Preocuparile legate de mediu reprezinta astazi prioritatea numarul 1 a unui numar din ce in ce mai mare de inimi si minti din intreaga lume.
Tot mai multe dovezi indica faptul ca activitatile speciei umane au un impact catastrofal asupra planetei noastre si asupra florei si faunei de pe glob. Nu exista niciun dubiu ca modul in care folosim combustibilii fosili in mod deosebit a afectat deja in mod ireparabil mediul inconjurator, si ca avem nevoie disperata de schimbare.

Energie fosila versus energie regenerabila

Toate tipurile de resurse au un anumit impact asupra mediului inconjurator. Cu toate acestea, diferite studii arata ca daca ne referim la combustibilii fosili – carbune, petrol si gaz natural – trebuie sa recunoastem ca acestia creaza mult mai mult rau comparativ cu energia verde.

Obtinerea energiei cu ajutorul vantului este considerata de departe “unul dintre cele mai curate si mai sustenabile moduri de a genera electricitate”. Procesul nu produce niciun factor de poluare toxic si nici emisii responsabile pentru incalzirea globala. Comparativ cu energia hidroeletrica, vantul este, de asemenea, extrem de abundent, eficient din punct de vedere al costurilor si inepuizabil.
La fel ca si energia solara, energia eoliana este considerata a fi o alternativa viabila si la scara larga, pentru reducerea utilizarii de combustibil fosil.

Potentialul urias

Sursele regenerabile de energie au fost prezentate destul de lent societatii, insa cea mai mare parte a potentialului lor abia acum urmeaza a fi exploatata!
Energia eoliana reprezinta o perspectiva promitatoare; desi in prezent ea furnizeaza doar aproximativ 4% din electricitatea totala a lumii, cercetarile au estimat ca energia eoliana are potentialul de a produce de 40 de ori mai multa electricitate decat cantitatea de electricitate folosita in prezent de catre intreaga populatie umana a globului.
Acest potential urias a fost demonstrat de catre RS Components, care a calculat exact de cate turbine eoliene offshore ar avea nevoie principalele orase ale lumii si cat de mari ar trebui sa fie aceste ferme eoliene.

Cifrele

Un exemplu in infograficul RS Components este acela potrivit caruia Toronto ar avea nevoie de un numar total de 1477 de turbine eoliene pentru a-si acoperi necesarul energetic, ceea ce inseamna o ferma eoliana offshore care sa se intinda pe o suprafata de 1521 de km patrati.
Shanghai, pe de alta parte, ar avea nevoie de un numar uluitor de 3304 de turbine, instalate pe o suprafata de 3402 de km patrati.

Pentru a pune lucrurile in perspectiva, e bine de stiut ca cea mai mare ferma eoliana offhore existenta in acest moment este Walney Extension din Marea Irlandei, in largul coastei Angliei. Aceasta ferma eoliana este formata din 87 de turbine si acopera o suprafata de aproximativ 145 de km patrati.
Aceste cifre ilustreaza practic parametrii misiunii la care ar trebui sa ne inhamam daca ne dorim sa ne bucuram de potentialul real al energiei eoliene, insa stabileste specific si faptul ca aceasta misiune este una realizabila.

Previziunile curente indica faptul ca energia eoliana si solara combinate vor reprezenta aproximativ o treime din energia mondiala totala pana in anul 2040.
Acesta este, fara doar si poate, un pas in directia corecta, insa data fiind amploarea raului facut deja mediului inconjurator, exista multe voci care cred ca este nevoie de eforturi mai urgente pentru a realiza mai curand aceste obiective.
In acest context, cercetarea care arata ca numai energia eoliana ar putea furniza de 40 de ori mai multa electricitate decat are nevoie omenirea, este un argument puternic in favoarea ideii ca suntem deja cu mult in urma in ceea ce priveste adoptarea unei tehnologii al carei potential este cunoscut de ani buni!

Schimbari radicale

Fermele eoliene exploateaza puterea imensa a uneia dintre fortele naturii pentru a genera electricitate fara produse auxiliare daunatoare mediului. Peste tot in lume amprenta de carbon produsa de generarea de electricitate este inacceptabil de mare, iar cu alternative viabile la arderea de carbune, gaz si petrol, chiar nu mai avem nicio scuza pentru intarzieri fara rost.
Nevoia de electricitate este, desigur, inevitabila, insa pentru producerea acestei electricitati nu trebuie sa fie folosite tehnici care afecteaza mediul inconjurator.
Ne aflam intr-un punct in care lumea deschide in sfarsit ochii fata de nevoia de a face schimbari radicale in ceea ce priveste stilul de viata al fiecaruia dintre noi si modul in care utilizam resursele naturale ale planetei. Daca nu vom reusi sa facem aceste schimbari urgent, radical si eficient, e posibil sa fim nevoiti sa ne confruntam cu consecinte mai grave decat deja cunoscutele disparitia speciilor, ridicarea nivelului marii si temperaturile instabile.
Consecintele ar putea insemna ca vom fi incapabili sa producem mancare si alte resurse pretioase de care avem nevoie pentru a supravietui ca specie, precum si pierderea de vieti umane la scara masiva.

Concluzie

In timp ce noi distrugem planeta, tehnologiile extrem de interesante de care avem nevoie pentru a impiedica producerea definitiva si irevocabila a acestei distrugeri sunt deja disponibile si asteapta sa fie adoptate la scara necesara.
Este responsabilitatea noastra sa facem aceste schimbari importante, care pot salva planeta, iar momentul oportun pentru a face aceste schimbari este chiar acum!
Daca facem lucrurile asa cum trebuie, viitorul planetei noastre va fi unul luminos. Energia eoliana nu este doar o fantezie fara speranta, ci este o alternativa viabila. Toocmai de aceea este imperios necesar sa sustinem chiar acum initiativele de adoptare in masa a sa!

Foto: freepik