mai adaugat el.
Foto: freepik