Pe fondul epuizarii tot mai rapide a resurselor naturale si in conditiile in care populatia umana este in continua crestere, tranzitia la energie regenerabila devine si ea inevitabila.
Astfel, este mai important ca niciodata ca tarile sa ia o atitudine in acest sens! Iar Danemarca este printre tarile care deschid drumul in aceasta privinta.

De ce este Danemarca leader in materie de tehnologie eoliana?

Danemarca este un exemplu excelent in ceea ce priveste tehnologia eoliana, pentru ca ei reprezinta posibilitatea de a face tranzitia de la dependenta la energie regenerabila. Anul 2015 a fost considerat un an reper pentru Danemarca, in aceasta perioada inregistrandu-se un procent impresionant de 42% energie numai din tehnologia eoliana.
Danemarca deschide, de asemenea, drumul ca exemplu de venit care poate fi generat din energia eoliana. Pana la finele anului 2016, numarul angajatilor din sectorul industriei eoliene din aceasta tara se ridica la un impresionant 32.898 de persoane.
In plus, statisticile lor in ceea ce priveste exporturile indica faptul ca se pot face bani odata cu tranzitia lumii catre energie eoliana: Danemarca a avut un profit de un miliard de euro in 2017, numai darorita expertilor in energie eoliana.

Calendarul trecerii la energie eoliana in Danemarca

Trecerea catre energie regenerabila in Danemarca nu este deloc recenta, ea incepand in urma cu cateva decenii. Danemarca si-a inceput tranzitia in anii 1970, ca urmare a crizei de petrol din anul 1973, cand preturile au atins cote alarmante.
Criza a reprezentat punctul definitoriu, pentru ca a fost momentul in care expertii au cazut de acord ca Danemarca trebuie sa scape de dependenta de petrolul strain, mai ales de cel din Orientul Mijlociu.
Pana in anul 1979 a fost instalata prima turbina eoliana, o Vestas de 30 kW. Aceasta tehnologie a fost un succes atat de mare incat Danemarca a putut sa obtina bani din vanzarea tehnologiei sale catre tari din intreaga lume.
Turbinele eoliene initiale, insa, erau cu mult inferioare in comparatie cu modelele disponibile astazi. Unul dintre cele mai avansate modele actuale este cel al companiei Vestas – o turbina extrem de mare, cu o putere de 8 MW. Baza sa cantareste 4000 de tone, tehnologia 1300 de tone si are o inaltime de 220 de metri.

Succes continuu in domeniul energiei regenerabile

In fiecare an de la instalarea turbinelor eoliene, Danemarca si-a sporit venitul si productia de energie.Tara si-a subliniat obiectivele in Actul Energetic din 2012 – acelea de a atinge procentul de 50% din totalul energiei produse, numai din energie eoliana, pana in 2020. Este un procent care pare extrem de realizabil, daca ne gandim ca in 2014 Danemarca a reusit sa produca 42% din energie cu ajutorul turbinelor eoliene.
In unele zile, vantul este atat de puternic incat Danemarca isi poate vinde energia si tarilor din jur, inclusiv Suedia, Germania si Norvegia. In 2015 acest lucru s-a intamplat de 60 de ori. In plus, tot in 2015 au fost cateva zile in care intreaga tara a fost alimentata complet cu energie generata de turbinele eoliene.

Rolul Danemarcei in Industria Eoliana

Danemarca este recunoscuta ca fiind una dintre tarile cu vanturile cele mai puternice, ceea ce o face locul ideal pentru companiile care isi doresc sa acumuleze capital din tehnologia eoliana.
In ultimii ani, Danemarca a luat pozitie cu adevarat in domeniul tehnologiei eoliene.
Aici fiinteaza sute de companii care au investit in diferite zone ale procesului tehnologiei eoliene, inclusiv finantare de parcuri eoliene offshore, cercetare si dezvoltare, analiza a tehnologiei eoliene, asamblare si productie de turbine eliene, consultanta pentru consumatorii care isi doresc sa investeasca in tehnologia eoliana si multe altele.

Concluzie

Conditiile legate de vanturi in Danemarca fac din aceasta tara un deschizator de drumuri in atingerea obiectivului de a avea un viitor mai bun si mai putin dependent de combustibili fosili. Va fi nevoie ca tari precum Danemarca sa devina un exemplu pentru alte guverne ca se poate investi in tehnologie eoliana si ca se poate invata din experienta lor, astfel incat energia regenerabila sa devina o optiune pentru oricine.

Foto: freepik