Odata cu cresterea populatiei – inerenta evolutiei – avem nevoie din ce in ce mai multa energie pentru alimentarea caselor si de cat mai mult combustibil pentru diversele mijloace de transport pe care le folosim. La drept vorbind, standardele inalte la care ne-am obisnuit sa traim odata cu revolutia tehnologica a impus civilizatiei un mers rapid. Economiile de toate tipurile, comunitatile, toate depind de energie pentru a prospera.
Energia provenita din petrol si carbune
Mare parte din energia pe care o folosim astazi provine din petrol si carbune si, din ce in ce mai mult, din gazul natural. Aceste hidrocarburi alimenteaza toate locuintele si mijloacele de transport pe care le folosim in viata de zi cu zi, sustinand industriile care ne sustin viata prin produsele pe care ni le pun la dispozitie. Astfel, tot ce cumparam are la baza energia furnizata de hidrocarburi.
Se estimeaza ca in anul 2050 numarul populatiei va creste pana la 9 milioane, adica cu aproape 2 milioane mai mult decat in prezent. La nivel mondial, multi oameni din economiile emergente vor trece in clasa de mijloc. Ceea ce inseamna ca vor avea posibilitatea sa cumpere electrocasnice, computere si alte aparate care consuma energie. Vor cumpara de asemenea si masini – mijloace de transport care consuma, la randul lor, combustil. O alta urmare a acestei predictii privitoare la cresterea populatiei este ca aproximativ trei sferturi din populaţia lumii va trai, incepand cu jumatatea secolului, in orase. Acest lucru pune mai multă presiune asupra resurselor de hrana, apă şi energie toate esentiale pentru bunastarea comuna si pentru prosperitate.
Gazul natural – o sursa vitala de energie
Desi se estimeaza ca energia solara si eoliana va fi utilizata in proportie de 40% in anul 2060, hidrocarburile vor continua sa fie, in urmatoarele decade, necesare, in ceea ce priveste productia de combustibil pentru aviatie.
Astazi, gazele naturale – hidrocarburi care au ardere mai curata decat alti combustibili – constituie mai mult de jumătate din productie. Se crede ca in viitor gazul natural va fi vital pentru construirea unei tehnologii axate pe generarea de energie, tinand cont ca, spre deosebire de carbune, acesta produce de doua ori mai putin dioxod de carbon si de 1o ori mai putini poluanţi ai aerului.
Foto: freepik