Liderul suprem al Formulei 1, Bernie Ecclestone, își dorește să vadă mai puține echipe pe grilă atâta timp cât acestea aliniază la startul curselor 3 monoposturi în loc de 2, asa cum este cazul in prezent.

Conform SkySports, Ecclestone visează la o competiție formată din maximum 8 echipe (în loc de 11) care să aibă câte 3 monoposturi. Britanicul vedea acest obiectiv ca pe unul strategic pe termen mediu și lung, dar incertitudinea privind viitorul Formulei 1 ar putea duce la implementarea sa chiar din sezonul 2015 sau 2016. Deși acest scenariu rămâne deocamdată unul pur teoretic, Ecclestone a confirmat faptul că ia în considerarea o modificare drastică a formatului competițional utilizat în cea mai importantă competiție de motorsport de pe planetă. Britanicul a declarat: „Regulamentul nostru include o prevedere care spune că în eventualitatea în care pierdem 3 echipe, celelalte echipe vor alinia 3 monoposturi. (Această posibilitate) a fost întotdeauna în cărți. Sunt de părere că ar trebui să facem asta oricum. Mai degrabă aș dori să văd 3 monposturi Ferrari în concurs, sau 3 monoposturi ale celorlalte echipe mari decât monoposturile unor echipe care se chinuie să reziste în competiție.”  Întrebat dacă știe sigur câte echipe vor concura sezonul viitor, britanicul a precizat: „Vom ști după următoarele 2-3 curse.”

formula-1-shell

Motivele din spatele deciziei lui Ecclestone nu sunt însă nejustificate. În pofida măsurilor implementate pentru reducerea costurilor aferente participării în F1, echipele mici au în continuare dificultăți și Ecclestone le-a acuzat în mod direct că nu au o strategie pe termen lung: “Problema cu echipele de pe ultimele poziții ale grilei, a spus Ecclestone, este că gândesc doar pe termen scurt. Noi le întrebăm care e strategia lor pentru sezonul viitor iar reprezentanții lor sunt îngrijorați doar de următoarea cursă și de aici vin problemele.” Ecclestone se referă în primul rând la patru echipe: Marrusia, Caterham, Lotus și Sauber – gravele probleme financiare ale acestora fiind bine cunoscute.

Speculațiile privind o reformă de proporții seismice în Formula 1 au tot circulat mai ales după ce Lotus, echipa care a terminat sezonul trecut pe un excelent loc patru în Campionatul Constructorilor, a trecut prin probleme financiare grave care au culminat cu plecarea lui Kimi Raikkonen de la echipă deoarece acestuia nu-i fuseseră achitate drepturile salariale. Surse din paddock-ul Sauber au dezvăluit că nici echipa condusă de Monisha Kaltenborn nu stă mai bine din punct de vedere financiar. Caterham a fost vândută de fostul patron Tony Fernandes unui consorțiu misterios de investitori din Orientul Mijlociu și au existat zvonuri că echipa nu mai are fondurile necesare pentru a termina sezonul. Nici Marussia nu are o situație roz din punct de vedere financiar, dar punctele obținute la Marele Premiu al statului Monaco și poziția a noua ocupată în ierarhia constructorilor în prezent oferă speranțe privind o eventuală participare în sezonul 2015.

Totuși, Ecclestone este foarte îngrijorat privind scăderea drastică a popularității Formulei 1 și este de părere că un nucleu de echipe competitive, lipsite de povara echipelor al căror singur obiectiv este să se prezinte la curse, poate să facă diferența. Viziunea lui Ecclestone nu este însă îmbrățișată de toți participanții în Formula 1. Claire Williams, Deputy Team Principal la Williams, este de părere că introducerea echipelor cu 3 monoposturi este contrară ADN-ului acestui sport. Părerea ei este susținută de Vijay Mallya, Team Principal la Force India. Mallya a susținut că în loc să elimine echipe din competiție, Ecclestone ar trebui să le distribuie acestora o felie mai consistentă din profitul obținut în prezent din publicitate și drepturi TV.

Foto: freepik