Femeile tinere au nevoie de eroi in STEM. Iar actrita Letitia Wright nu este deloc straina de lumea supereroilor, dar asa cum arata intr-o serie exclusiva de interviuri, femeile care lucreaza in aceste domenii reprezinta o adevarata sursa de inspiratie.
Lumea se confrunta cu o provocare energetica. Si singura modalitate prin care putem rezolva aceasta provocare este o colaborare la nivel cat mai amplu. Cu toate acestea, femeile sunt sub-reprezentate in subiectele ce tin de STEM (Stiinta, Tehnologie, Inginerie, Matematica) si este nevoie sa inovam in ceea ce priveste o energie mai curata pentru viitor.
“Trebuie sa vezi si sa intelegi ceva pentru a intelege daca si tu poti face acel lucru – de aceea simt ca reprezentarea este atat de importanta”, spune Letitia care adauga hotarata: “Chiar vreau sa vad ce anume implica sa fii implicata in miscarea STEM. Eu o numesc miscare, pentru ca simt ca este un fenomen foarte puternic!”
In acest sens, actrita Letitia Wright s-a intalnit recent cu eroinele de la maratonul Shell Eco, adevarate surse de inspiratie pentru o miscare STEM. Aceste femei extrem de pasionate de ceea ce fac si-au impartasit experientele legate de parcursurile personale, au vorbit despre aspiratiile lor legate de competitia de anul acesta si despre posibilitatile minunate pe care le poate oferi o cariera in STEM.

Letitia Wright si Anne Marie Imafidon discuta despre schimbarile eroice pentru femei

Cel mai recent rol al Letitiei ca om de stiinta in cea mai mare franciza cu super-eroi a anului, Avengers: Infinity War, a determinat pentru ea o nevoie de a descoperi eroi reali din lumea STEM. Astfel, Wright s-a intalnit cu Dr. Anne-Marie Imafidon, profesor in stiinte si un geniu al matematicii, co-fondatoare a STEMettes, o organizatie non profit care isi propune sa sustina tinerele din sectorul STEM.
“Pentru mine STEM inseamna creativitate si altruism” spune Anne Marie. “Deci este foarte important sa avem diferite tipuri de povesti, diferite tipuri de oameni, diferite parcursuri personale. Daca vezi un lucru, poti deveni acel lucru”.

Diversitatea – cheia pentru viitor

Dincolo de intalnirea cu Dr Anne Marie Imafidon, Letitia Wright a stat de vorba si cu patru dintre participantele la Shell Eco Marathon, Shaniyaa Holness McKenzie, Olga Pospokina, Hannah Clark and Kim Everitt, patru studente a caror misiune este aceea de a proiecta si de a construi vehicule ultra eficiente din punct de vedere energetic.
De la un sofer de curse inspirat de Kimi Raikkonen, la o realizatoare de emisiuni radio pe teme de diversitate in stiinte, pana la o detinatoare a centurii negre in karate si o studennta care calca pe urmele bunicii sale, fost inginer mecanic, toate aceste femei care participa la Marathonul Eco Shell reprezinta definitia exacta a diversitatii.
Iar diversitatea este exact cea care poate crea viitorul mai bun al acestei lumi.
“Sensul ingineriei este in definitiv acela de a rezolva problemele care apar in lume”, spune Shaniyaa, una dintre tinerele inginere. “Singurul lucru care te limiteaza este imaginatia ta in materie de inginerie” adauga la randul sau si Hannah. “Daca te poti gandi la un lucru, il poti desena, daca il poti desena si proiecta, atunci il poti face. Asta este ceea ce ma fascineaza pe mine, tot acest proces”, incheie tanara membra a miscarii STEM.

Foto: freepik